Onko korkea verenpaine perinnöllistä?
Totta vai tarua?
Onko korkea verenpaine perinnöllistä?
Monesti kuulee sanottavan, että verenpaineen nousu johtuu geeneistä. Pitääkö paikkansa?
5.1.2023
 |
Apu Terveys

Totta

Nykykäsityksen mukaan kuitenkin vain kuusi prosenttia korkeasta verenpaineesta selittyy pelkästään perintötekijöillä. Kyse voi olla esimerkiksi yhden geenin mutaation aiheuttamasta harvinaisesta sairaudesta. Silloin geneettinen rasitus voi olla niin suuri, ettei elintapahoito auta juuri lainkaan.

Myös elämäntyyli, elintavat ja ruokatottumukset voivat periytyä sukupolvelta toiselle. Jos vanhemmalla on korkea verenpaine, lapsella on tuplariski korkean paineen kehittymiseen. Toisaalta voi olla mahdollista, että joillakin paine pysyy geneettisten syiden vuoksi alhaisena, vaikka eläisi miten sattuu. Ikääntyminen nostaa verenpainetta lähes kaikilla, koska valtimot alkavat jäykistyä. Myös jotkin sairaudet voivat nostaa painetta.

Arviolta puolella yli 30-vuotiaista suomalaisista on kohonnut verenpaine. Kohonneesta paineesta puhutaan, kun paine on kotimittauksissa toistuvasti yli 135/85. Verenpainemittari on ainut keino todeta kohonnut verenpaine. Paine voi olla hyvinkin korkea ilman, että siihen liittyy mitään oireita. Joskus korkea paine aiheuttaa päänsärkyä tai huimausta.

Verenpaine olisi hyvä tarkistaa jo kolmekymppisestä alkaen parin vuoden välein. Jos paine on koholla, tarvitaan tiiviimpiä mittauksia. Korkea verenpaine on haitallista, koska se rasittaa valtimoita ja sydäntä ja altistaa valtimotaudille. Se taas voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin.

Tarua

Elintavat vaikuttavat verenpaineen kohoamiseen paljon enemmän kuin perimä. Etenkin runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta. Se on väestötasolla kaikkein merkittävin riskitekijä. Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä eli vajaa teelusikallinen, mutta valtaosa suomalaisista ylittää sen reippaasti. Päivittäisestä suolasta noin 80 prosenttia tulee elintarvikkeista piilosuolana. Suolan määrää voi vähentää helposti valitsemalla kaupassa Sydänmerkki-­tuotteita. Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa.

Verenpainetta nostavat myös lihavuus, liikkumattomuus, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, stressi ja huono uni. Lisäksi runsas lakritsin syöminen voi kohottaa painetta. Verenpaineen ensisijainen hoito ovat elintapamuutokset, kuten painon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääminen sekä ruokavalion korjaaminen. Joskus pelkkä pitkäaikaisen stressin laukeaminen voi alentaa painetta tarpeeksi.

Osa tarvitsee elintapamuutosten lisäksi verenpainelääkityksen. Mitä korkeampi paine on, sitä nopeammin lääkehoito aloitetaan. Lääkkeiden verenpainetta laskeva teho paranee selvästi, kun tekee samaan aikaan muutoksia elintavoissa. Nykyiset lääkkeet ovat hyvin siedettyjä, tehokkaita ja halpoja. Suomessa verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona ihmistä.

Asiantuntija: työterveyshuollon erikoislääkäri Ilkka-Petri Välitalo, Mehiläinen.

Kommentoi »