Tehyn Millariikka Rytkönen: "Valmiuslaki polki hoitajien perusoikeuksia – Työnantajat käyttivät lakia väärin”
Puheenaiheet
Tehyn Millariikka Rytkönen: "Valmiuslaki polki hoitajien perusoikeuksia – Työnantajat käyttivät lakia väärin”
Rytkösen mukaan eräällä paikkakunnalla koronakiitos hoitajille oli viiden euron kahviseteli kanttiiniin, toisella taas 25 euron kenkälahjakortti. Ne kuulostavat vitsiltä, mutta eivät ole sitä.
10.5.2021
 |
Apu

Neljä vuotta sitten vastavalittu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ilmoitti, että ammattiyhdistysliike tarvitsee Rexonaa kainaloon. Toisin sanoen liike tarvitsee uudistusta. Nyt Rytkönen sai Tehyn vaaleissa äänivyöryn, yli 4 700 ääntä.

– Joka aamu muistan sen, että on 160 000 ihmistä, jotka haluavat valita Tehyn ja maksaa jäsenmaksun.

– Tiedän itse, millaista on olla pienituloinen yksinhuoltaja. Äänimäärä vaaleissa kertoo luottamuksesta.

Hoitajien koronakorvaukset pieniä

Töitä niin Rytkösellä kuin koko hoitoalalla on riittänyt. Viime keväänä, pandemian ollessa pahimmillaan, suojavarusteita ei ollut, ja hoitajat tekivät töitä sadetakeissa. Rytkösen mukaan alalla on paljastunut monia ongelmia, ja ne eivät koske vain palkkaa.

– Valmiuslaki polki kaikin tavoin hoitajien perusoikeuksia, ja työnantajat käyttivät lakia väärin. Olemme kannelleet asiasta oikeusasiamiehelle. Hoitoala on kärsinyt hoitajapulasta jo aikaisemmin. Finni tykytti pitkään, ja nyt korona räjäytti sen.

Hoitajien saamat korvaukset korona-ajan venymisestä ovat olleet pieniä.

– Jotkin kunnat ovat tarjonneet virikeseteleitä. Eräällä paikkakunnalla koronakiitos hoitajille oli viiden euron kahviseteli kanttiiniin, toisella taas 25 euron kenkälahjakortti. Ne kuulostavat vitsiltä, mutta eivät ole sitä.

Hoitoalan hakijamäärät ovat laskussa, vaikka tulevaisuudessa osaavaa henkilökuntaa tarvitaan enemmän.

– Ensihoito on trendikästä, mutta hakijoita on yhä vähemmän sairaan­hoitajan ja lähihoitajan tutkintoon. Uudet sukupolvet eivät hakeudu alalle, jonka ne tietävät olevan tietynlainen.

Millariikka Rytkönen

45-vuotias. Tehyn puheenjohtaja vuodesta 2017. Työskenteli kätilönä 2001–2009. Sosialidemokraatti. Naimisissa, kaksi lasta.

Päivitetty 10.5. – Ilmestynyt 3.5.2021

Kommentoi »