Apu

Taikinaterapia auttoi, kun sosiaalialan töissä oli raskasta – Marian kehittämät korvapuustit hurmaavat, vaikkei niissä ole käytetty voita

Taikinaterapia auttoi, kun sosiaalialan töissä oli raskasta – Marian kehittämät korvapuustit hurmaavat, vaikkei niissä ole käytetty voita
Rakastan-kahvilan yrittäjät Maria Nuutinen, Elli Uuksulainen ja Sofia Uuksulainen ovat aina olleet innokkaita leipojia ja kannustavat muitakin kokeilemaan taikinaterapiaa. Pulla on heille rakkauden teko ja tätä ilmentää korvapuustin muodon lisäksi se, että ne on leivottu ilman voita, kananmunia ja lehmänmaitoa.
Julkaistu: 4.10.2022

Pulla on näytellyt isoa roolia Maria Nuutisen elämässä jo ennen kuin hän perusti tyttäriensä kanssa Helsingissä sijaitsevan Rakastan-kahvilan maaliskuussa 2022. Ensimmäisen oman pullataikinansa hän leipoi lukion ensimmäisellä luokalla. Nykyisin taikina syntyy käden käänteessä, mutta tuolloin aikaa meni useampi tunti ja onnistumiseen tarvittiin soitto äidille.

− Olin ennen yrittäjyyttä 20 vuotta sosiaalialan töissä. Kun vastuut painoivat ja töissä oli raskasta, leivoin usein esimerkiksi päihdehuollon asumisyksikön asukkaille pullaa. Asukaspuiston kyläjuhlaan tein 200 korvapuustia, joita myytiin Mannerheimin lastensuojeluliiton pisteellä.

Tuore pulla tuoksui säännöllisesti perheen kotona ja yrityksessä mukana olevat tyttäret Elli Uuksulainen ja Sohvina tunnettu Sofia Uuksulainen osallistuivat innokkaasti leipomiseen pienestä pitäen. Korvapuusteja ei vielä tuolloin leivottu, vaan tytöt käyttivät taikinaa muovailuvahan tavoin luoden mitä mielikuvituksellisempia pullia. Omaan kotiin muuttaessaan molemmat soittivat äidiltä lapsuudesta tutun pullataikinan ohjeen.

− Korvapuustipäivää meillä ei aiemmin erityisesti vietetty, mutta tilanne muuttui Sohvin esikoisen synnyttyä. Hänen nimipäivänsä osuu nimittäin sopivasti samalle päivälle, Maria kertoo.

− Korvapuusti on kotoinen ja tunteita herättävä tuote. Niistä tulee eniten kehuja ja toisaalta taikinan käsittely on ihanan terapeuttista. Suosittelemme taikinaterapiaa muillekin, Maria Nuutinen ja Elli Uuksulainen kertovat.

Korvapuusteja ilman kananmunia ja voita

Ei siis ihme, että yrittäjäkolmikolle oli heti alusta selvää, että kahvilan valikoimaan tulee pullia. Ovathan ne paitsi heille itselleen, myös monille muille rakkaita herkkuja. Etenkin korvapuustit ovat monien mieleen. Yksi mikä Rakastan-kahvilan puustit erottaa muista, on sydämen muoto.

− Meillä kyseessä on hyvän mielen tuote, joka lähtee suoraan sydämestä. Korvapuusti on sen sijaan melko väkivaltainen, emmekä sitä halua, Maria kertoo viitaten korvapuustin toiseen merkitykseen läimäytyksenä korvalle.

Maria tunnustaa olleensa aiemmin vannoutunut voilla leipoja. Tyttäriensä ja heidän ystäviensä kautta hän tutustui kasvipohjaiseen ruokavalioon. Tämä innosti kokeilemaan myös leipomista ilman voita, kananmunaa ja lehmänmaitoa.

− Kananmunaa ei pullataikinassa tarvita ja pullat voi voidella esimerkiksi soija- tai kaurajugurtilla kiiltävän pinnan saamiseksi. Myös maidon korvaaminen kauramaidolla onnistuu ongelmitta. Eniten testailimme sitä, millä rasvalla tulee paras lopputulos etenkin korvapuusteissa, jossa levitettä on myös täytteessä. Meillä on nyt käytössä Keiju merisuola, Elli ja Maria kertovat.

Kahvilayrittäjille pulla on rakkauden teko ja tätä ilmentää myös korvapuustin muoto. Pullataikinan voi antaa kohota ennen leipomista huoneenlämmössä tai yön yli kylmässä. Taikinan lisäksi myös pullia kannattaa kohottaa ennen paistamista.

Kun tuotteet olivat kunnossa, makutuomariksi valittiin suvun ’jäärämiehet’, jotka vannovat perinteisten pullien nimeen.

− He eivät tienneet asiasta, eivätkä huomanneet eroa. Emme kahvilassakaan erikseen toitota, että pullat ovat kasvipohjaisia. Näin kynnys testata on saattaa olla matalampi ja etenkin korvapuustit maistuvat myös sekasyöjille.

Tuotekehittely on onnistunut, sillä pullat ovat kahvilan suosituimpia tuotteita. Arkena illalla töissä oleva työntekijä valmistaa aamuvuorolaisella kolmen litran taikinan, josta valmistuu noin sata pullaa. Viikonloppuisin pullia leivotaan viiden litran taikinasta. Silti välillä saattaa käydä niin, ettei pullia riitä kaikille halukkaille.

− Moni poikkeaa ostoksilla lenkkeillessään yksin tai koiran kanssa. Paistamme pullia useamman kerran päivässä ja myös korvapuustien tuttu tuoksu houkuttelee ihmisiä poikkeamaan ostoksille. Yksi asiakkaista naureskeli kehittäneensä jo jonkin sortin pulla-addiktion, kun asuu niin lähellä kahvilaa, Maria kertoo.

Monelle tulee maistamisen jälkeen täytenä yllätyksenä, että Rakastan-kahvilan pullat ovatkin kasvipohjaisia eli niiden leipomisessa ei ole käytetty kananmunia, voita tai lehmänmaitoa.

Täydellisen korvapuustin kriteerit vaihtelevat

Kahvilanpitäjät ovat huomanneet, että korvapuustit herättävät sekä tunteita että keskustelua. Monella on tarkka mielikuva siitä, millainen on täydellinen puusti. Esimerkiksi paistoaika jakaa mielipiteitä.

− Osa rakastaa tummemmiksi paistuneita pullia, toiset taas valitsevat aina vaaleimman ja on niitäkin, jotka mieluummin ottaisivat pullansa lähes raakana. Olemmekin paistaneet aamulla sekä vaaleampia että tummempia pullia, Maria sanoo.

Ihmisten toiveet korvapuustin koon suhteenkin vaihtelevat. Osa haluaa pullansa kohtuullisen kokoisena, mutta jättipullillakin on ystävänsä.

− Isompi korvapuusti on siitä hyvä, että se on helppo jakaa kaverin kanssa. Osan voi ottaa myös pussissa mukaan, jos ei jaksa tai halua syödä koko pullaa kerralla. Tosin usein käy niin, että pussi jää käyttämättömänä pöydälle asiakkaan lähdettyä. On myös niitä, jotka hakevat vielä toisen puustin jaettavaksi, Elli paljastaa.

Ruotsista lähtöisin olevaa korvapuustipäivää vietetään 4. lokakuuta.

Kommentoi »