
Lumihuippuisia vuoria, pyhiä järviä, päätähuimaavia rotkoja ja karuja tasankoja, joilla tiibetiläiset paimentavat karjalaumojaan. Pitkiä tunneleita ja 675 siltaa. Ja Lhasassa odottava Potalan palatsi.
Tiibetiin vievän radan korkeutta on melkein mahdoton järjellä hahmottaa. Tanggula Passin kohdalla noustaan 5 072 metriin, yli 200 metriä läntisen Euroopan korkeimman vuoren, Mont Blancin, huippua korkeammalle.
Lhasan rata on paitsi upea junamatka, myös helpoin tapa matkustaa Tiibetiin. Kiinan viranomaiset myöntävät Tiibetin-matkustusluvat nopeimmin juuri junamatkustajille.
Reitti kannattaa aloittaa Xiningistä Kiinan puolelta. Viettämällä pari päivää Xiningissä runsaan 2 200 metrin korkeudessa akklimatisoituu sopivasti 3 600 metrissä sijaitsevan Lhasan ohueen ilmaan: muuten pitää varautua lievän vuoristotaudin oireisiin kuten pääkipuun, voimattomuuteen ja pahoinvointiin. Itse junamatka on liian nopea, jotta sen aikana ehtisi kunnolla sopeutua korkeaan ilmanalaan.
Xiningin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi tiibetiläinen Kumbum-luostari ja pyhä Kukunorjärvi.
Xiningistä kannattaa nousta yöjunaan: näin näkee matkan varren upeimmat maisemat päivänvalossa Golmudista eteenpäin.
Rautatie ei pääty Lhasaan: Tiibetin pääkaupungista voi matkaa jatkaa junalla vielä kolmen tunnin verran Shigatseen, josta on vajaan 10 tunnin automatka maailman korkeimman vuoren, Everestin, perusleiriin.
Hinta
30–110 euroa. Edullisin hinta istumapaikalle, kalliimpi parhaalle makuupaikalle.
Matka-aika
1 956 kilometriä, 22 tuntia. Lupa-asioiden takia Xining–Lhasa-väliä on vaikea katkaista lyhyempiin etappeihin.
Vinkki
Paluun voi tehdä lentämisen sijaan myös maata pitkin Nepalin Kathmanduun. Kesäkausi on suosituinta ja parasta aikaa matkustaa. Hoida junaliput ja Tiibetin matkustuslupa hyvissä ajoin kiinalaisen matkatoimiston kautta, esimerkiksi: chinahighlights.com