Lappeenrannassa keksittiin: Hävikkitomaattikastike vastustaa ruokahävikkiä ja koulukiusaamista
Puheenaiheet
Lappeenrannassa keksittiin: Hävikkitomaattikastike vastustaa ruokahävikkiä ja koulukiusaamista
Kastikemestari Kaius Gestranius oivalsi mihin tuhansien kilojen hävikkitomaatteja voidaan käyttää. Nyt hänen yrityksensä Jävla Sås Bolag on tuonut markkinoille kotimaisen tomaattikastikkeen. – Jävla Läski -kampanjalla olemme mukana vastustamassa koulukiusaamista ja samalla ruokahävikkiä, hän kertoo.
Julkaistu 17.9.2019
Apu

Idea on vallan nerokas! Kotimaisista raaka-aineista maustekastikkeita Lappeenrannassa valmistava Jävla Sås Bolag on tuonut markkinoille Suomen ensimmäisen hävikkitomaateista valmistetun ruoanlaittokastikkeen.

Hävikkitomaatit, mitä ne ovat? Niiden maussa ei ole vikaa, mutta ne ovat vain kypsyneet liian nopeasti, liian isoiksi, jääneet pieniksi tai poikkeavat jotenkin muuten ulkonäöltään, eivätkä kelpaa myytäviksi. Siksi kotimaisesta tomaattisadosta tulee vuosittain tuhansia kiloja hävikkiä.

Vihannes ei kasva muottien mukaan

Jävla Sås Bolagin perustaja, kastikemestari Kaius Gestaranius kysyy syystä, että miksi erimallisia, ykkösluokan tomaattien joukkoon kelpaamattomia tomaatteja hyljeksitään. Niitä, jotka poikkeavat ulkonäöltään, muodoltaan tai kooltaan Euroopan viljelijäjärjestöjen asettamista standardeista! Onhan poikkeavien tomaattien maku silti hyvä.

– Vihannes ei kasva muottien mukaan ja käyttämällä ne osoitamme, että kaikki ovat yhdenvertaisia.

Joukkoon kelpaamattomista tomaateista päästään yllättäen hävikkiruan lisäksi toiseen ajankohtaiseen aiheeseen - koulukiusaamiseen. Siksi tomaattipurkissa lukee nyt isolla JÄVLA LÄSKI ja siitä on nuoli tärkeään kampanjaan.

– Näen symbolisesti erilaiset tomaatit verrokkina koulukiusaamiselle. Siksi olemme mukana syyskuun loppuun Mannerheimin Lastensuojeluliiton kampanjassa, jossa tehdään koulukiusaamisen vastaista työtä. Kastikkeen myyntituotto menee kampanjan ajan lyhentämättömänä liitolle, Kaius Gestranius sanoo.

Hemmetin kastike, Jävla Sås!

Kaius Gestraniuksen ja Närpiön Vihanneksen Jonas Lundströmin tapaaminen oli merkittävä, koska silloin syntyi idea kuin lamppu Pelle Pelottoman hatussa.

– Jonas kertoi ongelmastaan. Ongelma ovat kolmannen luokan tomaatit, jotka eivät kelpaa kauppoihin myyntiin, vaan menevät suoraan biojätteeseen.

Kaius Gestraniuksen mielessä alkoi muhia ajatus näistä hyljeksityistä tomaateista ja niiden käytöstä.

– Lopulta ymmärsin ajatella mahdollisimman yksinkertaisesti – ei tarvinnut lähteä keksimään mitään ihmeempää ideaa tai täysin uutta oivallusta tomaattien käytölle. Miksi emme vain tekisi niistä tomaattimurskaa ja siitä käyttövalmis kastike?

Nimi Jävla Sås Bolag syntyi huumorilla.

– Se tuli vaimoni kommentista. Olen itse lappeenrantalaistunut suomenruotsalainen, ja ennen kuin yhtiö oli pistetty pystyyn meillä oli kastikepurkkeja ja -pulloja pitkin kotiamme, keittiössä, olohuoneessa, ruokapöydän alla ja välillä saunassakin säilössä. Vaimoni kommentoi että eikö näitä hemmetin kastikkeita voisi alkaa tehdä ja varastoida jossain muualla?

Siitä ajatus lähti lentoon, Gestranius käänsi "hemmetin kastikkeet" ruotsiksi ja lisäsi loppuun Bolag-sanan loppuun.

Tomaatti on oivallista terveysruokaa

Jokainen Jävla Sås Bolag -tomaattipurkki on numeroitu, mikä korostaa niiden yksilöllisyyttä. Se on myös ihka ensimmäinen suomalaisista tomaateista valmistettu valmiskastike.

– Emme käytä kastikkeessa aromeja, makuvahventeita ja uutteita. Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeenistä, jonka katsotaan suojaavan syöpäsairauksilta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta. Tutkimukset ovat osoittaneet, miten lämpökäsittelyllä on suotuisia vaikutuksia juuri tähän lykopeenipitoisuuteen.

Vegaaninen Jävla tomaattikasike on käyttövalmis, ja se on maustettu oreganolla, basilikalla ja meiramilla.

Kaius Gestranius vinkkaa, että kannattaa kuullottaa öljyssä sipulia ja valkosipulia, lisätä kastike joukkoon ja maustaa soossi maun mukaan suolalla ja sokerilla.

Jävla Sås Bolagin hävikkitomaattikastike on myynnissä Etelä-Suomen suurissa Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa, ja Kaius Gestranius lupaa, että jo lähiaikoina ympäri Suomea.

Kommentoi »