Apu

Tullin tehovalvonta löysi mausteista salmonellaa ja torjunta-aineita – tuontikielto napsahti

Tullin tehovalvonta löysi mausteista salmonellaa ja torjunta-aineita – tuontikielto napsahti
Tullin tehovalvonnassa mausteista ei löytynyt elintarvikepetoksia, mutta eriä hylättiin kemikaalijäämien ja salmonellan takia. 24:sta tutkitusta mausteesta 11 sai huomautuksen ja viiden tuotteen tuonti kiellettiin.
Julkaistu: 18.11.2022

Mausteiden luvaton värjääminen on yleistä myös EU:n alueella, ja asian seuraaminen kuuluu tullin tavanomaiseen tuoteturvallisuusvalvontaan. Viime kesänä tehovalvonta kohdistettiin toimijoihin, joiden tuotteista oletettiin aikaisempien havaintojen perusteella löytyvän poikkeamia.

Tullilaboratorion analyyseissa näytteistä tutkittiin parikymmentä mausteissa kiellettyä väriainetta. Ensisijaisesti tehovalvonnassa etsittiin Sudan-värejä, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia. Näytteitä otettiin 24 värikkäästä mausteesta, kuten curry-, chili-, paprika- ja kurkumajauheista.

– Kiellettyjen väriaineiden käyttö on edelleen yleinen elintarvikepetoksen muoto juuri maustetuotteissa. Muualla Euroopassa terveydelle haitallisia värejä on löydetty aivan viime aikoinakin, joten valvontaa on syytä jatkaa, vaikka tässä tehovalvonnassa niitä ei mausteista löytynytkään, toteaa tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling Tullin tiedotteessa.

Vaikka tutkituista mausteista ei löydetty kiellettyjä väriaineita, niissä havaittiin muita ongelmia. Tulli kielsi viiden mausteen maahantuonnin kokonaan. Kaikki hylätyt tuotteet olivat peräisin Aasian maista, mutta kolme niistä oli tuotu Suomeen toisen EU-jäsenmaan kautta.

Tullilaboratorion analyysit johtivat viiden mausteen maahantuontikieltoon.

Yksi hylätyistä maustetuotteista sisälsi salmonellaa, se voi pahimmillaan aiheuttaa vaarallisen sairauden. Neljästä mausteesta löydettiin laboratoriotesteissä liiallisia määriä kasvinsuojeluainejäämiä. Ne eivät aiheuta akuuttia uhkaa terveydelle, mutta hylätyissä tuotteissa sallitut pitoisuusrajat ylittyivät. Lisäksi yksi tutkituista mausteista hylättiin virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi.

Hylättyjen mausteiden lisäksi 11 tuotetta sai Tullilta huomautuksen. Huomautuksia annettiin lievemmistä pakkausmerkintävirheistä tai vain hieman kohonneista mikrobipitoisuuksista. Tehovalvonnassa tutkituista mausteesta yhteensä 67 prosenttia todettiin määräystenvastaisiksi.

– Me Tullissa valvomme tuotteita jo ennen kuin ne päätyvät kauppoihin, joten pyrimme löytämään virheet tehokkaasti jo maahantuontivaiheessa. Tehovalvonnan tulokset kertovat, että viranomaisvalvonnalla on edelleen tärkeä rooli, kertoo Neffling.

Kommentoi »