Kööpenhamina on onnellisten makujen kaupunki
Matkailu
Kööpenhamina on onnellisten makujen kaupunki
Pohjoismaisen keittotaidon kehdossa voi syödä Michelin-tähden huippuravintoloissa ja popsia rennosti moderneja tai perinteisiä smørrebrødejä.
Julkaistu 23.5.2017
Apu

Kööpenhaminassa on ihan pakko syödä edes kerran lounaaksi tanskalainen avoin voileipä, smørrebrød.  Smørrebrødejä on kylmiä ja lämpimiä, ja täytteitä voi sekoittaa tilaukseensa mielensä mukaan. Lounaalla ruokailijat valitsevat ateriaksi kaksi tai kolme voileipää, nälästä ja leipien koosta riippuen.  Leivän päällä on perinteisesti silliä, lohta, katkarapuja, perunaa, savustettua ankeriasta tai pehmeää possunlihaa haudutetun sipulin kera. Tanskalaista voileipälounasta ei voi ajatellakaan ilman olutta. Tarjolla on runsaasti myös erinomaisia alkoholittomia oluita. Rohkeimmat ottavat kyytipojaksi akvaviittisnapsin.  Ydinkeskustan ulkopuolella Fredriksbergissä sijaitsevan fiinin voileipäravintola Sans Soucin ruokalista muistuttaa: yksi smørrebrød sytyttää ruokahalusi, kaksi tekee sinut onnelliseksi, kolme täyttää vatsasi – ja syöt neljä, koska et voi vastustaa niitä. Sans Soucin ravintolapäällikkö Jakob Blom suosittelee kokeilemaan erityisesti sillileipiä. Tarjolla on monenlaisia sillimuunnelmia voileivän täytteenä. Blom kannustaa valmistamaan voileipiä kotonakin, sillä niiden tekeminen on helppoa, joskin aikaavievää. Blomin mukaan smørrebrødit kuuluvat myös tanskalaiseen joulupöytään.

Kylmä katkarapuleipä Sans Souci -ravintolan tapaan: kananmunia, katkarapuja ja tillimajoneesia.  – Suolaa ja pippuria on käytetty säästeliäästi, kertoo tarjoilija Mads Peter.

Ydinkeskustassa, kuninkaallisen Rosenborgin linnan lähellä sijaitseva smørrebrødravintola Schønnemann on voileipien ja lämpimän oluttupatunnelman lisäksi kuuluisa snapseistaan. Baaritiskin takaa niitä löytyy 148 erilaista, joista 30 on valmistettu ravintolan tilauksesta.  Yksi ravintolan erikoisimmista napandereista on sherrysnapsi. Ravintolapäällikkö Flemming Bryden mukaan se sopii erityisen hyvin juuston ja hedelmien kanssa. Uusi tuttavuus on myös meripihka-akvaviitti, joka maistuu hieman mäntyiseltä. – Ruokalistallamme on 110 erilaista ruoka-annosta. Katkarapu- ja lohileivät ovat perinteisiä joulusuosikkeja, samoin kuin pekoni- ja ankkaleivät. Ruokalistamme erikoisempaa sarjaa ovat ankeriasleivät, ravintolan omistaja-keittiömestari Thomas Rasmussen kertoo. Lounasta Schønnemann tarjoilee maanantaista lauantaihin poikkeuksellisesti kahdessa kattauksessa, kello 11.30–14 ja 14.14–17, joten mattimyöhäsetkin ehtivät ahmimaan lounasleipiä.  Ravintola on perustettu jo vuonna 1877, ja se on yksi Kööpenhaminan vanhimpia smørrebrødravintoloita. Tanskalainen talouslehti Børsenin lukijat valitsivat Schønnemannin lounaan kaupungin parhaaksi vuonna 2014, ja ravintola mainitaan kuuluisassa Michelin-oppaassa.

Schønnemannin ravintolapäällikön vaimo, tarjoilija Ann Bryde Tönshoff 148 snapsipullon keskellä.

