
Maailman suosituimman vakoojan James Bondin elokuvaesiintymiset toimivat tunnetusti mainoksina niin autoille, aseille kuin juomille, mutta leffoja on aina voinut katsoa myös matkakohteiden esittelyinä.
Bond-elokuvien kaava on vakiintunut: salainen agentti matkustaa maasta toiseen sen mukaan, mihin mysteerin jäljet hänet johdattavat. Kuvauspaikoista on tullut uusia nähtävyyksiä, ja agentin jotkut ihailijat kiertävät näitä kohteita James Bond -turisteina.
Uusin elokuva No Time to Die sai ensi-iltansa vuonna 2021. Siinä viimeisen kerran Bondina nähtävä Daniel Craig matkasi hahmon juurille Jamaikalle, jossa asuessaan kirjailija Ian Fleming loi agenttiromaaninsa ja ensimmäinen Bond-sankari Sean Connery aloitti samassa roolissa.
Valikoimme joukon Bondin mieleenpainuvia matkakohteita.
Seikkailua trooppisen auringon alla
James Bond laskeutui valkokankaalla ensimmäisen kerran Jamaikalle jo debyyttielokuvassa Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962). Silloin Bond-leffat eivät vielä olleet löytäneet poukkoilevaa muotoaan, vaan tarina tapahtui käytännössä kokonaan Kingstonin kaupungin lähiympäristössä.
Jamaikan maisemiin Bond palasi leffassa Elä ja anna toisten kuolla (1973). Jamaikalla on nyt kymmeniä paikkoja, joissa voi lomailla Bond-tyylillä. Kuuluisin kuvauspaikka on Dunn’s Riverin putouksilla.
Myös Bahamasaaret ovat houkutelleet Bondia jo kahdesti, elokuvissa Pallosalama (1965) ja Casino Royale (2006). Bahamalla ikonisimpia paikkoja on Paradise Island -saari. Muita suosittuja Bondin rantalomakohteita ovat näytelleet Thaimaa, Havaiji ja useat Floridan kaupungit.
Jäätä, tuisketta ja kuivia sutkauksia
Yksi toistuvimpia elementtejä 007-elokuvissa on takaa-ajo laskettelusuksilla. Sankari on löytänyt alppimäet näitä sessioita varten milloin Italiasta, milloin Sveitsistä. Tosin ollessaan Vaaran vyöhykkeellä (1987) Timothy Dalton laski Itävallassa rinteen alas sellokotelolla.
Näkyvimmän tarpomisensa jäätuiskeessa Bond on suorittanut Pierce Brosnanin hahmossa Pohjoismaassa: Kuolema saa odottaa (2002) vei agentin konnan perässä Islantiin. Stuntmiehet saivat tosin hoitaa hommat Jökulsárlónin laguunilla.
Ikonisia nähtävyyksiä ja karuja maisemia
Roger Mooren kaudella elokuvissa yleistyivät maiden tai kaupunkien sijaan yksittäiset nähtävyydet, joiden ympärille usein käsikirjoitettiin jännittäviä käänteitä. Kuuraketissa (1979) Bond pakenee ammattitappaja Rautahammasta gondolihissillä Rio de Janeiron Sokeritoppavuorella. 007 rakastettuni (1977) -elokuvassa puolestaan seikkaillaan Gizan pyramideilla.
Myöhemmin tekijät innostuivat kuuluisista nähtävyyksistä jo koomisesti. Mooren viimeisessä Bond-elokuvassa 007 ja kuoleman katse (1985) agentti jahtaa samassa elokuvassa rikollisia sekä pitkin Pariisin Eiffel-tornia että ilmalaivalla San Franciscon Golden Gate -sillan yllä.
Visuaaliselta vaikutelmaltaan karuimpia hetkiä Bond on kokenut muun muassa Yhdysvalloissa New Orleansin ranskalaiskorttelissa elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla (1973) ja Meksikon suurkaupunki Méxicossa elokuvassa Spectre (2015).
Kuvitteellisia saaria ja valekaupunkeja
Bondille on kertynyt Karibianmerellä kokemusta myös täysin kuvitteellisista saarista. Tohtori Nossa esiintyvää Crab Keyn saarta sekä Elä ja anna toisten kuolla -elokuvan San Moniquea kumpaakin sai kunnian esittää vakiokohde Jamaika. Saarikohtauksia kuvattiin Jamaikan pääsaaren eri rannoilla, ei niinkään muilla saarilla.
Kylmän sodan aikana oli myös tavallista, että jännitysleffoissa jokin muu maa sai käydä Neuvostoliitosta. Siperia on lavastettu kertaalleen esimerkiksi Islantiin. Oikeasti Bondin tie ylsi Venäjän maaperälle asti ensimmäisen kerran vasta Kultaisessa silmässä (1995).
Kylmä sota näkyi siinäkin, että From Russia with Love -nimellä tunnettu toinen Bond-seikkailu esitettiin Suomessa nimellä 007 Istanbulissa (1963).
Lisäksi samassa elokuvassa silloisen Jugoslavian alueella sijainneet Belgradin ja Zagrebin rautatieasemat täytyi lavastaa pääkuvauspaikalle Istanbuliin.
Suomessa Bondia ei ole nähty – ellei mukaan lasketa yhtä sarjakuvasovitusta ja yhtä romaania, joka ei kuulu alkuperäiseen Bond-kirjojen kaanoniin. Tosin Finlandia Vodka osti näkyvyyttä agentin virvokkeena leffassa Kuolema saa odottaa.