Apu

Kotimaan katsaus: Valamo lupaa 40 000 litraa viskiä – Valtimo katosi kuntakartalta – Rovaniemen tasa-arvokokeilu

Kotimaan katsaus: Valamo lupaa 40 000 litraa viskiä – Valtimo katosi kuntakartalta – Rovaniemen tasa-arvokokeilu
Uudistuneen Avun ensimmäinen Kotimaan katsaus: Kokkola juhlistaa pyöreitä, anonyymi rekrytointikokeilu Rovaniemellä ja Valtimo sulautui Nurmekseen.
Julkaistu: 16.1.2020

Anonyymi rekrytointi

Rovaniemen kaupunki kokeilee uutta tapaa valita työhaastatteluun henkilöitä ilman tietoa näiden sukupuolesta, iästä, siviilisäädystä tai nimestä.

Kokeilu aloitettiin valtuustoaloitteen perusteella, ja se kestää kevään 2020. Ensimmäiseksi anonyymiä rekrytointia hyödynnetään kirjastonhoitajan palkkaamisessa. Menetelmää ei aiota kokeilla kaikissa rekrytointitapauksissa.

Lähde: Lapin Kansa

Ortodoksit tislaavat viskiä kuutiokaupalla

Isä Andreas Valamon luostarista.

Heinävedellä Valamon luostarissa aiotaan tuottaa tänä vuonna 40 000 litraa viskiä. Tislaamotoiminta on osa luostarin taloudellista kivijalkaa.

Ensimmäiset viskikokeilut Valamossa tehtiin vuonna 2011, ja 2014 luostari investoi miljoona euroa uuteen tislaamoon. Siitä lähtien se on tuottanut alkoholijuomaa ammattimaisesti.

Valamon viskillä houkutellaan harrastajia, puolen litran pullo maksaa Alkossa 90 euroa.

Lähde: Länsi-Savo

Valtimo katosi kuntakartalta

Pohjois-Karjalassa Nurmes ja Valtimo ovat yhdistyneet kuntaliitoksen tuloksena. Äänestystulos Valtimon kunnanvaltuustossa oli täpärä 11–10, ja kunta on nyt osa Nurmesta.

Äänestys oli jo neljäs samasta aiheesta. Valtimo oli ennen liitosta 2 124 asukkaallaan Pohjois-Karjalan pienin kunta.

Nyt kasvaneessa Nurmeksessa on 9 700 asukasta. Liitoksesta arvioidaan syntyvän säästöjä noin 1,2 miljoonaa euroa. Valtimon kunnan palveluksessa on 129 työntekijää, jotka saavat kaikki pitää työpaikkansa.

Lähde: Sotkamo-lehti

Maksuton ehkäisy peruttiin

Lahden kaupunginvaltuuston aloite alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä kariutui toistamiseen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän neuvotteluissa.

Vaikka Lahti on yhtymän suurin rahoittaja, se ei voi tilata palveluja mielensä mukaan. Kaupunki toi esityksensä poikkeuksellisesti viime tinkaan. Lahtelaisnuoret pettyivät kankeaan päätöksentekoon.

Päijät-Hämeessä abortteja tehdään eniten juuri 20–24-vuotiaille.

Lähde: Yle

Kokkola täyttää 400 vuotta

Kokkola juhlii tänä vuonna komeasti pyöreitä. Kaupunki täyttää 400 vuotta, ja sen tavoitteena on järjestää juhlavuonna 400 erilaista tapahtumaa.

Virallista perustamispäivää juhlitaan syyskuun alussa, jolloin Kokkolan uudistetussa Meripuistossa pidetään mittava kansanjuhla piknikin, musiikin ja sirkustaiteen merkeissä.

Myös esimerkiksi Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Kokkolan kaupunginteatteri huomioivat juhlavuoden ohjelmistossaan.

Lähde: Keskipohjanmaa

Kommentoi »