Lissabonin parhaat uudet ravintolat – löydä ihania kasvisruokia, huippukokkien herkkuja ja yksi koko maailman parhaista baareista
Matkailu
Lissabonin parhaat uudet ravintolat – löydä ihania kasvisruokia, huippukokkien herkkuja ja yksi koko maailman parhaista baareista
Lissabon on Euroopan kiinnostavimpia ja edullisimpia ruokakaupunkeja. Nämä neljä paikkaa kannattaa kokeilla!
2.7.2018
 |
Mondo

Lissabonin parhaita uusia ravintoloita on rento, trendikäs Tapisco

Tapas on espanjaa, petisco portugalia, ja molemmat sanat tarkoittavat pieniä herkkuannoksia. Kun ne yhdistää, syntyy Tapisco. Portugalilaisen huippukokki Henrique Sá Pessoan uusi ravintola on omistettu Espanjan ja Portugalin kulinaristisille perinteille, ja listalla on esimerkiksi turskaa, espanjalaista tortillaa, simpukoita ja mustekalaa (annokset alkaen viisi euroa).

Suosittu ruoka on nimeltään Bomba de Lisboa, Lissabonin pommi. Se on friteerattu, majoneesin ja tomaattikastikkeen kera tarjoiltava pallero, jonka rapean kuoren sisällä on jauhettua vasikanlihaa ja peruna­muusia.

Tapasten ja petiscojen seuraksi voi tilata espanjalaista siideriä, portugalilaista kuohuviiniä tai kauniin cocktailin. Rento ravintola sijaitsee tyylikkäässä Príncipe Realin kaupunginosassa.

Rua Dom Pedro V 81, tapisco.pt

Tapisco-ravintolasta saa esimerkiksi Portugalille ominaista herkullista turskaa.

Lissabon tarjoaa myös mahtavaa kasvisruokaa

Keväisin sävyin sisustetussa avarassa Organi Chiado -ravintolassa pääosassa ovat aina portugalilaiset kauden raaka-aineet, joista suurin osa on luomu­tuotantoa. Päivittäin vaihtuva menyy tehdään sen perusteella, mitä maanviljelijöillä ja lähituottajilla kunakin päivänä on tarjota. Ei ihme, että Organi Chiado kerää asiakkailta innostuneita arvioita, ja monet ­kasvisruuan ystävät palaavat ravintolaan yhä uudelleen.

Ruokalistalla pääosassa ovat kasvikset, ja tarjolla on myös vegaanisia annoksia. Useimmiten listalla on kuitenkin myös kalaa tai muita mereneläviä. Juomista löytyy paikallisen pienpanimon oluita ja portugalilaista luomuviiniä. Jälkiruuat on valmistettu ilman sokeria, ja niitäkin on saatavilla vegaanisina.

Ravintola sijaitsee vilkkaalla Chiadon alueella, muun muassa useiden museoiden sekä Baixa-Chiadon metroaseman lähellä. Aurinkoisella säällä aterian voi nauttia Organi Chiadon vieressä kulkeville rappusille laitetulla pienellä terassilla. Pääruokien hinnat ovat noin 10 euroa.

Calçada Nova de São Francisco 2, organi.pt

Henrique Sá Pessoa on Portugalin huippukokkeja, jonka ravintola Tapisco yhdistelee Espanjan ja Portugalin keittiöiden perinteitä modernisti.

Lissabonista löytyy yksi maailman parhaista baareista

Oikean oven tunnistaa punaisesta posliinisammakosta, ja sisälle pääsee ovikelloa soittamalla. Sitten laskeudutaan rappuset hämärään baariin, jossa ­asiakkaat ohjataan istumaan nojatuoleihin.

Tyyliltään Bar Red Frog muistuttaa Yhdysvaltojen kieltolain aikaisia salakapakoita. Baarissa valmistetaan Lissabonin maineikkaimmat cocktailit: muutama vuosi sitten avattu paikka on valittu yhdeksi maailman parhaista. Sen listalla on kymmeniä drinkkejä (hinnat alkaen kymmenen euroa). Niissä käytetään paikan päällä sekoitettuja ja uutettuja aineksia, ja osa tarjoillaan kukkasin koristeltuina.

Baarimikot auttavat mielellään juoman valinnassa. Viikonloppuiltoina voi joutua jonottamaan kadulla: Red Frogiin päästetään asiakkaita vain istumapaikoille.

Rua do Salitre 5A, facebook.com/redfrogspeakeasy

André Bernardino valmistaa drinkkejä maailman parhaiden baarien joukkoon valitussa Red Frogissa.

Huippukokin houkutteleva ravintolarypäs

Portugalin tunnetuimpia huippukokkeja on José Avillez, jonka ­Belcanto-ravintola on nimetty maailman parhaiden joukkoon ja saanut Michelin-­tähtiä. Avillezin uusin luomus Lissabonissa on ravintolarypäs Bairro do Avillez, joka jäljittelee vanhan ajan portugalilaisia kortteleita.

Entiseen luostariin rakennetussa ravintola­maailmassa on petiscoihin erikoistunut Taberna eli taverna, josta voi myös ostaa mukaan juustoja, leikkeleitä ja makkaroita (ruoka-annokset alkaen kolme euroa). Páteo-ravintolassa taas keskitytään meren antimiin (annokset alkaen 24,50 euroa). Toisessa kerroksessa sijaitseva Cantina Peruana tarjoaa perulaisen keittiön makuja, kuten cevicheä (alkaen kuusi euroa). Cantinan yhteydessä toimii myös perulaisesta pisco-juomasta valmistettavia drinkkejä tarjoileva baari.

Yhdistelmään kuuluu vielä Beco-ravintola. Sinne vie salainen ovi, josta astutaan punasävyiseen, peilein ja kullatuin yksityiskohdin koristeltuun saliin. Becossa voi nauttia Avillezin suunnitteleman maistelumenyyn 1920-luvun tunnelmissa, kabaree-esitystä katsellen (esitys sekä menyy yhteensä 95 euroa).

Rua Nova da Trindade 18, joseavillez.pt

Lissabonin Bairro do Avillez -ravintolaryppäässä on muun muassa Páteo-ravintola, joka keskittyy portugalilaisiin kala- ja äyriäisruokiin.
Kommentoi »