Korona toi karavaanareille kulta-ajan – Näin lentokapteeni Jaakko Nieminen keksi ryhtyä vuokraamaan matkailuautoja
Matkailu
Korona toi karavaanareille kulta-ajan – Näin lentokapteeni Jaakko Nieminen keksi ryhtyä vuokraamaan matkailuautoja
Uusien matkailuautojen myynti kasvoi viidenneksen edellisvuoteen verrattuna. Myös käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppa on ollut vilkasta.
Julkaistu 27.1.2021
Apu

Koronakriisi pani vauhtia matkailuautojen vuokraukseen viime kesänä, kun ihmiset suuntasivat kaukokohteiden sijaan ajoetäisyyksien taakse lomailemaan. Moni firma on laajentanut matkailuautotarjontaa. Alalle on tullut myös uusia yrittäjiä.

Yksi heistä on Finnairin lentokapteenina työskentelevä Jaakko Nieminen. Nieminen perusti Green Circle -nimisen matkailuautojen vuokraamon viime vuonna. Euroopan reittejä tavallisesti lentävällä Niemisellä oli aikaa keskittyä yritystoimintaan, kun koronapandemia hiljensi lentoliikenteen.

– Idea tuli, kun matkustimme kesällä koko perhe henkilöautolla Pohjois-Norjaan. Kontti oli täynnä tavaraa, ja kun vaihdoimme majapaikkaa, seurasi älytön säätäminen, jos jokin tavara oli hukassa, kertoo Nieminen.

Koronakriisin matkustusrajoitukset ovat kasvattaneet matkailuautojen suosiota. Yksi uusista yrittäjistä on lentäjä Jaakko Nieminen. Hänelle lentämisen väheneminen antoi mahdollisuuden vuokrabisnekseen. Kuva: Jaakko Nieminen.

Moderniin matkailuautoon mahtuvat kaikki mukavuudet

Pohjois-Norjassa liikkui kesällä paljon matkailuautoja. Nieminen innostui nykyaikaisten matkailuautojen mukavuuksista, kuten isoista jääkaapeista ja tavaroiden helposta lastaamisesta.

– Tuo olisi makea tapa tehdä matkaa, hän mietti.

Nyt Green Circle vuokraa kahta vuoden 2020 mallia olevaa matkailuautoa.

– Asuntoautoja ovat varanneet perheet ja luontomatkailusta innostuneet, jotkut jo ensi syksyn ruskaretkille.

Nieminen tutki kilpailutilannetta ja päätti vuokrata yrityksensä kautta matkailuautoja, joiden hinnoittelu on mahdollisimman helppo vuokraajalle. Green Circlen autojen vuokrahintaan kuuluvat perusvarusteiden lisäksi peitot, liinavaatteet, pyyhkeet, retkipöytä ja -tuolit sekä loppusiivous. Autoon saa myös ottaa yhden koiran.

Niemisen kokemukset lomanvietosta matkailuautolla liikkuen olivat niin hyviä, että suunnitteilla on jo talvilomamatka kenties hiihtokeskukseen ja kesälomamatka Lappiin ja Pohjois-Norjaan.

– Matkailuautolla liikkuminen antaa joustovaraa verrattuna siihen, että varaa hotellihuoneet etukäteen. Jos löytyy mieluisa paikka, asuntoautolla voi jäädä sinne pidemmäksi aikaa.

Matkailuautojen myynti vilkastui 2020

Vuokrauksen lisäksi myös matkailuajoneuvojen myynti oli vilkasta viime vuonna. Vuonna 2020 rekisteröitiin 2 564 tehdasvalmisteista matkailuajoneuvoa, joista matkailuautoja oli 1 696.

Uusien matkailuautojen myynti kasvoi Matkailuajoneuvotuojat ry:n tilastojen mukaan viidenneksen edellisvuoteen verrattuna. Myös käytettyjen matkailuajoneuvojen myynti on ollut vilkasta.

Yksi alan suurista, autoliikeketju J. Rinta-Jouppi perustaa Ouluun uuden matkailuautojen ja -vaunujen kauppaan erikoistuneen toimipisteen sekä laajentaa matkailuajoneuvojen myyntiä Lempäälään.

Kotimaan matkailun buumi näkyy myös leirintämatkailun keskusliitossa, SF Caravanissa. Sen jäsenmäärä oli viime vuonna kaikkien aikojen suurin järjestön 56-vuotisen historian aikana. Kokonaisjäsenmäärä on nyt noin 65 000 ihmistä.

Kommentoi »