Apu

Korona-aika heikentänyt joka kolmannen terveyttä: ”Kun salille ei päässyt, kaverikseni hiipi salakavalasti viinipullo – niitä meni parikin illassa”

Korona-aika heikentänyt joka kolmannen terveyttä: ”Kun salille ei päässyt, kaverikseni hiipi salakavalasti viinipullo – niitä meni parikin illassa”
Joka viidennen on ollut vaikeampi saada hoitoa korona-aikana, paljastaa Apu- ja Apu Terveys -lehtien kysely, johon vastasi yli 600 ihmistä Apu.fi-sivustolla maalis-huhtikuussa 2021.
Julkaistu: 11.5.2021

"En halua käydä terveyskeskuksessa, vaikka pitäisi. Pitkäaikainen sairauteni oireilee.”

”En ole saanut aikaa lääkärille ollenkaan tai kohtuullisessa ajassa. En voi käydä fysioterapiassa koronapandemian takia. Nivelkivut ja muut kivut ovat lisääntyneet merkittävästi.”

”Liikkuminen huonoa ja reumaoireet pahentuneet. Painoa tullut lisää. Hammaslääkärissä pitäisi käydä, mutta sinne ei pääse.”

Näin kuvasivat Apu-perheen terveys­kyselyyn vastanneet sitä, miten jo yli vuosi korona-aikaa on vaikuttanut heidän mahdollisuuksiinsa saada hoitoa.

Joka viides vastaaja kertoi, että oli päässyt aiempaa hitaammin lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Vain viisi prosenttia arvioi päässeensä vastaanotolle nopeammin ja 56 prosenttia samassa tahdissa kuin ennen. Lähes viidennes ei osannut sanoa. Lisäksi joka viides oli itse joutunut perumaan hoitoon menemisen korona­tilanteen vuoksi.

Kyselyyn vastasi yli 600 ihmistä Apu.fi-­sivustolla maalis-huhtikuussa 2021.

Yksinäisyyttä ja niska-hartiavaivoja

Korona-aika oli heikentänyt useamman kuin joka kolmannen fyysistä terveyttä ja hieman alle joka kolmannen mielenter­veyttä. Se oli aiheuttanut väsymystä, tai pahentanut sitä erittäin tai melko paljon 38 prosentilla, niska- ja hartiaongelmia 36 prosentilla ja yksinäisyyttä 34 prosentilla. Ahdistuksen lisääntymisestä kertoi lähes joka kolmas, ja selkä- tai nivelvaivoista useampi kuin joka viides.

”On tullut painon nousua vähäisen liikkumisen vuoksi ja myöskin samasta syystä johtuvia lihasvaivoja jaloissa.”

”Kun salille ei enää päässytkään, kaverikseni hiipi salakavalasti viinipullo. Niitä meni parikin illassa, samalla kun keskustelin ystävien kanssa somessa.”

Moni kertoi, miten elämässä on vähemmän ihmisiä.

”Yksinäisyys on raastavaa.”

”Jäin leskeksi elokuussa 2020. En ole nähnyt kuin yhtä ihmistä koko korona-­aikana. Olen koko ajan surullinen ja apea. En tahdo saada edes pieniä asioita tehdyksi suurista puhumattakaan.”

Ulkoilu ja liikunta lisäsivät hyvinvointia

Osalla koronavuosi oli myös kohentanut hyvinvointia. Fyysisen terveyden paranemisesta raportoi 14 prosenttia vastaajista. Mielenterveys oli kohentunut vain viidellä prosentilla, mutta 54 prosenttia ei kokenut siinä muutoksia.

Etenkin ulkoilu, perhe, liikunta ja ystävät auttoivat voimaan paremmin. Muina keinoina vastaajat mainitsivat naapurien auttamisen, käsityöt, Netflixin katselun, lemmikit, lukemisen ja mustan huumorin.

”Arjen kiire on vähentynyt, oravanpyörä hiljentynyt. On ollut aikaa juoda aamukahvi rauhassa, puhua puhelimessa pitkään ystävien ja sukulaisten kanssa ja olla oman itsensä kanssa. Syke on laskenut.”

”Olen entistäkin enemmän panostanut terveelliseen elämään: liikunta, terveellinen ruoka ja säännöllinen uni.”

”Olen lisännyt liikuntaa, lähinnä sauvakävelyä. Tämä on selvästi vaikuttanut myönteisesti tuki- ja liikuntaelinvaivoihini.”

Kommentoi »