Poimit kaupan kassahihnalle muovikassin ruokaostoksia varten ja tunnet syyllisyyttä, koska ostat uuden kassin. Mitä muut jonossa olijat ajattelevat?
Muovista on lyhyessä ajassa tullut pahis. Sille on perustelunsa. Muovi valmistetaan öljystä. Se ei hajoa käytännössä koskaan, vaan päätyy jättiläismäisen suuriksi lautoiksi valtameriin lillumaan.
Muovikassi herättää voimakkaita tunteita. Vastustajat haluavat lakkauttaa niiden valmistuksen, puolustajat taas muistuttavat, että kaupan muovikassi on monikäyttöinen ja että se päätyy lopulta roskapussiksi.
EU-komission mukaan jokainen EU-kansalainen käyttää keskimäärin 198 muovikassia joka vuosi. Suomalaiset käyttävät vuodessa noin 55 kassia per asukas. Määrää halutaan pienentää ainakin 40 kassiin.
Toisaalta suomalaisessa taloudessa syntyy sekajätettä asukasta kohti niin paljon, että sen roska-astiaan kuskaamiseen tarvitaan noin 70 muovikassia vuodessa. Siksi ihmiset ostavat muovikasseja myös roskapussikäyttöön.
Vihreä Apu keräsi neljä pointtia muovikassien puolesta ja niitä vastaan.
Hyvä muovikassi
- Muovikassi kestää. Kun muovikassin vaihtoehtona kaupan hihnalla tarjoiltu paperikassi repeää herkästi, ja ostokset leviävät pahimmassa tapauksessa parkkipaikalle, tavallinen muovikassi on erittäin kestävä tapa kuljettaa tavaroita.
- Muovikassin käyttäminen on ilmastoystävällisempää kuin luulisi. Niiden valmistamisen ja käytöstä poistamisen päästöt on todettu käytännössä kaikissa tutkimuksissa pienemmiksi kuin paperikassien ja kangaskassien. Niin on todettu esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen vuoden 2009 OPTIKASSI-tutkimuksessa. Sen mukaan pari kangaskassia synnyttää koko elinkaarensa aikana kaksi kertaa suuremman hiilijalanjäljen kuin 100 muovikassin valmistaminen ja loppusijoittaminen.
- Muovikassin käyttäminen on muutenkin vähemmän kuormittavaa ympäristölle. Tanskan ympäristöministeriö tutkitutti viime vuonna erilaisten kassien valmistuksen, käytön ja loppusijoittamisen ympäristövaikutuksia laajemmin kuin vain ilmaston kannalta. Mukana olivat vaikutukset esimerkiksi otsonikerroksen ohenemiseen, myrkyllisyys ihmiselle, pienhiukkasten syntyminen, vesistöjä rehevöittävät ja happamoittavat vaikutukset ja luonnonvarojen kuluttaminen. Näin katsottuna muovikassi on ostoskassiksi entistä parempi vaihtoehto. Tanskalaistutkimuksen mukaan paperikassia pitää käyttää yli 40 kertaa, jotta sen ympäristövaikutus olisi yhtä pieni kuin muovikassilla. Puuvillasta valmistettua kangaskassia taas pitää käyttää peräti 7 100 kertaa, jotta sen ympäristövaikutus olisi yhtä pieni kuin muovikassin. Jos käy kaupassa neljä kertaa viikossa, puuvillakassia pitäisi käyttää noin 30 vuotta, jotta se olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Luomupuuvillasta valmistetun kassin koko elinkaaren mittaiset vaikutukset olivat vielä yli kaksi kertaa suuremmat kuin tavallisesta puuvillasta valmistetun kassin. Puuvillan valmistus kuluttaa esimerkiksi paljon vettä.
- Muovikassi on monikäyttöinen. Muovikassissa voi kuljettaa paljon muitakin tavaroita kuin ruokatarvikkeita, ja jos sen lopulta käyttää roskapussina, se ei Suomessa päädy luontoon eikä enää aina edes kaatopaikalle, vaan yhä useammin poltettavaksi.
