Maailman huikeimmalla junamatkalla käydään 5000 metriä merenpinnan yläpuolella
Matkailu
Maailman huikeimmalla junamatkalla käydään 5000 metriä merenpinnan yläpuolella
Kiinan Xiningistä Tiibetin Lhasaan vievä rautatie on modernin rakennustaidon ihme: näin korkealle pääsee harvoin ilman siipiä. 22 tunnin matka kulkee suuren osan ajasta 4 000 metrin korkeudessa ja korkeimmillaan käydään 5 000 metriä merenpinnan yläpuolella.
Julkaistu 10.2.2019
Mondo

Lumihuippuisia vuoria, pyhiä järviä, päätä­huimaavia rotkoja ja karuja tasankoja, joilla tiibetiläiset paimentavat karjalaumojaan. Pitkiä tunneleita ja 675 siltaa. Ja Lhasassa odottava Potalan palatsi.

Tiibetiin vievän radan korkeutta on melkein mahdoton järjellä hahmottaa. Tanggula Passin kohdalla noustaan 5 072 metriin, yli 200 metriä läntisen Euroopan korkeimman vuoren, Mont Blancin, huippua korkeammalle.

Lhasan rata on paitsi upea junamatka, myös helpoin tapa matkustaa Tiibetiin. Kiinan viranomaiset myöntävät Tiibetin-matkustusluvat nopeimmin juuri junamatkustajille.

Reitti kannattaa aloittaa Xiningistä Kiinan puolelta. Viettämällä pari päivää Xiningissä runsaan 2 200 metrin korkeudessa akklimatisoituu sopivasti 3 600 metrissä sijaitsevan Lhasan ohueen ilmaan: muuten pitää varautua lievän vuoristotaudin oireisiin kuten pääkipuun, voimattomuuteen ja pahoinvointiin. Itse junamatka on liian nopea, jotta sen aikana ehtisi kunnolla sopeutua korkeaan ilmanalaan.

Xiningin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi tiibetiläinen Kumbum-luostari ja pyhä Kukunorjärvi.

Xiningistä kannattaa nousta yöjunaan: näin näkee matkan varren upeimmat maisemat päivänvalossa Golmudista eteenpäin.

Rautatie ei pääty Lhasaan: Tiibetin pääkaupungista voi matkaa jatkaa junalla vielä kolmen tunnin verran Shigatseen, josta on vajaan 10 tunnin automatka maailman korkeimman vuoren, Everestin, perusleiriin.

Potalan palatsi.

Hinta

30–110 euroa. Edullisin hinta istumapaikalle, kalliimpi parhaalle makuupaikalle.

Matka-aika

1 956 kilometriä, 22 tuntia. Lupa-asioiden takia Xining–Lhasa-väliä on vaikea katkaista lyhyempiin etappeihin.

Vinkki

Paluun voi tehdä lentämisen sijaan myös maata pitkin Nepalin Kathmanduun. Kesäkausi on suosituinta ja parasta aikaa matkustaa. Hoida junaliput ja Tiibetin matkustuslupa hyvissä ajoin kiinalaisen matkatoimiston kautta, esimerkiksi: chinahighlights.com

Mount Everest.
Kommentoi »