Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Suomessa töissä

Kun kotimaisia pakastepitsoja ei löytynyt kaupasta, Sultan Ediz ryhtyi tekemään niitä

Sultan Ediz tuli Turkin kurdialueelta Suomeen vuonna 2009. Nyt hän tekee Lieksassa pitsoja paikallisista raaka-aineista.

17.12.2024 Apu

Turkin kurdialueelta kotoisin oleva Sultan Ediz tekee veljensä Cemalin ja muiden työntekijöidensä kanssa Suomen Lieksassa pitsoja. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, mutta paikallisia raaka-aineita suosivat veljekset tähtäävät nyt paljon Lieksaa laajemmille markkinoille. Uusien työntekijöiden löytäminen on kuitenkin osoittautunut yllättävän vaikeaksi.

Ediz, 35, tuli Suomeen Etelä-Turkin kurdialueelta Mardinista vuonna 2009. Turkissa hän oli peruskoulun ja ravintola-alan ammattikoulun jälkeen ehtinyt olla jo neljä vuotta töissä ravintoloissa. Elämä junnasi kuitenkin paikoillaan, joten Ediz tuli Suomeen paremman työn ja elämänlaadun toivossa.

Hän työskenteli ensin Tohmajärvellä puolitoista vuotta ja sitten Lieksassa. Vuonna 2015 hän oli saanut kerättyä rahat oman yrityksen perustamiseen.

– Yölläkin auki olleessa pitseriassa kaikki meni ensin hyvin. Koronan myötä jouduimme kuitenkin vähentämään työntekijöitä ja miettimään, miten pärjäämme. Niinpä päätimme veljeni kanssa alkaa valmistaa pakastettuja valmispitsoja kauppoihin.

Veljesten yhdessä omistama yritys syntyi Sultan Edizin mukaan siitä hämmästyttävästä havainnosta, ettei kaupan hyllyillä olleista pitsoista yksikään ollut suomalaista tuotantoa.

– Me käytämme pääasiassa suomalaisia raaka-aineita Pielisen ympäristöstä, vaikka tonnikalat, ananakset ja muut eksoottiset ainekset on tietysti pakko tuoda ulkomailta.

Turkkilaisia olisi kyllä tulossa, mutta heille on EU:n ulkopuolisina vaikeaa saada oleskelu- ja työlupaa. Olemmekin nyt etsineet työntekijöitä Italiasta, Saksasta ja Kreikasta

Yritys teki juuri sopimuksen osuuskaupan kanssa, ja siksi tarkoituksena on lähitulevaisuudessa kymmenkertaistaa nykyinen tuotanto noin 5 000–6 000 pitsaan vuodessa.

Nyt yritys tarvitsisi ainakin neljä viisi työntekijää lisää.

– Lieksasta on kuitenkin tosi vaikeaa saada uusia työntekijöitä.

Monet vaihtoivat alaa koronapandemian aikana tai lähtivät töihin Etelä- Suomeen.

– Turkkilaisia olisi kyllä tulossa, mutta heille on EU:n ulkopuolisina vaikeaa saada oleskelu- ja työlupaa. Olemmekin nyt etsineet työntekijöitä Italiasta, Saksasta ja Kreikasta.

Sultan Ediz

  • Syntynyt: Turkin Mardinissa 1989.

  • Ura: Toimitusjohtaja ja ravintoloitsija Master Pizza Lieksassa ja Pielisen Pizzassa.

  • Perhe: Vaimo ja kolme lasta, veli Cemal.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt