Apu

Näin kesän kuivuus näkyy Helsingissä: Puiden stressi on lisännyt autojen pesutarvetta – Tammi on yksi puumaailman selviytyjistä

Näin kesän kuivuus näkyy Helsingissä: Puiden stressi on lisännyt autojen pesutarvetta – Tammi on yksi puumaailman selviytyjistä
Pitkä kuiva kausi on kellastuttanut pääkaupungin puistoja ja lähiluontoa. Kuivat hellejaksot aiheuttavat stressiä puille, jotka reagoivat siihen kukin omalla tavallaan. Osa stressireaktioista tietää ihmisille lisää siivottavaa.
Julkaistu: 30.8.2022

Helsinki on ollut kesän helteisen ja sateettoman jakson jälkeen paikoitellen hyvin karun näköinen. Ruohoalueilta on vihreä väri kadonnut lähes tyystin, osa puiden lehdistä on jo keltaisia tai jopa ruskeita, myös maassa on pudonneita lehtiä.

Vaikka yleisilme on kuiva, ei koko Helsinki suinkaan kärsi kuivuudesta. Metsäalueet, joissa on ohut maakerros, ovat muita kuivempia. Alavimmalla paikoilla tilanne on vielä suhteellisen normaali, sillä niissä vesi viipyy pisimpään. Lisäksi kasvit saavat tarvitsemaansa kosteutta myös alemmista kerroksista.

− Tilanteessa on selkeästi alueellisia eroja, esimerkiksi Myllypurossa koivut ovat edelleen vihreitä, kun taas Kannelmäessä ne ovat kellastuneet ennen aikojaan. Kaivopuistossa ja Tähtitorninmäellä osa lehdistä on jo maassa, mikä ei ole aivan normaalia tähän aikaan vuodesta, kertoo Helsingin kaupungin puuasiantuntija Juha Raisio.

Eteläisessä Helsingissä sijaitseva Meripuisto on yksi kuivuudesta kärsineistä paikoista.

Loppukesä on puiden talvehtimisen kannalta kriittistä aikaa. Elokuun viimeisenä viikonloppuna pitkään odotettu sade helpotti tilannetta.

− Puulta menee enemmän energiaa, kun se joutuu hakemaan vettä alemmista kerroksista. Tällöin kasvu hidastuu ja talveen varautuminen kärsii. Heikentyneisiin puihin esimerkiksi tuholaiset ja kylmyys iskevät helpommin.

Lämpimät kesät pahentavat allergikkojen keväitä

Vaikka monesta saattaa tuntuakin, kesä ei ole ollut poikkeuksellinen, sillä kesät 2006, 2010 ja 2013 olivat vähintään yhtä kuivia. Poikkeuksellisen helteistä Helsingissä oli kesinä 2002 ja 2003. Kallion päällä oleva kasvillisuus hyvä mittari, siellä lehtipuilla veden puute näky usein ensimmäisenä.

− Mieleen on jäänyt etenkin kesä 2018, joka oli kuuma ja kuiva. Silloin säikähdin ensimmäisen kerran, että tätäkö ilmastonmuutos teettää.

Lehmus on tänä kesänä reagoinut erityisen vahvasti kuivuuteen. Siinä missä sen lehtiä on pystynyt aiempina vuosina koskettelemaan vähintään kukintaan asti, ovat sormet nyt olleet sokeritahmassa jo alkukesästä.

− Etenkin isolehtilehmuksen lehti on pitkään miellyttävän karvainen, mutta nekin takertuivat sormiin jo alkukesällä. Kuivuuden aiheuttamasta stressistä johtuva ilmiö on näkynyt siinäkin, että meille on tullut ennätysmäärä valituksia autopesun tarpeen lisääntymisestä. Myös jalkojen tarttuminen asfalttiin johtuu sokerin satamisesta kadun pintaan.

Edellä mainituista seikoista ja satunnaisista hajuhaitoista huolimatta lehmus on Raision mukaan hienoin ja ongelmattomin kaupunkipuu. Se ei esimerkiksi aiheuta samalla tavalla allergiaoireita kuin tuulipölytteiset puut, kuten koivu, tammi ja pähkinäpensas.

− Lämpötila vaikuttaa kukka-aiheiden määrään. Lämmin kesä tarkoittaa hyvää kukintaa, mistä puolestaan seuraa enemmän oireita allergikoille.

Ilmastonmuutoksen myötä kasvitaudit ja tuholaiset voivat levitä yhä laajemmalle alueelle. Keski-Euroopassa kirjanpainajan toukat ovat tehneet mittavaa tuhoa kuusimetsissä muun muassa Saksassa ja Tšekeissä.

Puista helpotusta helteellä

Havupuut kärsivät yleensä lehtipuita vähemmän kuivuudesta. Tästä hyvänä esimerkkinä kallioiden päällä viihtyvä mänty, joka sietää hyvin kuivuusstressiä. Toisaalta kun vesitilanne on todella huono, kärsii mäntykin. Pintajuurinen kuusi viihtyy vehreämmällä paikalla ja osa kuusista on nyt ollut tosi kovilla.

− Yksi puumaailman parhaista selviytyjistä on tammi, joka pystyy aktiivisesti sopeutumaan vallitsevaan tilanteeseen. Kun keskikesällä on kuivaa, se tiputtaa osan siemenistä ennen aikojaan. Tammi voi tarvittaessa karistaa lehtiään ja jopa pieniä versokimppuja, jos vettä ei ole riittävästi tarjolla.

Evoluutio on antanut puille eväät selvitä monenlaisista niitä uhkaavista vaaroista ja olosuhteista. Kuivuuden sieto on sopeutumisessa yksi keskeisimmistä.

Mikään rivitalopihan kasvi tammi ei kuitenkaan ole levittämänsä siitepölynsä ja kokonsa takia, sillä riittävään korkeuteen päästyään puu levittää latvustonsa useamman pihan ylle. Raisio suositteleekin hyödyntämään ammattialaisia pihan suunnittelussa, sillä huonosti valitut ja sijoitetut puut voivat esimerkiksi tukkia salaojat.

− Talojen ympärille ja pihalle kannattaisi kuitenkin istuttaa nykyistä enemmän puita ja muuta kasvustoa, sillä ne helpottaisivat helteillä sekä asunnossa että puutarhassa vallitsevaa kuumuutta. Se olisi ilmainen ja huikea tapa viihtyä kotona heinäkuussa. Toivoisin, että rakentamiseen löydettäisiin uusi sävel, sillä aiemmin puut on nähty pelkästään talojen rakenteita uhkaavina vaaroina, Raisio summaa.

Kommentoi »