
Miltä kuulostaisi kulinaristinen maailmanympärimatka ilman yhtään lentoa? Näin se onnistuu Helsingin ja lähikaupunkien ravintoloissa
Valitsimme Helsingistä ja sen lähikaupungeista noin 50 eri maan ruokapaikat Afganistanista Yhdysvaltoihin. Kävimme myös maistelemassa ravintoloiden herkkuja ja kerromme vinkkimme parhaista annoksista.
Afganistan
Puhoksen ostoskeskuksesta löytyy afganistanilainen ravintola Afghan Restaurant. Paikan ruokalistalta ja buffetpöydistä löytyy hyvä kattaus maan herkkuja, kuten Afganistanin kansallisruuaksi kutsuttua palau-riisiä.
Kastelholmantie 2
Armenia
Georgialaista ruokaa saa monesta paikasta, mutta naapurimaa Armenia on vähemmän tunnettu. Ota siis suunnaksi ravintola Armenian House ja testaa esimerkiksi jogurttisoosin kanssa tarjottavat tolma-viininlehtikääryleet tai tuhti possuannos khozi khorovac, johon makua tuo granaattiomenakastike.
Lönnrotinkatu 27, armenianhouse.fi

Australia
Aussipubi Woolshed tarjoaa oluita ja ronskia baariruokaa. Erikoisuuksiin lukeutuu chicken parmigiana eli leivitetty kananleike, johon tulee tomaattikastiketta ja juustoa. Annoksen juuret ovat Italiassa, mutta Australiassa siitä on kehittynyt aivan omanlaisensa, paikallisten rakastama lohturuoka chicken parma.
Töölönlahdenkatu 3B, woolshed.eu
Bangladesh
Ravintola Rannagor keskittyy bengalilaiseen keittiöön, joka on lähtöisin Bangladeshista ja sen naapurista, Intian Länsi-Bengalista. Ruuat ovat miellyttävän mausteisia, ja ne saa pyynnöstä miedompana tai tulisempana. Testaa talon tymäkkä chutney-kastike!
Tenderinlenkki 8, rannagor.fi
Belgia
S-ryhmän pyörittämä ravintola Belge avattiin vuonna 2002, ja moni tulee tänne säännöllisesti syömään Belgian kansallisruuaksi kutsutun moules-fritesin, eli keitetyt simpukat belgialaisten perunoiden ja herkullisen majoneesin kera. Annoksen kylkeen kannattaa tilata tietysti belgialainen olut.
Kluuvikatu 5, raflaamo.fi
Brasilia
Itä-Pasilassa sijaitsee Helsingin ainoa brasilialainen ravintola, Pastelaria Brasil. Paikan buffetlounaalla on aina tarjolla maan klassikkoannos, feijoada-lihapata. Myös kasvissyöjät huomioidaan, ja noutopöydässä voi olla esimerkiksi maniokkijauhosta tehtyä farofaa. Brasilialaisia oluitakin löytyy.
Opastinsilta 2, pastelaria-brasil.fi
Ecuador
Ecuadorilaisen omistajan pitämä Flamingo Deli Bar on kahvila, joka tarjoaa myös syötävää. Paikan hitti on ceviche eli sitrusmehussa raakakypsytetty kala. Näin herkullisen hapokasta makupommia saa harvoin.
Museokatu 9, flamingodelibar.fi

Egypti
El Karim on Helsingin ainoa egyptiläinen ravintola. Listalla on Pohjois-Afrikan ruokia falafeleista kebabiin. Erikoisuus on Egyptissä ”köyhien ruuaksi” kutsuttu koshari, johon tulee pastaa, riisiä, tomaattikastiketta ja linssejä tai kikherneitä.
Koskelantie 52, elkarim.fi
Eritrea ja Etiopia
Kalliolan kansalaisopiston yhteydessä toimiva Jebena House mainostaa itseään abessinialaiseksi ravintolaksi, mikä viittaa Eritrean ja Etiopian alueilla aikoinaan sijainneeseen valtioon. Tilaa annos injera-lettuja ja niiden kera syötäviä mausteisia muhennoksia.
Sturenkatu 11, purplepages.app/vendor/jebena-house

Espanja
Tapasbaari La Tapería on makumatka Madridiin. Katonrajassa roikkuu iberiankinkkuja ja seinähyllyt notkuvat viinipulloja. Täältä saa simppeliä pikkusyötävää espanjalaisista juustoista säilöttyihin artisokansydämiin.
Uudenmaankatu 7, lataperia.fi

