Lontoon pikaopas
Matkailu
Lontoon pikaopas
Nyt Lontoossa kannattaa käydä räväkän hauskalla drag-brunssilla, nauttia cocktailit supertähden baarissa, ihmetellä Tim Walkerin kuvia ja löytää lääkemiljoonilla luotu laatumuseo.
Julkaistu 1.12.2019
Mondo

Drinkit tähden baarissa

Lontoon hauskoihin puoliin kuuluu, että sen kaduilla, pubeissa tai teattereissa saattaa hyvinkin joskus nähdä pop-, elokuva- tai urheilutähtiä. Mutta nyt kaupungissa voi myös istua iltaa tähtien omistamissa baareissa.

Idris Elba avasi viime ­vuoden puolella baariammattilaisten kanssa Covent Gardenissa baarin The Parrot (45 Aldwych). David Beckham ja ohjaaja Guy Ritchie ostivat jokin aika sitten Notting Hillin tunnetun pubin nimeltä The Walmer Castle (58 Ledbury Road). Parivaljakko on ilmoittanut, että paikka tullaan kunnostamaan, mutta hyvä, perinteikäs pubi se on nytkin.

Takavuosien laulajatähti Rick Astley ystävystyi jo kauan sitten tanskalaisen Mikkeller-panimon omistajan Mikkel Borg Bjergsøn kanssa. Nyt heillä on Shore­ditchissä yhteinen The Mikkeller Bar (2–4 Hackney Road), jossa on tarjolla myös Rickin nimeä kantavia oluita.

Mondon suositus julkkis­baarien kategoriassa on alan pioneeri: Sir Ian McKellenin osaksi omistama vanha pubi The Grapes (76 Narrow Street). Paikalla on ollut pubi jo 1500-luvun lopulta, nykyinen rakennus on 1720-luvulta. Sir Ian hankki Thamesin rannalla Limehousessa sijaitsevan paikan jo vuonna 2012, ja hän on joskus osallistunut siellä visailuiltoihin. Nykyään hän käy pubissa tiettävästi harvemmin, mutta sieltä on lähtenyt maailmalle asiakkaiden hauskoja viestejä Twitterissä ja Facebookissa: Voi hitto, meidän vastustaja tässä tietokilpailussa on Gandalf!

Sohon uusia herkkuja

Menossa illalla Lontoon keskustassa teatteriin tai muuhun esitykseen, mutta pitäisi löytää hyvää syötävää? Sohossa on avautunut uusia ruokapaikkoja, jotka sopivat pidempään istahtamiseen tai nopeahkon hiukopalan nauttimiseen.

Istanbulissa palkittua Yeni Lokanta -ravintolaa pitävä tähtikokki Civan Er perusti Sohoon sisarpaikan Yeni (55 Beak Street). Sen moderni turkkilainen ruoka on tyyristä, ja annokset ovat pieniä ja jakavat kriitikoiden mielipiteitä. Mutta Yeni on pelkistetyn tyylikäs ja rauhoittava kokemus juuri sopivalla etäisyydellä Sohon vilkkaimmista kaduista.

Rempseän rento Fatt Pundit (77 Berwick Street) kuuluu Hakka-­keittiön edustajiin. Hakka on kiinalaisen ruuan oma lajinsa, suosittu esimerkiksi Taiwanissa. Hakka-ruuat ovat yksinker­taisia ja usein vain miedosti maustettuja. Fatt Pundit yhdistää hakkaan intialaisia vaikutteita. Kokeile höyrytettyjä momo-­dumplingeja eri täytteillä.

Pikaiseen mutta herkulliseen ruokailuun omiaan on myös persialaisten makujen Berenjak (27 Romilly Street). Sen kebabeissa, leivissä ja kasviksissa on hyvää iranilaisen ­kansankuppilan säväystä.

Brick Lanen vintagea

Lontoon lukuisissa vintagevaatteiden ja -tavaroiden kaupoissa riittää tutkittavaa, ja Brick Lanen seutu on perinteisesti täynnä näitä putiikkeja. Blitz Vintagena tunnettu kauppa on ollut niistä parhaita. Liike uudistettiin jokin aika sitten, ja se sai nimen Atika (55–59 Hanbury Street).

Puoti on Lontoon suurimpia ­vintageapajia, ja käytettyjen vaatteiden ohella Atikasta voi löytää asusteita, pelejä ja sarjakuviakin.

Yövy Scotland Yardissa

Lontoo on tunnetusti kallis majoittua, mutta valinnanvaraa piisaa. Jos on varaa luksukseen, Great Scotland Yard (3–5 Great Scotland Yard) on uusi, häikäisevän komea viiden tähden hotelli, jossa voi yöpyä entisissä Lontoon metropolialueen poliisi­voimien johtotiloissa. Tarjolla on 1800-luvun alun rakennuksiin tehtyä loistoa ja tasokkaita ravintoloita.

Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa tietää esimerkiksi kaksi hotelliketjua, Z Hotels ja Point A, joista voi löytää kohtuu­hintaisen diilin hyvällä sijainnilla. Z Hotel Tottenham Court Road (52 Poland Street) on keskeinen majapaikka, josta voi saada huoneen kahdelle 120 eurolla. Point A:n Liverpool Streetin lähellä sijaitsevasta hotellista (13–15 Folgate Street) saa modernin huoneen 100 eurolla - huone ikkunalla maksaa vähän enemmän.

Kulkijan ruokakatu

Kensingtonin pitkä Gloucester Road on oikeastaan vähän tunnettu ruoka­katu. Sillä on niin ­ketjuravintoloita, hyviä pubeja kuin ­herkuttelijan ­löytöjä: Fait Maison (kahvila-­ravintola Lähi-idän mausteilla), Jakobs (armenialaisten omistajien deli-ravintola) ynnä muita. Lähellä ovat Hyde Park, V&A-museo ja monet muut suositut nähtävyydet.

Näyttelytärpit

Tate Modern

Nam June Paikin suuri retrospektiivi Tate Modernissa (9.2. asti) on varma näyttelyvinkki.

Victoria & Albert

Värikkäitä ja tyylikkäitä näyttelyitä rakastaville on V&A:ssa tuplakattaus: Tim Walkerin upeita, erikoisia muotikuvia (8.3. asti) ja 1960-luvulta alkaen muotimaailmaa mullistaneen Mary Quantin uran kooste (16.2. asti).

Wellcome Collection

Lääkepohatta Henry Wellcomen rahoilla tehty ilmainen historia- ja tiedemuseo on Lontoon parhaita ”salaisuuksia”. Sen uusi osasto Being Human esittelee mm. tunnettujen nyky­taiteilijoiden teoksia.

Drag-brunsseista tuli trendi

Lontoon homobaareissa ja -klubeilla on ollut ­hilpeitä drag-teemaisia brunsseja vuosikausia. Nyt niitä tarjoavat monet muutkin, kuten suositun The Breakfast Club -ketjun ravintola Canary Wharfilla. Trendiä vauhdittavat tv:n RuPaul’s Drag Race -sarjan suosio sekä transkulttuurin uusi näkyvyys. Drag-alan konkariartistit eivät ole muoti­villityksestä vain iloisia, koska se vie yleisöä homopaikoilta ja kunnon show vaatii paneutumista. Kannattaa suosia ”aitoja” baareja ja drag-­kuningattaria: Dolly Trolley (kuvassa) emännöi brunssia The Fencessä (67–69 Cowcross Street), ja varma osoite on myös klassikkopaikka The Dalston Superstore (117 Kingsland High Street).

Doly Trolley emännöi brunssia The Fencessä
Kommentoi »