Mondo

Komisario Montalbanon Sisilia

Komisario Montalbanon Sisilia
Kaakkois-Sisilian tunnelmallisissa kaupungeissa voi astua tv-komisario Montalbanon maailmaan.
Julkaistu: 18.4.2019

Jo kaksikymmentä vuotta sisilialainen poliisikomisario Salvo Montalbano on ratkonut rikoksia tv-sarjassa, jonka maalaukselliset maisemat ovat jääneet monen mieleen. Komisario Montalbano on kuvattu Kaakkois-Sisiliassa, jonne sarjan fanitkin ovat löytäneet. Alueen barokkikaupungit ovat Unescon maailmanperintökohde, ja monessa niistä tuntuu kuin astuisi Montalbanon arkeen.

Fiktiivisen Vigàtan kaupungin poliisiasema on oikeasti Sciclin kaupungintalo. Komisarion merenrantakoti taas sijaitsee Punta Seccan kylässä, ja siinä toimii pieni B&B nimeltä La Casa di Montalbano.

Punta Seccasta löytyy komisario Montalbanon kotitalo, jossa toimii oikeassa elämässä pieni B&B.

Yksi upeimmista Montalbano-­kohteista on Ragusan kaupunki. Se on kasvanut kahdelle kukkulalle, joiden välissä kulkee rotko. Sarjassa vilahtelee usein vanhankaupungin aukio Piazza Duomo. Kaupungista löytyy myös herkku­suukomisarion lounaspaikka Trattoria San Calogero, oikeassa elämässä ravintola A’ Rusticana. Santa Maria delle Scalen kirkolta avautuu sarjasta tuttu maisema alas vanhaankaupunkiin Iblaan.

Ragusan kaupunki hurmaa komealla barokki­arkkitehtuurillaan.

Ragusa kiehtoo, vaikka et olisi Montalbano-fani. Jylhä barokkiarkkitehtuuri tarjoaa paljon ihailtavaa, ja pikkukaupungista löytyy peräti kolme Michelin-tähdillä palkittua ravintolaa: Locanda Don Serafinolla ja Duomolla on kaksi tähteä, La Fenicellä yksi. Ragusa on erityisen tunnelmallinen heinäkuussa, kun siellä järjestetään musiikkikilpailu Ibla Grand Prize. Silloin kaupungissa voi kuulla klassista musiikkia kirkoissa, palatseissa ja ulkona barokkikirkon kupeessa.

Kommentoi »