Apu

Juustokauppias Laura Salonen uskoo positiivisuuden voimaan: ”Suruja voi työntää hiljalleen pois nostamalla pöydälle yhden pienen ilon kerrallaan”

Juustokauppias Laura Salonen uskoo positiivisuuden voimaan: ”Suruja voi työntää hiljalleen pois nostamalla pöydälle yhden pienen ilon kerrallaan”
Laura Salonen on tuttu Helsingin Vanhan kauppahallin asiakkaille ja Twitter-käyttäjille. Elämästään juustokauppias on puhunut sosiaalisessa mediassa niin avoimesti, että moni seuraaja kokee tuntevansa hänet henkilökohtaisesti.
Julkaistu: 15.9.2022

”Jäitkö kiinni Juustoansaan?” kommentoi mies vaimolleen Helsingin Vanhan kauppahallin käytävällä nähdessään suositun juustokaupan kyltin. Houkuttelevaan ansaan ovat jääneet yrittäjä Laura Salosen lisäksi moni kanta-asiakaskin.

− Tässä yhdistyy kaksi minulle rakasta asiaa: juusto ja kauppahalli. Perhe- ja lähipiirissäni on useampi hallikauppias, joten tämä on minulle tärkeä miljöö. Lisäksi äitini on kertonut minun rakastaneen juustoja jo ennen kuin osasin puhua ja vähän vanhempana todenneen, että minusta tulee isona juustokauppias. Tuskin olisin tarttunut ehdotukseen lähteä yrittäjäksi, jos paikka tai toimiala olisi ollut eri. Universumi kyllä tarjoilee, pitää vain osata toivoa ja myös kuunnella, Salonen kertoo.

Laura Salonen viljelee mielellään hyväntuulisia sanaleikkejä ja huumoria tuodakseen iloa ihmisten päivään.

Kenties suvusta löytyvien yrittäjien ansiosta Salonen uskalsi tarttua eteensä tulleeseen tilaisuuteen ja jättää uran mediamaailmassa taakseen. Myöskään äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen ei yksinhuoltajaa pelottanut.

− En missään vaiheessa ajatellut, ettei tämä onnistuisi. Itse asiassa olen näiden muutaman vuoden jälkeen miettinyt, miten voisin olla tyttäreni kanssa yhtä paljon, jos kauppiasura jostain syystä loppuisi ja joutuisin palaamaan palkkatöihin.

Salonen vei tyttärensä aamulla korona-ajan pelastukseksi ideoidun Juustotaxin takapenkillä kouluun ja haki hänet iltapäivällä. Tyttö viihtyy hyvin kauppahallissa. Tiskin takana on salainen maja, johon 8-vuotias tytär voi mennä päiväunille tai muuten vain rauhoittumaan, jos hallin hulina alkaa väsyttää. Järjestely on toiminut hyvin ja molemmat ovat olleet tyytyväisiä. Salonen sanookin, että kahta asiaa hän ei vaihda: äitiyttä ja yrittäjyyttä.

− Olen avoimesti yksinhuoltaja ja sinkku ja treffielämäni kiinnostaa ihmisiä siinä määrin, että suosituimpia minua koskevia hakuja Googlessa on Laura Salonen ja kumppani.

Yrittäjyys vaatii luovuutta ja reagointikykyä

Kun Salonen aloitti hallikauppiaana edellisen omistajan siirryttyä eläkkeelle 2020, pyöritti hän juustokauppaa yksin. Nyt palkkalistoilla on kahdeksan myymälätyöntekijää ja yksi henkilö hallinnon puolella. Viime vuoden lopulla Tapanilassa pyöritetyn pop up -kaupan innoittamana tilaan aukesi pysyvä juustokauppa. Pala kauppahallia tuotiin nukkumalähiöön, kuvailee Salonen.

− Tämä työ vaatii luovuutta ja reagointia. Huomasin jo alkuvaiheessa, miten mieleni rikastui niinä harvoina hetkinä, kun en ollut kaupoilla. Nopealle ideoinnille oli tarvetta etenkin silloin, kun korona tyhjensi hallin asiakkaista. Vaikka mikrokohtaamiset asiakkaiden kanssa tiskillä ovat parasta, on yritystoiminnan kehittämisen kannalta hyvä päästä välillä muualle.

Parhaat oivallukset syntyvät, kun Laura Salonen pääsee välillä pois tiskin takaa. Uusia ideoita kaivattiin etenkin silloin, kun Helsingin Vanha kauppahalli tyhjeni asiakkaista koronapandemian alussa. Apuna toimivat muun muassa Juustotaxi ja ravintoloitsija Henri Alénin kanssa ideoidut juustopainotteiset myöhäiset lounaat Ravintola Ultimassa.