Etelä-Korea
Ravintola Manna on myös korealaisten matkailijoiden suosiossa, ja sen listalla on maan herkkuja bibimbap-kulhoruuista kimchijoeniin eli suolaiseen kimchi-lettuun.
Merimiehenkatu 18, mannaravintola.fi
Filippiinit
Hietalahden kauppahallissa toimii filippiiniläinen ravintola Kamalig. Testaa maan epäviralliseksi kansallisruuaksi kutsuttu adobo. Siihen makua tuo filippiiniläisessä keittiössä suosittu viinietikka, joka parantaa ruokien säilyvyyttä maan kuumissa oloissa.
Lönnrotinkatu 34, facebook.com/kamalig.hki
Georgia
Georgialainen ruoka on hauska sekoitus vaikutteita muun muassa Keski-Aasiasta, Turkista ja Lähi-idästä. Sitä voi maistella esimerkiksi ravintola Rionissa. Hyvä valinta on georgialainen pitopöytä supra, jossa on annoksia enemmän kuin pöytään mahtuu.
Kasarmikatu 25, rioni.fi
Indonesia
Ravintola Bali tarjoaa indonesialaisia klassikoita, kuten paistettuja nasi goreng -riisiannoksia sekä rendang currya, joka valittiin CNN:n verkkoäänestyksessä joitakin vuosia sitten maailman parhaaksi ruuaksi.
Mäkelänkatu 22, balirestaurant.net
Intia
Katajanokalla toimiva Swad Indian Bistro & Bar kerää kehuja. Swad tarkoittaa hindiksi makua, ja sitä täällä riittää. Mausteissa ei ole säästelty, ja ruuissa käytetään tuoreita raaka-aineita. Hauskoja ovat sizzler meals -annokset, jotka tuodaan höyryävän kuumina pöytään.
Rahapajankatu 3, swad.fi

Irak
Kontulan ostoskeskuksen Randa Cafen erikoisuus on irakilainen aamupalaruoka bagila bil dihin. Siinä on pohjalla pitaleipää, keskellä papuja ja päällä munakas. Lisukkeeksi tulee vielä tomaattia, raakaa sipulia ja kirpsakoita säilykekasviksia.
Ostostie 4, randa.fi
Iran
Ravintola Bibi satsaa iranilaiseen lounasbuffettiin, jossa on runsaasti vaihtoehtoja erilaisista muhennoksista ja padoista salaatteihin. Täällä maistuu Lähi-idän keittiön ihastuttava monipuolisuus kirpeästä raikkaudesta syvään mausteisuuteen.
Kauppakartanonkatu 3, bibiravintola.fi
Iso-Britannia
Hans Välimäen ja kumppanien pitämä The Rook tarjoaa brittiläistä pubiruokaa, vaikka lipsuukin välillä myös Ranskan ja Italian puolelle. Paikan fish & chips on herkullinen luksusannos.
Yrjönkatu 2, therook.fi
Italia
Osteria dei Gusti on mukavan kotoisa kortteliravintola Eduskuntatalon naapurissa. Italialainen henkilökunta luo eläväistä tunnelmaa, ja ruokalistalta löytyy maan rentoja klassikoita, kuten pastaa, ravioleja ja risottoa.
Töölönkatu 1, osteriadeigusti.fi
Itävalta
The Good Coffee Company on pala Wieniä keskellä Helsinkiä. Kahvin lisäksi paikka tarjoaa Itävallan ruokia pannukakkupaistos kaiserschmarrnista autenttiseen wiener schnitzeliin. Täältä voi myös ostaa itävaltalaisia oluita kotiin tai paikan päällä nautittavaksi.
Eerikinkatu 33, thegoodcoffee.co
Japani
Pieni lounaspaikka Owan on hauska elämys. Täällä ruokailijat istuvat vieri vieressä keittiön tiskin äärellä, aivan kuten Japanissa. Maut ovat harmonisia ja annokset kauniita.
Uudenmaankatu 13, owan.fi

