Apu

Maailman ensimmäinen maanalainen havaintoasema tulivuoren sydämeen Islannissa – tavoitteena uusi energianlähde

Maailman ensimmäinen maanalainen havaintoasema tulivuoren sydämeen Islannissa – tavoitteena uusi energianlähde
Tutkijat aikovat porautua Krafla-tulivuoren magmakammioon kahden kilometrin syvyydessä. Poraaminen äärimmäisissä olosuhteissa on teknisesti vaikeaa, sillä materiaalien on kestettävä superkuuman höyryn aiheuttamaa syöpymistä.
Julkaistu: 12.12.2021

Islannin Krafla-tulivuorella on käynnissä Jules Verne -tyyppinen projekti, jonka tavoitteena on luoda maailman ensimmäinen maanalainen magman havaintoasema. Tarkoituksena on porautua kahden kilometrin syvyyteen tulivuoren sydämen magmakammioon.

Toisin kuin tulivuoresta maan päälle purkautuva laava, on maan alla oleva sula kivimassa tutkijoille edelleen mysteeri. Tutkijat toivovat, että projekti edistää sekä perustiedettä että niin sanotun superkuuman kiven geotermisen ­energian hyödyntämistä.

Krafla Magma Testbed (KMT) -projekti alkoi vuonna 2014, ja porausten pitäisi käynnistyä 2024. Sadan miljoonan dollarin hankkeessa on mukana 38 tutkimuslaitosta ja yritystä 11 maasta, kertoo Science Alert.

Tähtäimessä tieteellinen läpimurto

Kun Kraflan geotermistä voimalaitosta laajennettiin vuonna 2009, pora osui vahingossa 2,1 kilometrin syvyydessä olevaan 900-asteiseen magmataskuun. Vulkanologit havaitsivat olevansa valtavan magmakammion läheisyydessä. Aiemmin oli uskottu, että pitäisi porata 4,5 kilometriin ennen magman löytymistä.

– Tämä löytö voi johtaa läpimurtoon kyvyssämme ymmärtää asioita aina mannerten alkuperästä tulivuorten dynamiikkaan ja geotermisiin järjestelmiin, kertoo Italian INGV-instituutin vulkanologi Paolo Papale uutistoimisto AFP:lle.

Nestemäisen magman lähellä maanalaisen kiven lämpötila nousee äärimmäisen korkeaksi.

– Toivomme että KMT-projekti johtaa uusiin teknologioihin, joilla voimme porata entistä syvemmälle ja siten ottaa käyttöön energiaa, joka ei ole ollut aiemmin hyödynnettävissä, sanoo Landsvirkjun-energiayhtiön geotermisten operaatioiden johtaja Vordis Eiriksdottir.

Poraaminen tulivuoren äärimmäisissä olosuhteissa on teknisesti vaikeaa, sillä materiaalien on kestettävä superkuuman höyryn aiheuttamaa syöpymistä.

Kommentoi »