Tuulilasi

Ladattavat autot ylittivät 1 % rajapyykin ensirekisteröinneissä helmikuussa


Sähköautot yleistyvät hitaasti mutta varmasti. Yksi rajapyykki ylitettiin helmikuussa 2016, kun Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli ensimmäistä kertaa yli 1 % ladattavia.
Kuvat Vesa Linja-aho

Olen kirjoitellut säännöllisesti sähköautojen yleistymisestä – mikään hittituote ne eivät vielä ole (paitsi Teslan hintaluokassa yli 10 % markkinaosuuksineen): sekä ladattavia hybridiautoja että sähköautoja oli vuodenvaihteessa liikennekäytössä molempia alle tuhat.

Ladattavissa hybrideissä tuhannen auton haamuraja ylitettiin tammikuun puolessa välissä. Täyssähköautoja on tällä hetkellä liikennekäytössä vajaa seitsemänsataa.

Trafin tilastoista käy ilmi, että helmikuussa 2016 kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista 1,7 % oli töpselistä ladattavia – siis täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä. Vuonna 2015 lukema oli korkeimmillaan 0,8 % ja keskimäärin 0,6 %. Jo tammikuussa 2016 lukema hypähti 0,88 %:iin.

Yksi kuukausi voi olla (ja erittäin todennäköisesti onkin) tilastopiikki, mutta suunta on selvä: Passat GTE -hybridi, 30 kilowattitunnin akustolla varustettu uusi Nissan Leaf, maaliskuun kuun lopussa julkistettava Tesla Model 3 sekä ensi vuonna myyntiin tuleva Opel Ampera-e lisäävät kuluttajien kiinnostusta sähköautoihin ja ladattaviin hybridiautoihin.

Ruotsissa ladattavat autot saavuttivat viime vuonna jo 2,6 % markkinaosuuden, ja Suomi tulee perässä.

Julkaistu: 18.3.2016