Kun lähtee vaeltamaan huvipuisto Tivolin nurkalta, löytää lopulta muodikkaalle Kødbyenin Flæsketorvet-lihatukkualueelle. Se on yksi tämän hetken kuumimmista kulinaarisista keitaista.  Perinteiset liha- ja kalatukut alkavat väistyä ravintoloiden tieltä, ja iltaisin Köpiksen oma Meatpacking District vetää juhlakansaa puoleensa, vaikka aluetta leimaa vielä rosoinen tyyli. Tukkualueen supersuosittu Fiskebaren-kalaravintola on erikoistunut vastuullisesti tuotettujen kalojen ja  merenelävien valmistukseen. Keittiömestarin mukaan ne ovat hieman tavallisia raaka-aineita kalliimpia, mutta laadukkaampia. Ravintolan kaikki ruoat tehdään itse jälkiruokia myöten. 

Ravintola Fiskebarenin tarjoilija Søren Thye Lange maistelee Bettina Stubb­jaerin ja Serena Stranierin leipomia jälkiruokia.

Sievistelemättömän kalaravintolan erikoisuus on osterien lisäksi raakabaari, jossa tarjotaan muun muassa raakaa tanskalaista taimenta, ruotsalaisia makrilleja, englantilaisia rapuja ja ruotsalaista mätiä. – Yritämme tehdä raaka-annoksemme mahdollisimman lähestyttäviksi ja haluttaviksi. Asiakkaamme pitävät kevyestä ruoasta, ja Limfjordenin osterit on yksi suosituimmista annoksistamme, keittiömestari Jamie Lee kertoo. Seitsemän ruokalajin maistelumenuun aluksi ruokailijat viedään tutustumiskierrokselle keittiöön. He pääsevät näkemään kala-annostensa valmistusta, ja voivat pöytään palatessaan vilkaista, miten jälkiruoat edistyvät leivontapöydällä. – Yksi ravintolamme suosituimmista annoksista on tosin fish and chips, sitä noudetaan paljon mukaan.  Englantilaissyntyinen keittiömestari Lee virnistelee kotimaansa herkun suosiolle. Kööpenhaminan ydinkeskustan Amargertorv-aukiolla sijaitsee uudenlaista smørrebrødkulttuuria edustava Royal Smushi Cafe, posliinitehdas Royal Copenhagenin myymälän naapurissa. Hurmaavan, sadunomaisesti sisustetun kahvilan erikoisuus on smushi, voileivän ja japanilaisen sushin yhdistelmä.

Sans Souci -ravintolan smørrebrødin täytteet on taiten valittu ja aseteltu.

Oluen, kalaruokien ja voileipien lisäksi herkkusuu löytää Kööpenhaminasta paljon muita makuelämyksiä. Kaupunki on täynnä viehättäviä kahviloita, yksi mieleenpainuvimmista leivoskahvipaikoista on Ny Carlsberg Glyptoteket -museon vehreä talvipuutarha. Christiansborgin palatsin uudistettu Tårnet-ravintola tarjoaa iltapäiväteetä kello kahdesta neljään.  Tanskan vanhin konditoria, vuonna 1870 perustettu La Glace piileskelee Skoubogade-kadulla. Gammeltorvilta käännyttäessä Baresso-kahvilan kadunkulma toimii hyvänä maamerkkinä.  La Glace valmistaa niin huikeita kermakakkuviritelmiä, että sokerihumala on kahvilasta poistuessa taattu. Tilaukset tehdään ja maksetaan ensin myyntitiskillä, ja tarjoilijat kiikuttavat tilauksen asiakkaan pöytään. Kokeile esimerkiksi kirjailija Karen Blixenin mukaan nimettyä suklaakakkua. Köpiksen kuuluisimmat herkkupuodit ovat A. C. Perchsin teekauppa ja Summerbird-suklaapuoti Kronprin- sensgadella. Teepuodissa on varauduttava jonotukseen. Suklaapuoti tunnetaan marsipaanisuklaastaan, jota valmistetaan myös perhosen muotoisena. Vaikka Carslbergin ja Tuborgin kotimaassa juodaan paljon olutta, Kööpenhaminasta löytää riittävästi baareja vaativampaankin makuun. Ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevan hotelli AC Marriot Bella Skyn kattobaarista aukeaa hienot näkymät laitakaupunkiin, tavaratalo Illumin kattoterassi ydinkeskustan Østergadella puolestaan tarjoaa näköalan urbaaniin katuvilinään. Illumin kattokerroksessa sijaitsee myös maineikas pizzeria Rossopomodoro.  Klassisia drinkkejä löytää Cocktail Bar Rubysta, jossa on mahdollista kokeilla myös kaikenlaisia hedelmä- ja  vihannesmehupohjaisia drinksuja. 