Juustokauppias haluaa tarjota ponnahduslaudan työuraansa aloitteleville nuorille. Juustoansassa he saavat perehdytystä paitsi kaupan alaan ja elintarvikkeiden kanssa työskentelyyn myös yrittäjyyteen.

− Tavoitteena on terve itsetunto heti työuran alussa. Itselläni on vaihtelevia kokemuksia ja siksi haluankin opettaa nuorille, että myös työntekijöillä on oikeuksia. Haluan maksaa heille hieman parempaa palkkaa, joten tingin omastani. Toisaalta jos toimisin toisinpäin, en voisi pitää yhtä paljon työntekijöitä ja vapaa-aikaa olisi nykyistä huomattavasti vähemmän.

Tällä on selkeästi ollut vaikutusta työnantajakuvaan. Siinä missä monet muut tahot kärsivät työntekijäpulasta, tulee Juustoansaan työhakemuksia hakujen ulkopuolellakin. Juusto on ihana asia, Salonen toteaa hymyillen.

− Nuoret ovat olleet todella sitoutuneita ja motivoituneita. Moni heistä on suositellut paikkaa ystävilleen, jos ovat joutuneet itse vaihtamaan työpaikkaa esimerkiksi muuton takia.

Juustominkin rakkauselämä kiinnostaa

Yrityksen tunnettuuteen vaikuttaa Salosen aktiivisuus sosiaalisessa mediassa. Juustoansalla on Facebook- ja Instagram tilit, joiden sisältö koostuu juustovinkkien lisäksi Salosen kehittelemistä resepteistä.

− Näiden julkaisujen vaikutus näkyy heti asiakkaiden ostoksissa. Instagramissa järjestettävä perjantaipullon arvonta on puolestaan niin tärkeä, että seuraajilta tulee viestiä heti, jos se myöhästyy hiukankin. Ihmiset ottavat muutenkin aktiivisesti yhteyttä sosiaalisen median kautta ja lähettävät kysymyksiä.

Eniten seuraajia on kuitenkin Salosen henkilökohtaisella Twitter-tilillä. Ennen Juustoansan perustamista heitä oli muutama sata, nyt tiliä seuraa yli 16 000 henkilöä ja lisää tulee koko ajan.

"Sen sijaan, että taistelisin pahuutta vastaan, haluan tehdä hyvää niin äitinä, esimiehenä kuin yrittäjänäkin."
Laura Salonen

− Kerron Twitterissä avoimesti elämästäni ja työstäni kauppiaana, sillä pystyn samalla purkamaan omia tuntojani. Ihmiset tunnistavat minut helposti ja moni on sanonut, että tuntuu kuin tuntisimme, kun hän on seurannut minua Twitterissä. Juustominkki-lempinimikin on peräisin eräältä seuraajalta.

Salonen haluaa jakaa pääasiassa positiivista sisältöä, mutta tämä ei tarkoita pelkästään keveitä aiheita. Hän pyrkii kuitenkin säilyttämään toiveikkuuden, huumorin tai optimismin silloinkin, kun puhuu vakavasta tai ikävästä asiasta. Vaikka hän on toisinaan erittäin avoin asioistaan, on aiheita, joista hän ei julkaisuja tee. Uskonnon ja politiikan lisäksi Salonen vaikenee lähes poikkeuksetta myös rakkauselämästään.

− Olen avoimesti yksinhuoltaja ja sinkku ja treffielämäni kiinnostaa ihmisiä siinä määrin, että suosituimpia minua koskevia hakuja Googlessa on Laura Salonen ja kumppani. Olen kuitenkin pitänyt rakkauteen liittyvät asiat omanani. Saan kuitenkin seuraajilta toisinaan kyselyjä asiasta ja viestejä, jos joku on onnistunut bongaamaan minut mahdollisen treffiseuralaiseni kanssa.

Vapaaehtoistyö luonteva osa elämää

Hyväntuulisen ja positiivisuutta muillekin jakavan juustokauppiaan elämä ei ole aina ollut, eikä ole vieläkään, pelkkää päivänpaistetta. Takana on pitkä terapia − Salonen kertoo olleensa aiemmin henkisesti hyvin heikossa kunnossa ja käyneessä pimeässä kuopassa. Siitä selvittyään hän tajusi selviävänsä mistä tahansa, eikä väkisin pidä olla optimistinen.

− Sain selkeän oivalluksen ennen yrittäjäksi ryhtymistäni. Ajattelin edessä olevan pöydän olevan täynnä surua ja murhetta. Kaikkea ei tarvitse kerralla pyyhkiä pois, vaan suruja voi työntää hiljalleen pois nostamalla pöydälle yhden pienen ilon kerrallaan. Sen sijaan, että taistelisin pahuutta vastaan, haluan tehdä hyvää niin äitinä, esimiehenä kuin yrittäjänäkin. Ei minulla silti ole vieläkään yhtään stressitöntä päivää.

