Apu

Kutiseeko ja kirveleekö alushousuissa? – Näin helpotat emättimen limakalvojen kuivuutta – Viisi vinkkiä

Kutiseeko ja kirveleekö alushousuissa? – Näin helpotat emättimen limakalvojen kuivuutta – Viisi vinkkiä
Alapäässä kirvelee, kutisee ja tuntuu epämukavalta. Limakalvojen kuivuuden aiheuttamia kiusallisia oireita voi onneksi lievittää.
Julkaistu: 1.10.2022

1. Vältä liiallista pesemistä

Emättimen limakalvojen kuivuminen on tuttu riesa monille, varsinkin vaihdevuosi-ikäisille naisille. Kuivuus voi aiheuttaa kirvelyä, kutinaa ja polttelua sekä yhdyntä- ja virtsaamiskipua. Myös pyöräily ja ratsastaminen voivat tuntua kivuliaalta.

Liiallinen pesu ja pesuaineet, myös intiimipesuaineet, kuivattavat limakalvoja. Emättimen pesu ei ole tarpeen jokaisella vessakäynnillä, vaan vesipesu kerran päivässä riittää. Intiimipesuaineiden markkinointi luo naisille mielikuvaa, että emätin olisi jotenkin likainen ja sitä pitäisi puhdistaa. Valkovuoto kuitenkin puhdistaa emättimen.

Pesuaineet vahingoittavat emättimen hyvää mikrobiomia eli bakteerien ja hiivojen rauhanomaista rinnakkaiseloa. Usein tasapainon järkkymiseen tarvitaan muitakin tekijöitä, kuten antibioottikuuri, stressi tai huono ruokavalio. Varsinkin suun kautta otettavat antibiootit voivat vahingoittaa emättimen mikrobiomia, jolloin esimerkiksi hiiva voi päästä villiintymään.

2. Kosteuta voiteilla

Apteekin intiimihyllystä saa voiteita, geelejä ja öljyjä emättimen kuivuuteen. Kosteuttavissa emätintableteissa on limakalvoa vahvistavaa hyaluronihappoa. Jos naisella on vaihdevuosien vuoksi estrogeenivaje, ne eivät kuitenkaan välttämättä auta, ainakaan riittävästi. Emätintabletit ovat myös usein niin tyyriitä, että niitä kannattaa käyttää vain ajoittain.

Perusvoide sopii myös ulkosynnyttimien pesuun, sillä se muodostaa iholle suojaavan kalvon. Tämä on tärkeää varsinkin talvella, kun ilmakin on kuivaa. Suihkutettavat kevyet öljyt ovat käteviä esimerkiksi vessakäyntien yhteydessä. Kuivaihoisella myös emättimen limakalvot saattavat olla usein kuivat.

3. Käytä estrogeeniä paikallisesti

Paikalliset estrogeenivalmisteet lisäävät limakalvojen estrogeenipitoisuutta. Niitä saa voiteina sekä emätintabletteina ja -geeleinä. Voiteita on helppo sivellä ulkosynnyttimille tai laittaa asettimella emättimeen. Asettimen voi voidella paksulla perusvoiteella, jotta se ei raavi ja tunnu ikävältä kuivilla limakalvoilla.

Menopaussissa munasarjojen estrogeenituotanto pikkuhiljaa hiipuu, yleensä jo vuosia ennen kuukautisten päättymistä. Menopaussi ei tapahdu yhdessä yössä, vaan liukuma-aika on kymmenen vuotta ennen ja jälkeen menopaussin.

Emättimen limakalvot ovat ohuet ja arat. Estrogeenivajeen vuoksi limakalvon poimuisuus vähenee ja emätin joustaa vähemmän. Paikallishoito palauttaa poimuisuutta ja joustavuutta sekä paksuntaa ja vahvistaa limakalvoa. Tällöin myös gynekologinen tutkimus onnistuu paremmin. Jos limakalvot ovat ohuet, tutkiminen saattaa sattua. Estrogeeni vahvistaa myös virtsaputken limakalvoa ja vähentää virtsatieinfektioriskiä. Myös virtsanpidätyskyky voi parantua.

Paikallisia estrogeenivalmisteita saa ilman reseptiä, mutta reseptillä niistä saa Kela-korvauksen. Lääkäri voi kirjoittaa myös reseptivalmisteita.

Paikalliset estrogeeniannokset ovat niin pieniä, ettei estrogeenin pitoisuus veressä nouse. Paikallisvalmisteet eivät siis lisää syöpäriskiä, jota naiset usein pelkäävät. Kyse ei ole hormonikorvaushoidosta. Tietyntyyppisen rintasyövän sairastaneille naisille ei kuitenkaan suositella edes paikallishoitoa.

Paikallishoitoa tarvitaan säännöllisesti. Alkuun voi ottaa tehokuurin eli käyttää valmistetta joka ilta kahden viikon ajan, mutta ylläpitohoidoksi riittää pari kertaa viikossa.

4. Kokeile ilmakylpyjä ja väljiä vaatteita

Sytolyysistä eli kutinaa aiheuttavasta solujen hajoamisesta ei puhuta kovin paljon. Kun hapan valkovuoto poistuu emättimestä, saattaa ilmetä lievää kirvelyä ja kutinaa. Jos emättimen maitohappobakteerit lisääntyvät liikaa, hapan erite lisääntyy ja emättimen happamuus kasvaa. Sytolyysi on yleistä erityisesti nuorilla naisilla. Vaiva on täysin vaaraton, mutta paikallisestrogeeni saattaa lievittää oireita.

Emättimen ärsytysoireita voivat pahentaa tiukat vaatteet, hankaus ja kuukautissuojat, joille voi myös herkistyä.

Siksi kannattaa antaa alapäälle ilmakylpyjä ja käyttää puuvillaisia tai bambukuituisia alushousuja. Tiukat alushousut ja kiristävät farkut voivat pahentaa oireita.

5. Jos itsehoito ei tepsi, mene lääkäriin

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta tai ilmenee muita oireita, kuten pitkittyvää pahanhajuista vuotoa, kannattaa suunnata gynekologille. Gynekologi voi selvittää ongelman syyn tarkemmin ja määrätä täsmähoitovalmisteita.

Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans, HUS Naistenklinikka / Lääkärikeskus Aava.

Kommentoi »