Paha muovikassi
- Muovikassin ostaja tukee lähes aina uuden muovin valmistamista. Muovikassissa käytetty muovi valmistetaan öljynjalostamolla syntyvästä eteenikaasusta. Se siis kuluttaa luonnonvaroja. Kassin valmistuksessa voidaan käyttää kierrätysmateriaalia, ja muovinvalmistajat puhuvat siitä mielellään, mutta todellisuudessa sen määrä vaihtelee yllättävän paljon, kertoi Ylen Kuningaskuluttaja kolme vuotta sitten. Jos valitsee Pirkan tai S-marketin kierrätysmuovikassin tai Alkon harmaan muovikassin, kierrätysmuovia on 60–90 prosenttia. Väri ei aina kerro muovin alkuperää: Lidlin valkoinen muovikassi on sataprosenttisesti kierrätysmateriaalia. Sen sijaan K-marketin tavallinen, valkoinen muovikassi on kokonaan uutta, neitseellistä muovia ja Stockmannin Hullujen päivien keltaisessa kassissakin kierrätysmuovia on vain viidesosa.
- Muovikassi on osa roskaamiskulttuuria. Muovi ei päädy luontoon, jollei ihminen sitä sinne heitä. Niin muovikassin puolustajat mielellään sanovat. Tanskan ympäristöministeriön tutkimuksessa, jossa todettiin muovikassin ylivertaisuus muihin kasseihin verrattuna, ei otettu lainkaan huomioon muoviroskasta aiheutuvaa ongelmaa ilmeisesti siksi, että roskaamisongelma on Tanskassa vähäinen. Jotenkin muovikasseja silti päätyy luontoon. EU-komissio arvioi, että unionissa päätyi roskaksi kahdeksan miljardia muovikassia vuonna 2010. Luonnossa muovi ei hajoa, tai se hajoaa niin hitaasti, että se on käytännössä ikuista. Vaikka muovikassi olisi valmistettu kokonaan kierrätetystä uusiomuovista, se ei silti hajoa luontoon joutuessaan. Kierrätysmuovi on muovia siinä missä neitseellisestä raaka-aineesta tehty muovikassikin.
- Muovikassi on vaarallinen eläimille. Muovikassit ja muut kalvomaiset muovit ovat haitallisia eläimille, koska ne päätyvät helposti niellyiksi. Pienetkin riekaleet voivat olla eläimille haitallisia. Vaikka kassin riekaleen paino on vähäinen, sen pinta-ala on suuri, ja se voi aiheuttaa mahan tai suolen tukkeutumisen.
- Muovikassi on osa kertakäyttökulttuuria. Lähes kaikissa muovikasseissa on neitseellistä muovia. Niiden ostaja tukee kertakäyttökulttuuria, joka on luonnonvarojen kulutuksen kannalta kestämätöntä. Jos haluat vähentää kertakäyttöisen muovin kulutusta, jätä muovikassi ostamatta ruokakaupassa. Vaivaton keino on pitää mukana kangaskassia tai jo käytettyä muovikassia. Muovikasseista pidetään enemmän melua kuin niiden todellinen ympäristöjalanjälki ehkä antaisi aihetta, mutta niiden merkitys on myös symbolinen. Muovikassin ostamisesta pidättäytyminen on osa isompaa muutosta kohti kestävämpää luonnonvarojen käyttöä. On jossakin määrin harhaa, että kangaskassia pitää laskennallisesti käyttää kauppatavaroiden kuljettamiseen esimerkiksi 30 vuotta, jotta siitä on hyötyä ympäristölle. Kangaskassia käytetään paljon muuhunkin kuin kauppakassiksi. Lisäksi ainakin 20 vuotta on jo aika tavallinen ikä kangaskassille.
Juttua varten on haastateltu sähköpostitse Muoviyhdistyksen ja luontojärjestö WWF:n edustajia.