Apu

Mariaanien hauta saastuu: Maapallon syvimmästä kohdasta löydetty yli 3 000 ihmisen tuottamaa roskaa – ja muovipussi

Mariaanien hauta saastuu: Maapallon syvimmästä kohdasta löydetty yli 3 000 ihmisen tuottamaa roskaa – ja muovipussi
Mikään Maapallon kolkka ei ole turvassa ihmisen saastuttavalta vaikutukselta. Ihmisten jälkeensä jättämät roskat ovat löytäneet tiensä jopa Mariaanien hautaan.

Tyynenmeren pohjassa sijaitseva Mariaanien hauta ulottuu 10 994 metrin syvyyteen. Maailman syvimmässä kohdassa on pilkkopimeää, ja valtavien vesimassojen alla paine on tuhatkertainen ilmanpaineeseen verrattuna.

Jos maailman korkein vuori Mount Everest asetettaisiin haudan pohjalle, olisi sen huipulta matkaa merenpintaan vielä kaksi kilometriä.

Monet tutkimusryhmät ovat työskennelleet haudan alueella ja lähettäneet meren pohjalle kauko-ohjattavia robotteja.

Vain kolme ihmistä käynyt pohjalla

Haudan pohjalla on käynyt vain kolme ihmistä. Vuonna 1960 sinne laskeutuivat sveitsiläinen syvänmerentutkija Jacques Piccard ja yhdysvaltalainen meriupseeri Don Walsh.

Matka alas kesti viisi tuntia ja Trieste-alus viipyi siellä 20 minuuttia. Vuonna 2012 syvänteessä kävi Titanic-elokuvan ohjaaja James Cameron Deepsea Challenger -aluksellaan. Alus oli pohjalla kuusi tuntia.

Maailman syvinkään kohta ei ole turvassa ihmisen aiheuttamilta vitsauksilta. Paikalta on löytynyt yli 3 000 ihmisten tuottamaa roskaa, kuten metallia, kalastusvälineitä ja lasia.

Roskasta 90 prosenttia on peräisin kertakäyttötavaroista. Vuonna 2018 haudan syvyyksistä löytyi muovipussi.

Lähde: National Geographic.

Titanic-elokuvan ohjaaja James Cameron viipyi Mariaanien haudan pohjalla Deepsea Challenger -aluksellaan kuusi tuntia.

”Miksi lauluissa lauletaan rakkaudesta?”

"Rakkaus on älyttömän iso voima, jota jokainen meistä tarvitsee. Se jaksaa hämmästyttää ihmisiä päivittäin, joten en ihmettele, että se on myös monien kirjojen, elokuvien ja laulujen aihe.

Se, miten taideteoksen ottaa vastaan, riippuu ihmisestä. Joskus esimerkiksi ikä, elämänkokemukset ja jopa paikka, jossa laulun kuulee, vaikuttavat asiaan. Jokaiselle laululle on tulkintoja yhtä monta kuin on kuulijaa."

Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Tommi, 8

Vastaaja: muusikko, lauluntekijä Samae Koskinen

Julkaistu: 19.6.2020
Kommentoi »