Apu

Matti ja Teppo välttelevät liiallista huomiota: Vain elämäähän ei jaksettu mennä, kun ei ole pakko

Matti ja Teppo välttelevät liiallista huomiota: Vain elämäähän ei jaksettu mennä, kun ei ole pakko
Matti ja Teppo Ruohonen ovat esiintyneet yhdessä 50 vuotta. Nykyään keikat myyvät itse itsensä.

Matti, 69, ja Teppo Ruohonen, 70, istuvat mukavissa nojatuoleissa MTR Music -yhtiönsä toimitiloissa Turussa, Aurasillan kupeessa. Paavo Nurmen patsas näkyy ikkunasta ja vastapäätä on Uusi apteekki, kapakka, jossa kirjailija Reijo Mäki käy Vares-hahmonsa tavoin olusilla.

Ruohosten hulppeassa toimistossa on 157 neliötä, mutta on hyvä, että toimistossa riittää paljon korkeita seiniä, joille ripustaa kaikki veljesten laulamat, myyntimenestyksistä kertovat levyt, joita on yli 40.

Veljeksistä realismiin taipuvaista Teppoa toimiston koko hitusen korpeaa.

– Liian iso tämä on nykykäytölle. Pitäisi ehkä myydä. Kun ei enää tarvitse suuremmin neuvotella tai suunnitella, kaikki tapahtuu netissä tai sujuu ihan itsekseen, kuten keikkamyyntimme.

Veljesten työnjako on ollut jo kauan selvä. Teppo hoitaa kirjallisen puolen ja kirjanpidon, Matti vastaa keikkamyynnistä, säveltämisestä ja tuotteistamisesta.

– Maanantai on huippupäivä, kun pääsee laskuttamaan, Teppo lohkaisee.

– Ei minunkaan ole enää vuosiin tarvinnut juuri myydä. Menee niin päin, että minulle soitetaan, onko yhtään perjantaita ensi vuonna vapaana, Matti sanoo vailla pöyhkeyttä.

Ei ole tarvinnut käyttää lainarahaa vuosikymmeniin

Matti ja Teppo perustivat oman firman jo 1974. Silloin tuli kuulemma joitakin luottotappioita ”ihmesuhareiden” takia, mutta muuten talous on ollut vakaasti vatupassissa.

– Ei ole tarvinnut lainarahaa käyttää vuosikymmeniin, se on ollut hyvä asia. Kodit ja kulkuneuvot on saatu hankittua. Ei meillä silti ole huviloita Espanjassa tai Matilla edes Suomessa mökkiä.

Matti tykkää panostaa matkusteluun. Työn merkeissä veljekset ovat päässeet kiertämään koko maailman. Alkuvuoden he ovat perinteisesti pitäneet keikkataukoa: tammi–maaliskuut Ruohoset ovat ladanneet akkuja Suomessa ja Espanjassa.

– Olemme aina alkuvuoden Teneriffalla. Matti viihtyy siellä parikin kuukautta, minulle riittää pari viikkoa, Teppo virnistää.

– On mukava, kun lapset perheineen tulevat lomailemaan kanssamme. Saa ajatukset pois keikoista. Minulla pitää olla pakettitolkulla Juhla Mokkaa mukana ja paljon kirjoja. Eipä matkalaukkuun paljon muuta sitten mahdukaan, Matti nauraa.

Ruohoset ovat hoitaneet työnsä antaumuksellisesti. Se on yksi heidän menestyksensä salaisuuksista. Työmoraalia kuvaa tarina muutaman vuoden takaa, kun veljekset olivat matkalla Lahteen konserttiin. Hirvi hyppäsi Hämeenlinnan jälkeisellä tiellä Mersun eteen ja rysähti konepellille.

– Saimme jännittää viimeiseen asti, ehdimmekö konserttipaikalle. Olisi ollut tosi noloa missata oman konsertin alku. Kymmenen minuuttia ennen introa pääsimme paikalle, Matti ja Teppo päivittelevät, eivätkä ollenkaan murehdi kolhiutunutta Mersuaan tai hirvikolarin vaarallisuutta.

Keikkamatkat ovat alkaneet käydä raskaiksi, sen veljekset myöntävät.

– Syksyn pimeys sekä pitkät ajo- ja välimatkat alkavat käydä mielen ja miehen päälle. Olemme sisäistäneet senkin, ettei tämä ura ole ikuinen. Joskus on lopetettava, vaikka jäämmekin kaipaamaan yleisön läsnäoloa ja tunnelmaa.

Kun Matti ja Teppo puhuvat menestyksestään, he toteavat sen faktana ilman itsekehua.

– Meidän onnemme on, että olemme ehtineet saada tältä bisnekseltä jo kaiken. Olemme nähneet ja tehneet kaiken. Meidän ei tarvitse enää todistaa mitään eikä pyrkiä mihinkään.

Vain elämää -ohjelmaan ei jaksettu

Viime vuosina veljekset ovat vältelleet ylenmääräistä medianäkyvyyttä. He eivät ole katsoneet tarpeelliseksi suostua lehtijuttuihin tai tv-ohjelmiin.

Vain elämää -ohjelmaan pyydettiin jo kakkoskaudelle, mutta ei jaksettu mennä, kun ei ole pakko. Pyysivät vielä uudestaan myöhemmin, yhtä turhaan. Emme tarvitse näkyvyyttä, sillä keikat on aina buukattu vuodeksi eteenpäin. Se on meidän onnemme. Eikä meillä ole tarvetta nyyhkiä julkisuudessa, miksei meitä huomioitu tai miksei tullut Linnan juhliin kutsua. Olemme jo kolmesti olleet Linnassa, Teppo kuittaa.

– Yksi syy kieltäytymisiin radion aamulähetyksistä ja tv-kuvauksista on se, että en jaksa nousta ennen kahtatoista ylös. Minun on saatava koisia puolille päivin, muuten menee rytmi sekaisin, Matti yllättää.

"Facebookissa ei olla eikä mennä"

Elämäkertakirjaa Ruohosen veljeksistä ei ole tehty, vaikka paljon lyhyemmänkin uran tehneistä tähdistä sellaisia rustataan.

– On kirjaa pyydelty ja kyselty, mutta ei ole koettu tarpeelliseksi. Siihen kuluisi turhaan energiaa eivätkä nuo viihdetaiteilijoiden elämäkerrat tahdo kiinnostaa lukijoita. Meistä on kirjoitettu niin paljon juttuja vuosikymmenten aikana, että eiköhän se riitä.

Nykymaailman touhu ihmetyttää laulajia.

– Facebookissa ei olla eikä mennä. Kännykkää käytämme, vaikka välillä tietokoneasioissa pitää kysyä neuvoa jälkikasvulta.

– Meitä harmittaa, että tv ja radio eivät enää esitä tanssi- ja iskelmämusiikkia niin laajasti kuin ennen. Monille orkestereille tanssiravintoloiden katoaminen ja alan tunnettuuden vähentyminen on katastrofi. Iskelmästä on muka tullut marginaalimusiikkia. Käsittämättömältä tuntuu.

Luova työ pitää dementian kaukana

Viisi vuosikymmentä musiikkibisneksen hulinassa mukana olleet veljekset kiittelevät terveyttään.

– Onneksi ei ole mitään vakavaa tullut. Dementiaoireetkin pysyvät kaukana, kun paahtaa luovaa työtä, muistaa laulun sanoja ja pyörittää yritystä. Emme ole koskaan tupakoineet ja alkoholiakin kuluttaneet sangen vähän.

Teppo kärsi kivuliaasta luupiikistä kantapäässään liki vuoden verran. Se esti kuntoilun.

– Kun olimme syksyllä Roomassa vaimon kanssa, ilahduin, kun pystyin taas kävelemään. Neljässä päivässä meni 60 kilometriä. Tässä iässä nyt tahtoo kaikki paikat kolottaa. Ja jos jotakin ei kolota, niin ei se toimi muuten.

– Vaimot ovat lähihoitajiamme. Ilman heitä ja heidän panostaan emme olisi tässä, Matti ja Teppo sanovat.

Vaimot ovat olleet korvaamattomia, he ovat hoitaneet veljesten kodin ja lapset.

– Aina on yöleivät valmiina keittiössä, kun tulemme keikoilta kotiin. Me olemme tuoneet musiikilla elannon ja leivän pöytään, mutta vaimot ovat tehneet ne leivät.

Matilla ja hänen Anne-vaimollaan lapsia on kaksi lasta, lapsenlapsia neljä. Matti ja Anne ovat olleet jo pian 46 vuotta naimisissa.

Teppo on ollut Varpunsa kanssa naimisissa 40 vuotta. Tepolla ja Varpulla lapsia on kolme, samoin lapsenlapsia. He viettivät elokuussa rubiinihääpäivää. Tepolla on sana hallussa hääpäivälahjan suhteen:

– Minulla ei ollut varaa ostaa vaimolle rubiinia, mutta ostin huulipunaa… koska saan sen pikkuhiljaa takaisin!

Julkaistu: 17.12.2018
Kommentoi »