Halu tehdä hyvää näkyy siinäkin, että vapaaehtoistyö on ollut koko aikuiselämän luonteva osa Salosen elämää. Hän toimi aiemmin muun muassa koulukotilasten parissa ja pitkäaikaiskodittomien asuntolassa. Nyt hän on osallistumassa lasten ja nuorten auttamisen koulutukseen ja sitoutunut toimintaan vuodeksi.

"Tuo reissu muutti jotain minussa pysyvästi, ei siitä voi palautua kokonaan, eikä pidäkään."
Laura Salonen

− Ennaltaehkäisevä työ on tärkeää, sillä monet aikuisiän häiriöt johtavat lapsuuteen ja nuoruuteen. Olen itse äiti ja nuorin työntekijäni on 16-vuotias. Uskon, että tätä kautta voin oppia ymmärtämään nuorten ajatuksia entistä paremmin.

Salonen oli ensimmäisten joukossa hakemassa ihmisiä Ukrainasta Suomeen sodan sytyttyä. Hän kertoi lähteneensä mukaan ennen kaikkea äiti-ihmisenä, sillä 98 henkilöä tuoneessa bussissa oli erään iäkkään pariskunnan lisäksi äitiä lapsineen.

− Pienimmät lapset olivat vain muutaman kuukauden ikäisiä ja äidit hyvin uupuneita, sillä he eivät olleet pariin viikkoon uskaltaneet nukkua. Nyt he pystyivät luottamaan siihen, että heidän lapsistaan pidetään hyvää huolta heidän nukkuessaan. Tuo reissu muutti jotain minussa pysyvästi, ei siitä voi palautua kokonaan, eikä pidäkään.

Laura Salonen oli vaikean päätöksen edessä, kun häntä pyydettiin alkuvuodesta mukaan hakemaan ukrainalaisia Suomeen. Reissu oli rankka, mutta Salonen on onnellinen, että päätti lähteä.

Lähtöpäätöksen tekeminen ei ollut helppoa. Vaikka sielu kehotti pyynnön tullessa lähtemään, oli Salosella omat vastuunsa ja velvollisuutensa sekä äitinä että työnantajana. Parin päivän puntaroinnin jälkeen paine oli kasvanut niin paljon, että Salonen kertoi tyttärelleen, perheelleen ja työntekijöilleen lähtevänsä matkaan.

− Yllätykseksi kukaan heistä ei yrittänyt ylipuhua minua jäämään. Sain siunauksen päätökselleni ja samalla rohkeuden lähteä, kun läheiset ihmiset eivät katsoneet päätöstäni pahalla. Toki se oli vakava paikka kaikille ja veti hiljaiseksi, kun hyvästelin tyttären ja perheen.

Maailmanlaajuinen näkyvyys nosti leipäjuuston parrasvaloihin

Juustoyrittäjän uralle on osunut jo monta upeaa juttua. Yksi niistä oli Netflixin suosituimpiin ruokaohjelmiin kuuluvaa Somebody Feed Philiä luotsaavan Philip Rosenthalin ilmaantuminen Juustoansan tiskille syyskuussa 2021. Tänä keväänä esitetty jakso aktivoi etenkin turisteja ja ohjelman ansiosta leipäjuuston myynti räjähti.

− Monet turisteista haluavat maistaa juustoa jo heti tiskillä ja suurin osa ainakin sanoo rakastavansa sitä. Etenkin intialaiset tykkäävät, muistuttaahan leipäjuusto heidän keittiöstään tuttua paneer-juustoa. Yksi leipäjuustoa maistaneista intialaisista oli sometähti, jolla on miljoona seuraajaa.

Laura Salosen tyttärelle ikimuistoisin hetki Helsingin Kirjamessuilta oli, kun Elastinen pyysi hänen äitiään kaverikuvaan.

Toinen huippuhetki osui sopivasti juuri ennen koulujen alkua. Tuolloin Aku Ankassa esiintyi tutunoloinen juustokauppa: Juustoloukku. Asia ilahdutti, sillä Salonen kertoo olleensa kyseisen lehden fani lapsena. Myös tytär meni lehden ilmestymisen jälkeen ylpeänä kouluun.

− Vielä kovempi juttu taisi kyllä olla, kun Elastinen tuli kirjamessuilla pyytämään minua kaverikuvaan. Silloin mukana ollut tytär meinasi pyörtyä ja äiti oli niin cool. Itse menisin varmasti sanattomaksi, jos joskus vielä tulisi kutsu Linnan juhliin. Isoisäni ja moni muukin sukulaisistani on ollut juhlissa töissä, ja minä pikkutyttönä uhosin, että olen tämän suvun ensimmäinen, joka kutsutaan vieraaksi, Salonen kertoo.

1 kommentti