Kuopion kauppahalli on Suomen kaunein – Avun lukijat äänestivät ylivoimaisen voittajan
Puheenaiheet
Kuopion kauppahalli on Suomen kaunein – Avun lukijat äänestivät ylivoimaisen voittajan
Avun lukijat vahvistivat äänestyksessä sen, minkä savolaiset jo tiesivät.
1Kommenttia
Julkaistu 2.9.2020
Apu

Kuopion kauppahalli on Suomen kaunein. Tätä mieltä ovat Avun lukijat, jotka äänestivät Kuopion hallin lehden kesäsarjassa esitellyistä kuudesta kauppahallista ylivoimaisesti näyttävimmäksi.

Tulos ei ollut yllätys, ainakaan kuopiolaisille. Kuopion keskustan kehittämisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kokko kertoo, että hallin yrittäjät olivat varmoja voitosta jo ennen kuin tulos selvisi.

– Meillä kun on vaan niin kaunis kauppahalli, Kokko naurahtaa.

Hän on itse toiminut hallissa kahvila-konditoria-yrittäjänä jo kolmetoista vuotta. Kaupungin omistama kauppahalli rakennettiin vuosina 1901–1902 torin eteläiseen laitaan. Sen suunnitteli viipurilainen huoneenrakennusopin lehtori Johan Victor Strömberg.

– Tämä kesänä kotimaan turisteja oli paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Surkean koronakevään jälkeen kesä pelasti paljon, Hanna Kokko kertoo.

Kuopion nähtävyyksien ykkönen

Halli remontoitiin Museoviraston kanssa yhteistyössä ulkoa ja sisältä vuonna 2010–2011. Näkyvin muutos oli alkuperäisen kirkkaan keltaisen värin palauttaminen ja rakennusta kiertävien, yli kolmenkymmenen eläin- ja kasviaiheisen ornamentin uudelleen maalaaminen.

Nykyään hallissa on kaksikymmentä myymälää. Tarjolla on elintarvikkeita, herkkuja, lahjatavaroita, kukkia, vaatteita ja kirjoja. Hallissa on useita kahviloita, ja – koska Kuopiossa ollaan – myös kalakukkoleipomo.

Kesän aikana kilpailusta puhuttiin paljon ja halli itsekin mainosti sitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Asiakkaita ja turisteja kannustettiin äänestämään.

– Kesät ovat aina huippuhyviä, sillä kauppahalli on Kuopiossa sellainen pakko nähdä -paikka. Tämä kesänä kotimaan turisteja oli paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Surkean koronakevään jälkeen kesä pelasti paljon, Kokko kertoo.

Voitto tuntuu hyvältä myös siksi, että Kuopion alue sai viime syksynä ensimmäisenä suomalaisena seutuna European Region Gastronomy -tunnustuksen ruokakulttuuristaan vuodelle 2020. Tunnustus on ainutlaatuinen, ja sitä voi verrata kulttuuripääkaupunki-titteliin.

Juhlat luvassa

– Sen lisäksi, että kauppahalli on kuopiolaisille kohtaamispaikka, se on myös monelle päivittäisten ostosten paikka, Kokko sanoo.

Kauppahallin tarjonnassa keskitytään luomuun ja lähiruokaan sekä pienten paikallisten yrittäjien tuotteisiin.

Aiotaanko hallissa juhlistaa voittoa?

– Aivan varmasti. Vielä ei ole ehditty miettiä miten. Täytyy myös katsoa, mikä koronatilanne on, mutta jonkinlainen kansanjuhla kuopiolaisille järjestetään.

1 kommentti