Kurkumasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus - näin syöt ihmemaustetta oikein
Mausteet ja terveys
Kurkumasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus - näin syöt ihmemaustetta oikein
Kurkuman imeytymistä voi tehostaa parilla konstilla.
29.1.2018
 |
Apu

Kauniin keltaisesta väristään tunnettu kurkuma on todellinen terveyspommi. Aiemmin sen on todettu muun muassa estävän tulehduksia ja jopa syöpiä ja sydänsairauksia. Nyt Kalifornian yliopiston tutkimus on löytänyt yhteyden kurkuman ja muistisairauksien ehkäisyn välillä. 

Tutkimukseen osallistui 40 aikuista, iältään 50-84. Kaikilla koehenkilöillä oli jo todettu vähäisiä muistiongelmia. Ihmiset jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen nautti kahdesti päivässä 90 milligrammaa kurkumaa, toinen sai lumelääkettä. Molemmat ryhmät osallistuivat 1,5 vuotta kestäneen tutkimuksen aikana kognitiivisiin testeihin. Osa molemmista ryhmistä osallistui myös aivokuvauksiin testin alussa ja lopussa.

Lopputulos oli, että kurkumaa nauttineessa ryhmässä havaittiin 28 prosentin kohennus muistitestituloksissa. Lumelääkeryhmässä ei havaittu merkittävää muutosta. Kurkumaryhmän mieliala kohentui myös hieman.

Aivokuvista taas huomattiin, että kurkumaryhmän aivoissa oli vähemmän epänormaaleja proteiineja, etenkin niissä aivojen osissa, jotka vaikuttavat muistiin ja tunteisiin.

Tutkijoiden mukaan myös kurkuman tulehdusta vähentävällä vaikutuksella voi olla yhteys ryhmäläisten parantuneeseen mielialaan. Aivoista löytyvillä tulehduksilla on todettu olevan yhteys muun muassa masennukseen.

Kurkuman ongelmana on varsin huono imeytyminen. Sitä voi parantaa syömällä sitä samaan aikaan mustapippurin ja rasvan kanssa. 

Lue myös:

1 kommentti