Ravintola Schønnemannin 11-sivuinen ruokalista on voileipäfaneille vastustamaton. Listalta löytyy herkullinen klassikko, katkarapuleipä.

Herkuttele edullisemmin

Kun matkailet pikkubudjetilla, kokeile näitä: Jagger Fast Food, Fætter Fætter, La Galette, Oliver and the Black Circus sekä Copenhagen Food Consulting (Cofoco) ja Madklubben-ketjun ravintolat, Neighbourhood Vesterbron puolella, Condesa Christianshavnin kanaalin kupeessa ja smørrebrødravintola Mandalay Nyhavnin kanaalin varrella. Papirøen-saaren Copenhagen Street Food -ruokatorin kojut tarjoavat katuruokaa. 

Olutfanin Köpis

Yksi kaupungin kiinnos­tavista olutpaikoista on Kølsters Tolv Haner Rantzausgadella, jossa myydään oman pikkupanimon oluita. Tuopit ovat pieniä ja edullisia, jotta useamman laadun maistelu onnistuu.  Nørrebron puolella sijaitseva Nørrebro Bryghus tarjoaa laadukasta ruokaa sekä oman panimon oluita, esimerkiksi mustaa IPA-olutta ja tšekkiläisvaikutteista pilsneriä.  Lavendelstrædella sijaitseva Taphouse on kuuluisa Euroopan laajimmasta hanaolutvalikoimasta: tarjolla on yli 60 artisaani- ja mikropanimoiden olutta. Carslbergin oluttehtaan 10 euron sisäänpääsymaksulla saa kaksi olutta. Museossa voi tutustua oluen historiaan. www.visitcarlsberg.dk. Kahden olutharrastajan perustama Mikkeller on valittu maailman viidenneksi parhaaksi panimoksi. Ketjusta löytyy esimerkiksi smørrebrødravintola Øl & Brød, jossa kulttipanimomestarit sovittelevat oluiden ja voileipien makuja yhteen. 

Kirjailija Jussi Adler-Olsenin vinkit 

Tanskalaisen dekkaristi kertoo omat suosikkinsa ja antaa kirjojensa ystäville vinkkejä Kööpenhaminaan.  Schønnemann. Perinteinen lounasravintola kauniilla vanhalla aukiolla. Aitoja tanskalaisia voileipiä fantastisessa ilmapiirissä.  Restaurant Schønnemann, Hauser Plads 16–18, 1127 Kööpenhamina, p. +45 33 12 07 85, www.dansfrokost.dk   Kaffesalonen. Yksi kaupungin omaperäisimmistä kahviloista. Mikäli sää suosii, voi ihailla kaunista näköalaa kahvilan laiturilla.  Kaffesalonen, Peblinge Dossering 6, Nørrebro, 2200 København N, p. +45 35 35 12 19, booking@kaffesalonen.com, www.kaffesalonen.com  Rosenborg. Rosenborgin linnan puutarha on ihastuttava paikka kauniilla säällä – vaikka seitsemännessä Osasto Q -kirjassani aionkin tappaa poloisen vanhan rouvan siellä! Rosenborgin linna, Øster Voldgade 4 A, 1350 Kööpenhamina, p. +45 33 15 32, www.kongernessamling.dk/rosenborg  Assistens. Nørrebron kaupunginosan hautausmaa on vierailun arvoinen. Se on esimerkiksi H. C. Andersenin, Søren Kirkegaardin ja Niels Bohrin viimeinen lepopaikka. Assistensin hautausmaa, Kapelvej 4, Nørrebro, 2200 København N, p. +45 35 19 17, assistens.dk/kirkegarden  Pääpoliisilaitos. Ehdoton vierailukohde Carl Mørck- ja Assad-fanille. Osasto Q:n toimisto on Hambrosgaden kulmalla. Pidä silmällä toista ja kolmatta kellari-ikkunaa – ehkä näet heistä vilauksen… Polititorvet, Niels Brocks Gade, 1569 Kööpenhamina.

Teksti Meri Eskola kuvat Johanna Myllymäki

Kommentoi »