Liikenneministeri Anne Berner haluaa alentaa autoveroa – hurja toive sähköautojen määrästä
Autot ja liikenne
Liikenneministeri Anne Berner haluaa alentaa autoveroa – hurja toive sähköautojen määrästä
Liikenneministeri Anne Berner kirjoittaa blogissaan, että Suomen on reagoitava hallitusten välisten ilmastopaneelin IPCC:n raporttiin, jonka mukaan ilmastonmuutos on saatava pysähtymään.
2Kommenttia
Julkaistu 15.10.2018
Tuulilasi

Yhtenä keinona Berner esittää autoverotuksen keventämistä, minkä avulla saataisiin uudistettua autokantaa, jolloin se olisi myös vähäpäästöisempää.

”Suomen autokanta on vanhaa ja ikääntyneet autot saastuttavat. Autokannan uudistaminen on yksi keino liikenteen päästöjen vähentämisessä. Hinta taas on yksi tärkeimmistä auton hankintaan vaikuttavista tekijöistä. Autoveron tasoa merkittävästi laskemalla hankintahintaa saataisiin alemmaksi ja autokantaa uudistettua nopeammin”, Berner kirjoittaa.

Berner mainitsee myös sähköautojen merkityksen, mutta toteaa samalla, että tukijärjestelmä ei ole riittävällä tasolla – kuten ei latausinfrakaan. Hänen toiveensa sähköautojen määrästä Suomessa seuraavan 12 vuoden aikana on melkoinen.

”Tuki ei ole toiminut toivotulla tavalla. Uusia tuettuja sähköautoja on tähän mennessä ostettu alle 200 kappaletta. Tavoitteet ovat kaukana horisontissa. Päämäärä on, että liikenteessä olisi vuonna 2020 vähintään 20 000 ja vuonna 2030 vähintään 250 000 sähköautoa. On ilmiselvää, että tuen myöntämisen ehtoja on tarkistettava. Sähköistä liikennettä on kehitettävä kokonaisvaltaisesti. Liikenteen sähköistyminen vaatii useita eri toimenpiteitä. Poliittisin päätöksin voidaan edistää esimerkiksi taloyhtiöiden latausinfran rakentamista.”

2 kommenttia