Tuulilasi

Menossa omalla autolla Pariisiin? − ilman päästötarraa pian sakkoja

1

Pariisi on ottanut käyttöön ajokiellon kaupungissa, jos autossa ei ole Crit’Air-päästötarraa. Sakon uhka koskee myös ulkomaisia autoilijoita.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Youtube

Ranskan pääkaupungissa taistellaan pakokaasupäästöjä vastaan suurin asein. Vuonna 2016 käyttöönotetut Crit’Air-päästötarrat tulevat pakollisiksi kaikille kaupungissa autoileville, myös ulkomaisille, kertoo Crit’Air-sivusto. Kielto on voimassa arkisin 8.00−20.00.

Tammikuun 15. päivä 2017 Pariisissa aloitettiin sakotukset, jos tarraa ei ole autossa. Ulkomaalaisille autoilijoille siirtymäaikaa on annettu maaliskuun 31. päivään asti. Tämän jälkeen tarrattomia ulkomaalaisiakin autoja aletaan sakottamaan Pariisissa.

Sakko on suuruudeltaan 68 euroa, tosin tavallista henkilöautoa suuremmille ajoneuvoille sakko on vielä tätäkin mittavampi. Crit’Air-sivustolla mainitaan, että jos sakkoa ei maksa, on vankilatuomiokin mahdollinen.

Crit’Air-tarra jakaantuu viiteen eri kategoriaan. Tarran saaminen ei onnistu myöskään kaikille autoille, sillä ennen vuotta 1997 rekisteröidyt autot eivät saa tarraa lainkaan. Tämä tarkoittaa myös täydellistä kieltoa ajaa tätä vanhemmilla autoilla Pariisissa.

Ulkomaalainen autoilija voi hankkia Pariisin päästötarran tämän sivuston kautta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 20.1.2017