Apu

Kolmas koronarokote toi ikäviä yllätyksiä – ihmisiä käännytetty rokotuspisteiltä: ”Emme tee poikkeuksia, se on tasapuolisuuskysymys”

Kolmas koronarokote toi ikäviä yllätyksiä – ihmisiä käännytetty rokotuspisteiltä: ”Emme tee poikkeuksia, se on tasapuolisuuskysymys”
THL toivoo malttia, jotta vakavimman taudin uhan alla olevat saadaan suojattua kolmannella rokotteella. Jokaisella kunnalla ja kuntayhtymällä on tässä omat käytäntönsä ja aikataulunsa ja viiden kuukauden aikaraja ehdoton.
Julkaistu: 3.12.2021

Kunnissa organisoidaan nyt kiivaasti kolmansien koronarokoteannosten tarjoamista kaikille 18 vuotta täyttäneille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi 2.12. suosituksen kolmannen rokoteannosten tarjoamisesta 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Samaan aikaan Suomessa on herättänyt huolta uusi koronavirusmuunnos, joka tunnistettiin ensimmäistä kertaa virallisesti marraskuussa Etelä-Afrikassa. Ensimmäiset tämän omikronmuunnoksen aiheuttamat tapaukset varmistuivat Suomessa joulukuun alussa.

Kolmannen rokoteannoksen haluavan kannattaa seurata kunnan tiedotusta kolmannen rokoteannoksen jakelusta sillä käytännöt vaihtelevat suuresti. Joissain kunnissa tai kuntayhtymissä aikaa voi joutua odottamaan pitkään, toisissa taas rokotukseen voi päästä jopa heti.

Esimerkiksi Oulun kaupunki tiedotti, että kolmannen rokoteannoksen voi saada ilman ajanvarausta tietyissä rokotuspisteissä ilmoitettuina ajankohtina. Eksoten alueella Etelä-Karjalassa on myös ilman ajanvarausta toimivat walk-in-pisteet Imatralla ja Lappeenrannassa. Vantaalla taas ajanvaraus onnistuu vain puhelimitse.

"Saa nähdä, onko meillä ensi viikolla niin iso ruuhka, että rokotteiden jakelua täytyy ruveta rajoittamaan. "
Jorma Mäkitalo, Oulun kaupungin terveysjohtaja

Vähintään viisi kuukautta toisesta rokotteesta

Oleellista on myös varmistaa, että toisen rokotteen saamisesta on vähintään viisi kuukautta ennen kolmannen rokotuksen ottamista.

– Aiemmin on aika paljon ollut sitä, että rokotuspisteelle tullaan ja sitten on vähän ikävä yllätys, että rokotusväli on ehdoton. Noudatamme kansallisia määräyksiä emmekä tee poikkeuksia. Se on tasapuolisuuskysymys, sanoo Jorma Mäkitalo, Oulun kaupungin terveysjohtaja.

Oulussa on viime aikoina annettu noin 5 000 rokotusannosta viikossa.

– Rokotushenkilökuntaa on toistaiseksi riittänyt hyvin. Pikkuisen käsi tutisten painoimme enteriä, kun päätimme avata heti kaikille 18 vuotta täyttäneille kolmannen rokotusannoksen saamisen viiden kuukauden rokotusvälillä. Saa nähdä, onko meillä ensi viikolla niin iso ruuhka, että rokotteiden jakelua täytyy ruveta rajoittamaan, sanoo Mäkitalo.

"Olen huolissani, jos hoivakotiasukkaiden rokotukset myöhästyvät. Heidän rokottamisensa on ensisijaista. On toissijaista, että pystytäänkö kaikille, joilla viisi kuukautta on tullut täyteen, tarjoamaan kolmatta annosta."
Mia Kontio, johtava asiantuntija, THL

Rokotuksia porrastetaan tarvittaessa

Rajoituskeino olisi palaaminen rokotusten porrastamiseen ikäryhmittäin. Mäkitalo kertoo, että myös yhteistyön tekeminen työterveyshuollon kanssa olisi mahdollista.

– Olemme tehneet laskentaa siitä, että mitä viiden kuukauden väli tarkoittaa käytännössä. Kuinka monta oululaista se koskee ja mikä meidän kapasiteettimme on. Yritämme suunnitella ja ennakoida tulevan tilanteen dataperusteisesti.

THL on ohjeistanut, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan.

– Ensisijaisesti on tärkeää, että yli 60-vuotiaat ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat saisivat kolmannen annoksen viiden kuukauden jälkeen, sanoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:ltä.

– Enemmän olen huolissani siitä, että jos kunnassa nyt esimerkiksi hoivakotiasukkaiden rokotukset myöhästyvät. Heidän rokottamisensa on nyt ensisijaista. On toissijaista, että pystytäänkö kaikille, joilla viisi kuukautta on tullut täyteen, tarjoamaan kolmatta annosta.

Rokotteita hyvin saatavilla

Rokotteita on THL:n mukaan hyvin saatavilla. Pullonkaula sen sijaan on rokotuksia antavan henkilöstön saatavuus. Tänä syksynä jaetaan myös kaksi miljoonaa influenssarokotetta mutta kovin ruuhka niiden osalta alkaa pian hellittää.

– Toivoisin, että ihmisillä olisi malttia nyt, että saataisiin vakavimman taudin uhan alla olevat kolmannella rokotteella suojattua, sanoo Kontio.

THL on aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia muun muassa 60 vuotta täyttäneille, lyhyellä annosvälillä rokotetuille, koronapotilaita hoitavalle ja muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle.

Joulukuun alussa noin kuusi prosenttia 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista väestöstä on saanut kolme rokotusta.

1 kommentti