
Geriatri suosittelee liikettä lääkkeeksi kaikenikäisille – Innosti äitinsäkin kuntosalille
Geriatrian ylilääkäri Heini Joensuu ei tarvitse herätyskelloa, sillä hän havahtuu unestaan joka aamu kello 6.23. Lääkäri pyöräilee töihin ympäri vuoden ja nousee työpaikallaan 262 porrasta kahdeksanteen kerrokseen.
Aamu
6.23 | Aamutoimet
Herään joka aamu kello 6.23. On huvittavaa, että elimistölläni on minuutin tarkkuudella toimiva rytmi. Aamutoimien aikana kuuntelen Yle Areenasta Ylen aamua. Aamupalaksi syön puuroa, jonka päälle laitan pakastemarjoja, raejuustoa ja pähkinöitä. Lisäksi juon ison maitokahvin. Pyöräilen noin kymmenen kilometrin matkan työpaikalleni Oulun yliopistolliseen sairaalaan vuoden ympäri. Kesällä matkaan menee 23 minuuttia ja talvella 30 minuuttia. Harmittaa, jos joskus joudun aikataulusyistä menemään töihin autolla.
7.45 | Työpäivä alkaa
Työhuoneeni on kahdeksannessa kerroksessa, mutta valitsen mieluummin portaat kuin hissin. Olen laskenut, että sinne on 262 porrasaskelmaa. Meillä on uusi sairaalarakennus, jonne geriatrian akuuttiosasto, arvio-osasto ja poliklinikka muuttivat syyskuun lopussa. Työskentelen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Geriatriakeskuksen ylilääkärinä ja vastuualuepäällikkönä. Aamut alkavat yleensä koulutuksellisilla palavereilla. Keskuksemme kokouksissa ovat mukana myös Kuusamon ja Raahen yksiköt. Tieteellisiin palavereihin osallistuu geriatreja ja geriatriaan erikoistuvia lääkäreitä koko Pohteen alueelta.
Päivä
12.00 | Lounas
Syön työpaikkalounaan sairaalamme lounasravintolassa lääkärikollegoideni kanssa. Arvostan työpaikkaruokailussa sosiaalisuutta ja monipuolisuutta. Valitsen kala- tai kasvisvaihtoehdon. Lihaa syön harvemmin. Lounaan jälkeen on usein henkilöstöpalavereita, osastokokouksia tai konsultaatioihin vastaamista. Haluamme lisätä geriatrista osaamista ja tukea muita erikoisaloja sekä terveyskeskuslääkäreitä tarjoamalla geriatrisia konsultaatioita. Pyrin syömään välipalan joko töissä tai heti kotiin palattuani. Iltapäiväteen lisäksi otan esimerkiksi hedelmän, jogurtin tai proteiinivanukkaan.
16.00 | Kotiin
Pyrin lopettamaan työpäivän kello 16 aina, kun on mahdollista. Kolme kertaa kuukaudessa teen päivystysvuoron kello 15–21. On tärkeää, että voin tehdä myös potilastyötä. Pidän siitä paljon. Loma-aikoina olen usein osastoilla seniorilääkärinä. Kun teen välillä käytännön kliinistä työtä, koen ja näen, miten arki osastoilla sujuu. Esihenkilönä pyrin takaamaan, että lääkäreillämme on mahdollisimman hyvät työskentelyolot. Onneksi meillä on riittänyt innokkaita erikoistuvia lääkäreitä. Geriatriasta kiinnostuneita on ollut jopa enemmän kuin koulutuspaikkoja.
Ilta
16.30 | Treenit
Jos syön välipalan kotona, lähden sen jälkeen kuntosalille, juoksemaan tai pyöräilemään. Lenkki on minulle pään tuuletusta, ja sen aikana ratkon arjen asioita. Harrastan polkujuoksua ja triathlonia. Osallistun joskus myös kilpailuihin, mutta tärkeintä niissä on liikunnan ilo ja tunnelma. Liike on lääke, jota suosittelen kaikenikäisille. Erityisen tärkeää on huolehtia lihasvoimasta lapsesta asti. Aloittaminen ei ole silti koskaan myöhäistä. Sain oman äitini treenaamaan kuntosalille yli 60-vuotiaana.
19.00 | Illallinen
Illalliseksi syön tavallista kotiruokaa, kuten nakki- tai linssikeittoa tai makaronilaatikkoa. Pidän herkuista, mutta varsinaisia paheita minulla ei ole. Yksi suklaapala päivässä riittää. Alkoholia en pysty juomaan, koska yksikin lasillinen vie yöunet. Illallisen jälkeen huolehdin, että lapseni ovat tehneet läksynsä. Sitten voin pelata pasianssia koneella, tehdä sudokuja tai kutoa villapaitaa. Iltapalaksi syön ruisleipää. Yhdeksän maissa juon kofeiinitonta uniteetä, joka sisältää kamomillaa.
22.30–23.00 | Yöpuulle
Ennen nukkumaan menoa rauhoitun kuuntelemalla äänikirjaa tai lukemalla iltasatua alakouluikäiselle lapselleni.