Mondo

Maailman kuumimmat jalkapallomatsit


Jalkapallofani, kansanedustaja Paavo Arhinmäki valitsi viisi jalkapallo-ottelua, jotka kannattaa kokea jo tunnelmansa vuoksi.
Kuvat Kaisu Jouppi

Kansanedustaja ja jalkapallon ystävä Paavo Arhinmäki valitsi viisi ikonista ottelua.

El Clásico FC Barcelona vastaan Real Madrid. Maailman suurin yksittäinen sarjaottelu, jolla on satoja miljoonia katsojia. Taustalla näkyy Espanjan verinen sisällissota: FC Barcelona edustaa Kataloniaa ja Real Madrid keskus­valtaa. Katalonian itsenäisyysjulistuksen jälkeen tulevana jouluaatonaattona pelattavassa ottelussa on huikea panos.

Superclásico Boca Juniors vastaan River Plate. Buenos Airesin hullu, värikäs ja räjähtävä paikallisottelu jakaa kansan, sillä 70 prosenttia argentiinalaisista kannattaa jompaakumpaa. Boca Juniors on alun perin työväenluokkaisempi ja Los Millonarioksi kutsuttu River Plate yläluokkaa.

Old Firm Glasgow Celtic vastaan Glasgow Rangers. Katsomossa käydään satojen vuosien kamppailua katolilaisten (Celtic) ja protestanttien (Rangers) välillä.

Intercontinental Derby Galatasaray vastaan Fenerbahçe. Istanbulin paikallisottelu on maailman ainoa derby, joka pelataan eri maanosissa. Vieraskannattajat kulkevat otteluun laivalla Bosporinsalmen yli. Turkkilainen jalkapallo on intensiivistä, ja välillä meno lähtee katsomossa täysin käsistä.

Kairon derby Al Ahly ja Zamalek ovat koko Afrikan menestyneimmät seurat. Suomessa tätä ottelua ei näe, emmekä ymmärrä miten suuri se on. Kuten El Clásico tai Superclásico omissa maissaan, Kairon derby pysäyttää itäisen ja pohjoisen Afrikan maat.

Julkaistu: 2.1.2018