Jemen
Herttoniemessä toimiva Yemeni Restaurant tarjoaa jemeniläisiä herkkuja, joissa on makuja muun muassa Intiasta, Turkista, Afrikasta ja Lähi-idästä. Tilaa vaikkapa maan kansallisruuaksi kutsuttu saltah (listalla nimellä salta). Täyttävä lihapata syödään leivänpalasia lusikkana käyttäen.
Abraham Wetterin tie 6, yemenirestaurant.fi
Kanada
Kanadalainen poutine on kulttimainetta nauttiva ronski mättöruoka, johon tulee ranskalaisia perunoita, ruskeaa kastiketta ja pehmeää cheese curd -juustoa. Sitä pääsee maistelemaan Vantaalla, Jumbon Citymarketin food court -osastolla.
Vantaanportinkatu 3, jumbo.fi
Kiina
Helsingistä saa nykyään autenttista kiinalaista ruokaa joka lähtöön. Ravintola Mala House Itä-Pasilassa on erikostunut sichuanilaisen keittiön annoksiin, aina wokatusta possun munuaisesta mapo tofuun.
Opastinsilta 10, ravintolamala.com
Kolumbia
Finca las Ventanas on Kolumbiassa sijaitseva suomalaisomisteinen kahvitila, jonka oma kahvila löytyy Katajanokalta. Kahvin lisäksi tarjolla on eteläamerikkalaista pikkusyötävää, kuten empanada-piiraita ja täytettyjä arepa-maissileipiä.
Kanavakatu 3, fincalasventanas.com
Kreikka
Le Grec -ravintolan esikuvia ovat Ateenan modernit ruokapaikat. Täällä voikin maistaa, millaista on uuden ajan kreikkalainen ruoka. Listalla on moderneja versioita klassikoista, ja tarjolla voi olla kaikkea saganaki-juustosta orzo-pastaan ja horiatiki-salaattiin.
Rikhardinkatu 2, legrec.fi
Libanon
Hakaniemessä toimiva Lafal tunnetaan muun muassa kaupungin parhaimmistoon lukeutuvista falafeleista. Täällä kannattaa tilata jaettavaksi talon meze-valikoima, johon tulee pöydän täydeltä pikkusyötävää viininlehtikääryleistä ja baba ganoushiin.
Hämeentie 6, lefal.fi

Malesia
Malesialainen keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Kiinasta, Intiasta, Indonesiasta ja Filippiineiltä. Näitä monipuolisia makuja tarjoaa ravintola Street Canteen. Tilaa vaikka char kway teow, johon tulee paistettuja nuudeleita kanan, tofun tai katkarapujen kanssa.
Mannerheimintie 3, streetcanteen.fi
Meksiko
Tacot ovat meksikolaisen keittiön tunnetuin herkku, ja niitä tarjoaa myös uudehko Tacoya. Paikka sai alkunsa chilikastikkeita valmistavasta yrityksestä ja toimi ensin pop-up -konseptilla. Nyt taqueríalla on pysyvä tila, josta saa al pastoreita, birrioita, tinga de polloja ja muita tacojen klassikoita.
Lapinlahdenkatu 25, tacoya.fi
Nepal
Nepalilaisen ruuan lempeän mausteiset maut vetoavat suomalaisiin, ja Helsingissä onkin parikymmentä nepalilaista ravintolaa. Perheyrityksen pitämän Rani Mahalin asiakaspalvelua kehutaan, ja listalta löytyvät palak paneerit, tikka masalat sun muut suosikit.
Kulmavuorenkatu 4, ranimahal.fi
Pakistan
Pakistanilaista ruokaa tarjoaa pääkaupunkiseudulla muutama paikka, uutena tulokkaana Masala House Vantaalla. Pakistanin keittiössä on paljon samaa kuin intialaisessa, mutta Pakistani Special -listalla on erikoisuuksia, kuten maan kansallisruuaksi kutsuttua nihari-pataa naudanlihalla.
Pyysamontie 9, masalahouse.fi
Peru
Töölössä toimiva Tinku tarjoilee Latinalaisen Amerikan herkkuja, ja edustettuna on myös trendikkääksi ruokamaaksi noussut Peru. Täällä voi syödä autenttisen perulaisen cevichen ja nauttia pisco sour -cocktailin.
Topeliuksenkatu 1, tinkuhelsinki.fi
Pohjois-Makedonia
Kuopiolainen ravintola Boka laajensi joitakin vuosia sitten Helsinkiin. Yrittäjien juuret ovat Kosovossa ja Pohjois-Makedoniassa, mutta ravintola edustaa koko Balkanin aluetta. Tilaa vaikkapa jauhelihasta tehdyt ćevapčići-makkarat tai šopska-salaatti.
Hämeentie 20, ravintolaboka.fi
Portugali
Petiscaria on pieni pala Portugalia Hietalahden kauppahallissa. Kaukokaipuun parantamiseen löytyy vaihtuvia herkkuja grillatuista katkaravuista ja kaloista perinteisiin portugalilaisiin liharuokiin.
Lönnrotinkatu 34, petiscaria.fi

