Tuulilasi

Mazda alkaa vyöryttää sähköautoja Eurooppaan säästyäkseen EU:n sakoilta


Mazda on kiihdyttämässä sähköistymissuunnitelmiaan, vuoteen 2021 mennessä on tulossa iso nippu sähköautomalleja. Yksi syy on välttää sakot, joita EU jatkossa jakaa päästönormien ylittämisestä autonvalmistajille.
Kuvat Mazda

Ennen sitä vuotta Mazda joutuu sakkoja maksamaan, koska sen malliston myyntiä ovat hallinneet SUV:t. Mazda on myös kuhnaillut sähköautosuunnitelmiensa kanssa enemmän kuin moni muu autonvalmistaja. Yhtiössä uskotaan, että sähköautojen vyörytys Eurooppaan auttaa sitä nappaamaan osuutensa myös globaalisti rajusti kasvavilta sähköautomarkkinoilta.

Mazdan myynnistä viidennes tulee Euroopasta, yhtiön pääjohtajan Akira Marumoton mukaan sakkojen maksu päättyy, kunhan se saa markkinoille uudet sähköautonsa, hybridinsä ja miedot hybridinsä.

Morgan Stanleyn analyytikon Kota Mineshiman mukaan Mazda on yksi niistä japanilaisbrändeistä, jotka tulevat kärsimään kaikkein eniten EU:n päästösakoista lähivuosina.

Mazda ei halua tulevaisuudessa maksaa sakkoja EU:lle, koska sen autojen kysyntä on laskenut ja Japanin tulvat aiemmin tänä vuonna keskeyttivät tuotannon Japanin tehtailla.

IHS Markitin analyysin mukaan autonvalmistajat saattavat joutua maksamaan kaikkiaan jopa 14 miljardia sakkoja EU:lle liikapäästöjen vuoksi vuodesta 2020 alkaen. Mazda kertoo jo laittaneensa tänä vuonna syrjään 80 miljoonaa sakkoja varten.

Julkaistu: 9.11.2018