Madeiralla on jo kevät!
Matkailu
Madeiralla on jo kevät!
Autoilija nappaa Portugalin monipuolisen saaren parhaat palat.
Julkaistu 21.3.2017

Monipuolinen Madeira kietoo sormensa ympäri heti ensimmäisenä päivänä.

Kuinka tästä voi ikinä mahtua autolla! matkakumppaniksi lähtenyt äitini huutaa, kun suuntaamme parin metrin levyistä serpentiinitietä ylös vuoristoon.

Syvän sinisenä alapuolellamme hohkaava Atlantti on kaunis, mutta näemme vain vasemmalla puolella vaanivan rotkon. Yksikin virheliike ja syöksymme vuorelta kuin Thelma ja Louise.

Onneksi olemme varanneet autovuokraamosta pienen Opelin, joka kääntyy ketterästi ahtaissa mutkissa. Auton mukana tuleva navigaattori on sen sijaan usein hyödytön. Se ei läheskään aina tunnista liikenneympyröitä, joita saarella on ennätysmäärä.  Jännittävimmät hetket koemmekin, kun gps johdattaa yksisuuntaisella tiellä umpikujaan. Pääsemme tieltä vain peruuttamalla ylämäkeen. Paperikartasta tulee pian hyvä kaveri.

Madeira on täynnä huikeita puutarhoja. Kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Botanical Garden on kauneimpia. Kukkulan päälle pääsee taksilla tai kaapelihissillä.

Haasteellisesta tieverkostosta huolimatta suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista Madeiralla. Viikon loma kuluu toki mainiosti pääkaupunki Funchalissakin, mutta saaren hienoimpiin kohteisiin pääsee vain autolla. Älä anna silti mittasuhteiden hämätä. Vaikka Madeira on halkaisijaltaan vain viisikymmentä kilometriä, kiemuraisilla vuoristoteillä kuluu aikaa.

Idyllisimpiä ovat pienet vuoristokylät, joissa kellon raksutus tuntuu hidastuvan. Purot solisevat, kukot kiekuvat laiskan epävireisesti, ja isännät polttelevat piippua talojen verannoilla.

Madeiran sää voi vaihdella paljon alueesta riippuen. Kun Funchalista lähdettäessä aurinko on porottanut niskaan kuumasti, pohjoisrannikon Porto Monizissa meidät vastaanottaa kolea tuuli ja sade. Se ei haittaa, sillä pakenemme viimaa pieneen ravintolaan ja tilaamme annokset Madeiran suurinta herkkua, espadaa eli mustahuotrakalaa.

Reid’s Palacen terassilla istuessaan voi kuvitella olevansa suurempikin tähti.

Kello viiden teellä Winston Churchillin lempihotellissa

Pelin henki käy selväksi jo Belmond Reid’s Palace -hotellin ovella. Valkoisiin pukeutunut hovimestari luo pikaisen silmäyksen kesämekkoihimme ja nyökkää sitten hyväksyvästi. Sortseissa tai hihattomassa paidassa Funchalin viiden tähden hotelliin ei olisi asiaa.

Juhlatamineissa Reid’s Palacessa on edustettu ennenkin. Winston Churchill purjehti hotellin laituriin jo vuonna 1950 ja toi mukanaan kello viiden teeperinteen. Brittivaikuttajan perässä Madeiralle tulivat kuninkaalliset ja elokuvatähdet.

123 vuotta täyttänyt hotelli ympäröi vieraansa luksuksella. Sen terassilta avautuu huikea näköala merelle ja puutarhaan, jossa uima-allas kylpee kukkaloiston keskellä.

Ylellisesti sisustettujen huoneiden hinnat vaihtelevat 315 eurosta aina pariin tuhanteen euroon saakka. Koska lottovoitto ei ole vieläkään löytänyt oikeaan osoitteeseen, tyydymme juomaan kuohuviinit Reid’sin terassilla. Hyvältä maistuvat nekin.

Näe nostalgiset autot

Ennen oli kaikki paremmin. Ainakin autoteollisuudessa, jolla oli tarjota muutakin kuin laatikon mallisia jättimaastureita. Madeiran kadut joka kevät täyttävä Classic Car Show on kuin laastari nostalgian kaipuuseen. Ilmainen tapahtuma tuo Funchalin kaduille satoja kiiltäväksi vahattuja museoautoja, joita omistajat esittelevät ylpeänä. Jos tuuri käy, voit päästä vintage-pelin kyytiin.

Pääkaupunki Funchalin kaduilla tuntuu kuin olisi taidenäyttelyssä. Art of open doors -hanke muutti vanhojen talojen ovet upeiksi maalauksiksi.

Madeiran hienoimmat luontoelämykset

1. Capo Giraon jyrkänne tarjoaa näkymät 580 metrin korkeudesta. Rohkeimmat uskaltautuvat läpinäkyvän näköalatasanteen päälle. Kartta!

2. Vuorten ympäröimä Nunnien laakso, Curral Das Freiras, on Madeiran suosituin nähtävyys. Suuntaa tänne aikaisin aamulla, niin vältät ruuhkat. Kartta!

3. Saaren itäosassa sijaitseva Canical on vastakohta vihreälle Madeiralle: kuiva, karu ja tuulinen. Niemen kärkeen kulkee huikea vaellusreitti. Kartta!

Kuvat: Sanna Wallenius ja Fotolia.

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 3/2015.

Kommentoi »