Ranska
Jos kaipaat pariisilaisen bistron tunnelmaa, valitse ravintola Pastis. Sen keittiössä kokataan ranskalaisia klassikkoja gratinoiduista etanoista croque monsieur -leipään. Jälkiruuaksi sopii crème brûlée tai vaikka lasi ranskalaista anisviinaa eli pastista.
Pieni Roobertinkatu 2, pastis.fi
Saksa
Cafe LOV on saksalaisiin herkkuihin erikoistunut kahvila, jota pyörittää Stuttgartista kotoisin oleva yrittäjä. Täällä voi tilata vaikkapa currywurstin tai flammkuchenin eli alsacelaisen pizzan. Pieni ruokaharvinaisuus on eteläsaksalainen pasta-annos spätzle.
Mariankatu 13, cafelov.fi
Senegal
Ravintola Fast Food Dakar tarjoaa senegalilaista ruokaa Helsingin Sörnäisissä. Tarjolla on aina vain yksi päivän annos. Tarkista aukiolo ja tarjonta Facebook-sivulta ennen vierailua.
Kulmavuorenkatu 4, Facebook: Fast food dakar
Somalia
Somalialaista ruokaa tarjoaa Helsingissä Puhoksen ostoskeskukse Zahiiba. Tunnelma on autenttinen, ja annoksen kylkeen voi saada puolikkaan banaanin, joka on somaliassa tyypillinen ruokien lisuke.
Kastelholmantie 2, instagram.com/zahiibafood

Sri Lanka
Ravintola Hansini tarjoaa sekä pizzaa että srilankalaisen keittiön erikoisuuksia. Maan ruokakulttuurissa maistuvat Intian vaikutteet, ja täällä voi nauttia erilaisia curryja, joita pidetään Sri Lankan kansallisruokana.
Aurinkotuulenkatu 14, hansini.fi
Suomi
Missä Helsingissä voi kokea kaikkein suomalaisimman ravintolaelämyksen? Hyvä vaihtoehto on yli 40 vuotta toiminut Konstan Möljä. Sisustus huokuu nostalgiaa, ja noutopöydästä löytyy päivästä riippuen kaikkea karjalanpaistista kaalikääryleisiin.
Hietalahdenkatu 14, konstanmolja.fi
Sveitsi
Alppitunnelmia tarjoaa ravintola MyStuu, jota pyörittää Sveitsissä asunut suomalaisperhe. Listalla on juustoisia klassikkoja raclettesta sveitsinleikkeeseen, jonka täytteeksi tulee kinkkua ja juustoa.
Uudenmaankatu 13, ravintolamystuu.com
Syyria
Syyrian keittiössä on paljon samaa kuin Libanonissa. Tämän huomaa ravintola Tawook Labissa, jossa on tarjolla kaikkea falafeleista hummukseen. Paikan kokki työskenteli aiemmin fine dining -ravintoloissa, mikä näkyy annosten asettelussa ja mauissa.
Aleksanterinkatu 21, tawook-lab.choiceqr.com
Tanska
Vuonna 1964 perustettu Tanskalainen voileipä on parin asiakaspaikan kioski, joka tarjoaa perinteisiä smørrebrødejä. Yli 20 vaihtoehdon listalla on päällysteitä sillistä maksapasteijaan.
Cygnaeuksenkatu 5, smorrepuoti.com
Thaimaa
Ikisuosittua thaimaalaista ruokaa tekee Helsingissä ainakin kolmisenkymmentä ravintolaa. Jos haluat kokea modernin mutta tasokkaan thaimaalaisen, Kluuvin kauppakeskuksen The Other One Thai Kitchen tarjoaa uudenlaisen elämyksen. Listalla on sekä tuttuja klassikoita että vähemmän tunnettuja Thaimaan ruokia.
Yliopistonkatu 6, theotherone.fi
Tšekki
S-ryhmän pyörittämä olutravintola Vltava tarjoaa perinteistä, usein tuhdin lihaisaa tšekkiruokaa. Testaa vaikkapa talon makkaravati tai grillilajitelma, joiden lisukkeeksi tulee muun muassa mehevää hapankaalia.
Elielinaukio 2, raflaamo.fi

