Apu

Riskiryhmäläisiä jonottaa nyt ilman ajanvarausta jaettavia koronarokotuksia muiden joukossa – rokottamattomista rohkaisevia uutisia

Riskiryhmäläisiä jonottaa nyt ilman ajanvarausta jaettavia koronarokotuksia muiden joukossa – rokottamattomista rohkaisevia uutisia
Walk in -koronarokotukset ruuhkauttavat terveysasemia. Loviisassa rokotustahti kolminkertaistunut. Ylivieskassa rokottamattomat ovat aktivoituneet. Ensimmäisen rokotuksen hakijoita ollut parhaimmillaan sata päivässä.
Julkaistu: 23.12.2021

Kolmannen koronarokotuksen hakijat ovat ruuhkauttaneet kuntien rokotuspaikkoja. Periaatteena on, että riskiryhmäläiset ja iäkkäimmät ovat etusijalla myös kolmannen rokoteannoksen saajina.

Monissa kunnissa kolmatta rokotetta jaetaan myös ilman ajanvarausta. Tällaisissa walk in -rokotuksessa riskiryhmäläiset saavat annoksensa samassa ryhmässä perusterveiden rokotettavien kanssa.

Pohjanmaalla sijaitsevassa Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa riskiryhmien rokotukset on varmistettu niin, että rokotusväliä ei ole lyhennetty, vaan se on edelleen 5–6 kuukautta. Tällöin ensimmäisenä saavat rokotteen automaattisesti riskiryhmäläiset ja iäkkäät, jotka ovat saaneet myös edellisen rokotteen muita ryhmiä aiemmin.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallioon kuuluvat Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska.

– Kunnat ovat saaneet tehdä paikallisia ratkaisuja rokotusten jakoon liittyen. Kun ensimmäisiä rokotusannoksia jaettiin, saapuvat rokotemäärät olivat eri suuruisia eri kuntiin. Sen vuoksi rokotukset ovat menneet eri tahtiin paikkakunnasta riippuen, kertoo hoitotyönjohtaja Heidi Laitila Ylivieskasta.

Ylivieskassa paljon ensimmäisen rokotuksen hakijoita

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä voi varata kolmansia rokotusaikoja myös sähköisesti. Nopeammin rokotukseen pääsee kuitenkin saapumalla walk in -päivänä paikan päälle. Silloin rokotusta voi tosin joutua jonottamaan.

– Kaikissa kuntayhtymämme kunnissa on ollut walk in -rokotuspäiviä kuukausien ajan. Viime aikoina tyypillinen jonotusaika on tunti. Pisimmillään jonotus on kestänyt kaksi tuntia. Walk in-päivien avulla olemme voineet taata rokotteet niillekin riskiryhmäläisille, jotka eivät pääse kirjautumaan sähköisiin palveluihin.

Laitilan mukaan kaikki ei-riskiryhmään kuuluvat 18–60-vuotiaat ovat samassa rokotusryhmässä.

Laitila on ilahtunut siitä, että walk in -rokotukseen on saapunut myös moni rokottamaton.

– Meillä on ollut päiviä, jolloin olemme antaneet päivittäin jopa sadalle ihmiselle ensimmäisen rokoteannoksen. Tahti on kuitenkin hieman hiipunut. Tämän viikon tiistaina ensimmäisen annoksen sai Ylivieskassa 30 ihmistä.

Ensi vuoden alussa Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa on tehostetut rokoteviikot, jolloin kaikissa kunnissa on walk in-aikoja joka päivä.

– Olemme laskeneet, että sen jälkeen rokotukset ovat alueellamme hyvällä mallilla, sanoo Laitila.

Loviisassa walk in -rokotusten suosio yllätti

Myös Loviisan terveysasemalla on järjestetty viikoittain walk in -rokotuspäiviä, joiden suosio on yllättänyt henkilökunnan. Noina rokotuspäivinä rokotustahti on ollut kolminkertainen verrattuna ajanvarauspäiviin.

– Normaalina ajanvarausrokotuspäivänä saadaan rokotettua noin vajaa 200 ihmistä, kun taas näissä walk in -tapahtumissa olemme rokottaneet reilu 600 ihmistä päivässä, kertoo Loviisan terveysaseman johtava lääkäri Marika Ylä-Rakkola.

Loviisassa on varmistettu riskiryhmien ja ikääntyneiden kolmannen rokotteen saaminen niin, että heille järjestetään omia walk in -rokotuspäiviä, joista seuraava on ensi vuoden alussa.

– Rokotettavien ryhmien porrastaminen syntyy automaattisesti, kun vaaditut rokotuskuukaudet tulevat täyteen.

Entä jonottavatko Loviisan riskiryhmäläiset walk in -rokotuksiin samassa jonossa muiden kanssa?

– On kyllä totta, mutta toisaalta kaikki saavat rokotteen vasta, kun THL:n suositusaika on täynnä. Voihan olla, että joku riskiryhmästä ottaa sen myöhemmin ja on siksi samassa jonossa perusterveiden kanssa, Ylä-Rakkola vastaa.

Sähköinen ajanvaraus on Loviisassa ruuhkautunut, ja varatut ajat menevät kuumille kiville. Loviisassa on myös ollut joitakin ensimmäisen ja toisen rokotusannoksen ottajia.

– Väestörakenne vaikuttaa siihen, että heitä on vähemmän kuin monissa muissa kunnissa. Täällä on paljon iäkkäitä, jotka hakevat ahkerasti rokotuksia.

THL:n tietojen perusteella 12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 88 prosenttia, toisen annoksen 83 prosenttia ja kolmannen 16 prosenttia.

Kommentoi »