Koronaan kuolee yhä pienempi osa sairastuneista – Muuntovirusten myötä tarttuvuus on lisääntynyt, mutta kuolleisuus laskenut
Puheenaiheet
Koronaan kuolee yhä pienempi osa sairastuneista – Muuntovirusten myötä tarttuvuus on lisääntynyt, mutta kuolleisuus laskenut
Kuolleisuutta on vähentänyt riskiryhmien tunnistaminen ja rokotukset.
1Kommenttia
Julkaistu 14.4.2021
Apu

Miten vakava on tietty tartuntatauti? Sen määrittävät pääasiassa taudin leviämisherkkyys ja tautiin sairastuneiden kuolleisuus. Erittäin tappava tauti ei ole yleisesti vaarallinen, jos sen leviämistä voidaan hillitä.

Ebolaan sairastuneista kuolee noin 60 prosenttia, mutta sen leviäminen on pystytty rajamaan jokaisen epidemian aikana. Korona taas levisi vuoden 2020 tammikuun jälkeen melko nopeasti kaikille mantereille.

Uuden taudin kohdalla tautikuolleisuus tarkentuu vasta potilasmäärien kasvaessa. Samalla hoitokeinot kehittyvät, mikä osaltaan vaikuttaa kuolleisuuteen.

Covid-19-tautiin kuolleiden osuus

Lähde: Worldometers.info/Coronavirus

Epidemian ensimmäisen viiden kuukauden aikana tammikuusta toukokuuhun 2020 koronapotilaista kuoli keskimäärin kuusi prosenttia.

Näiden kuukausien aikana opittiin tunnistamaan riskiryhmät sekä tehokkaimmat hoidot. Seuraavan viiden kuukauden aikana kesäkuusta lokakuuhun 2020 COVID-19-kuolleisuus oli kaksi prosenttia.

Kuolleisuuteen vaikuttaa myös viruksen muuntuminen. Viruksen tarttuvuus ja vaarallisuus voivat muuttua. Uusien muunnosten myötä tarttuvuus on lisääntynyt, mutta kuolleisuus viimeisimmällä viiden kuukauden jaksolla marraskuusta 2020 maaliskuuhun 2021 on pudonnut aavistuksen alle kahden prosentin. Riskiryhmien rokotukset laskenevat kuolleisuutta kevään edetessä lisää.

Päivitetty 14.4. – Ilmestynyt 7.4.2021

1 kommentti