Turkki
Ravintola Antalya on pala Turkkia Kontulan ostoskeskuksessa. Paikan suosikkiannoksia ovat hiiligrillissä kypsennetyt lihavartaat. Täältä saa myös lahmacunin eli ohutpohjaisen turkkilaisen pizzan, jonka päälle puristetaan hieman sitruunamehua ennen syömistä.
Ostostie 4, ravintolaantalya.wixsite.com/antalya-ravintola
Venäjä
Venäläiset ravintolat ovat käyneet Helsingissä harvinaisiksi, mutta yli 50-vuotias Saslik on yhä jäljellä. Sisustus on romanttinen, ja täältä saa esimerkiksi blinejä ympäri vuoden. Klassikoihin lukeutuvat myös karhuannokset. Ukrainan sodan vuoksi paikka poisti listaltaan Venäjällä valmistetut tuotteet.
Neitsytpolku 12, ravintolasaslik.fi
Vietnam
Helsingistä saa nykyään autenttisia vietnamilaisia herkkuja pho-keitoista banh mi -patonkeihin. Erityisen laajan kattauksen maan ruokia tarjoaa ravintola Quê Em. Lähes 50 vaihtoehdon listalla on annoksia, joihin ei ihan joka paikassa törmää, aina vietnamilaisittain maustetusta viiriäisestä lähtien.
Kansakoulukatu 1, queem.fi
Yhdysvallat
Mr. Pastrami aloitti Espoon Westendissä ja laajensi sen jälkeen Helsingin Herttoniemeen. Paikan päätuote on New Yorkin klassikko pastramileipä, jonka väliin tulee suolattua ja pitkään savustettua häränleikettä. Paikasta saa myös muita amerikkalaisia bbq-klassikoita.
Insinöörinkatu 12 (Helsinki) ja Westendintie 99 (Espoo), mrpastrami.eu
Toimitukselta:
Näin syöt itsesi maailman ympäri
Toukokuun 2024 lopussa marssin Helsingin Itäkeskukseen ja aloitin usean kuukauden mittaisen maailmanympärimatkan. Tavoitteeni oli syödä mahdollisimman monen eri maan ruokia pääkaupunkiseudun hyvissä ravintoloissa.
Matkaa edelsi pitkä taustatyö. Maailmassa on yli 190 valtiota, mutta moniko niistä on edustettuna Helsingin, Vantaan ja Espoon ravintoloissa? Yllättävän moni. Listallani oli noin 50 kohdetta Afganistanista Yhdysvaltoihin. Jotta hankkeessa pysyisi järjestys, kiersin maat aakkosjärjestyksessä. Niinpä afganistanilainen ravintola sai kunnian olla lähtöpiste.
Köyhän miehen maailmanympärimatka oli antoisa kokemus, varsinkin kun maihin ja niiden ruokiin perehtyi ennen ravintolavierailua. En ollut tiennyt, että Australiassa on oma pubiruokien klassikko chicken parma (tai parmy), johon suhtaudutaan lähes fanaattisesti.
Tutuksi tuli myös, miten Jemenissä syödään saltah-keittoa. Ei lusikalla, vaan leivästä revityillä palasilla.
Ruokamatkan aikana yllätyin siitä, millaisia erikoisuuksia voi löytää, kun etsii. Ilman tätä projektia olisin tuskin koskaan maistanut wokattuja possun munuaisia sichuanilaiseen tapaan. Tai kanadalaista poutinea (mättöruoka, jossa on ranskalaisia, ruskeaa kastiketta ja juustoa).
Olen kyllä kiertänyt ravintoloita ennenkin. Tein aiemmin ravintola-arvioita muun muassa Helsingin Sanomiin ja Imageen sekä kirjoitin ruuasta eri medioihin.
Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun syvennyin vain niin sanottuihin ”etnisiin ravintoloihin”. Eikä se kovin tyypillistä ruokajournalismissa olekaan. Huomiota saavat yleensä etenkin pohjoismaista tai ranskalaislähtöistä fine diningia tarjoavat ravintolat ja niiden huippukokit, jotka ovat pääsääntöisesti valkoihoisia miehiä.
Projektin aikana pohdin toki sitä, kuinka autenttisia Suomessa tarjotut versiot eri maiden annoksista mahtavat olla. Osa raaka-aineista on täällä väistämättä erilaisia. Vaikka kaikkea saa säilykkeenä ja pakasteena, se ei ole sama asia kuin tuore tavara.
Toinen pulma on joidenkin ravintoloitsijoiden mielikuva, että suomalaiset asiakkaat eivät pidä tulisuudesta tai mausteisuudesta. Tämä voi johtaa siihen, että makuja laimennetaan. Yleensä sain kuitenkin pyytäessäni tulisemman annoksen, ja sitten makua riittikin. Välillä ravintoloitsijoita tuntui tilanne jännittävän, ja kun he sitten näkivät, että olin syönyt kaiken, ilme oli iloinen. Niin se oli minullakin.
Ruokaretkeily tarjosi usein lähes yhtä suuria elämyksiä kuin ravintolavierailut maailmalla. Moni paikka herätti myös halun tutustua syvemmin maan ruokiin ja makuihin. Näiden ravintoloiden ansiosta pääkaupunkiseudun ruokatarjonta tuntui kiinnostavammalta kuin koskaan ennen.
Valtteri Väkevä