Tuulilasi

Kuka onkaan autojätin ratista löytyvä amerikansuomalainen nainen?Kuka onkaan autojätin ratista löytyvä amerikansuomalainen nainen?

GM:n pääjohtajana aloitti 15. tammikuuta suomalaistaustainen Mary Barra (os. Mäkelä).
Teksti Vesa Eskola
Kuvat General Motors

Michiganissa työläisperheessä kasvanut Barra on ensimmäinen nainen ison autojätin johdossa. Barra on myös siitä poikkeuksellinen pääjohtaja, että hän ymmärtää paljon itse tuotteista. Insinööritaustainen nainen vastasi ennen pääjohtajanimitystään yhtiön tuotekehityksestä. Barra oli siis päättämässä, mitkä autot päätyivät tuotantoon ja millaisina. Yksi Barran hyväksymistä autoista on Tuulilasin numerossa 2/2014 esitelty GMC Sierra.

Aiemmin Barra toimi GM-konsernin henkilöstöhallinnon tehtävissa, ja sitä ennen mm. yhtiön Hamtrackin tehtaan johtajana Detroitin kupeessa. Barralla onkin vahva GM-tausta, sillä hän aloitti työharjoittelijana firmassa jo 18-vuotiaana.

Tapasimme Barran lyhyesti illallisella Detroitin näyttelyn yhteydessä. Hänen suomen kielen taitonsa rajoittuu muutamiin fraaseihin, mutta amerikkalaiseen tapaan häntä on erittäin helppo lähestyä. Kysyttäessä, onko suomalaisella taustalla merkitystä hänen nykyiseen asemaansa, Barra vastasi vain, että hänen vanhempansa antoivat hänelle lahjaksi vahvan työmoraalin. Barraa hyvin tunteva tiedottaja puolestaan sanoi Maryn kuuntelevan avoimesti mielipiteitä ja tekevänsä kuulemansa pohjalta nopeasti päätöksiä. Kuulostaa suomalaiselta, eikö vain?

Tuulilasin numerossa 2/2014 katsaus Detroitin autonäyttelyyn.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa. https://www.facebook.com/Tuulilasi

Julkaistu: 24.2.2014