Kokoomus ja vasemmisto ovat #somevaalien suosituimmat puolueet
Puheenaiheet
Kokoomus ja vasemmisto ovat #somevaalien suosituimmat puolueet
Jos eduskuntavaaleissa paikat jaettaisiin Facebook-suosion mukaan, olisimme jälleen kolmen suuren puolueen ajassa, kirjoittaa Oskari Onninen analyysissään #somevaaleista.
Julkaistu 11.4.2019
Image

Vaalit ovat jo aivan ovella. On aika katsoa, miltä eduskunta voisi näyttää, jos puolueita äänestettäisiin Underhoodin mittaaman ehdokkaiden Facebook-suosion pohjalta.

Seuraavassa analyysissä on käytetty sataa parhaan ”arvosanan” listaukseen tällä päivämäärällä 11.4. kellottanutta ehdokasta.

Analyysiä on painotettu käyttämällä apuna pisteitä. Sijoitus kymmenen kärjessä on kymmenen pisteen arvoinen ja pistemäärä putoaa kymmenyksittäin niin, että sijoilta 91–100 ehdokas tuo puolueelle yhden pisteen. Sijoitus parhaassa kymmenyksessä on puolueelle kymmenen kertaa arvokkaampi kuin sijoitus viimeisessä kymmenyksessä. Kannatusprosentit on laskettu näiden pisteiden pohjalta.

Jos eduskuntavaaleissa paikat jaettaisiin Facebook-suosion mukaan, olisimme jälleen kolmen suuren puolueen ajassa.

Sadan kärjessä kokoomuksen ehdokkaita oli ylivoimaisesti eniten, peräti 24. Vihreät ja vasemmisto olivat kakkospaikalla 18 ehdokkaalla. Painotetussa laskelmassa vasemmisto nousi selvästi vihreiden edelle.

Perussuomalaisilla, SDP:llä ja keskustalla oli sadan kärjessä kahdeksan ehdokasta kullakin. Näistä algoritmin mielestä parhaiten selviytyivät keskustan ehdokkaat.

Perinteisesti internet-puolueena tunnettu perussuomalaiset jää keskikastiin. Tähän saattaa vaikuttaa se, että monet puolueen Facebookissa aktiiviset ehdokkaat alkaen puheenjohtaja Jussi Halla-ahosta käyttävät politiikan tekoon ensisijassa henkilökohtaisia profiilejaan, joita mittauksessa ei ole voitu huomioida.

Internetin kokonaisherruudesta oheinen tilasto ei tietenkään kerro paljoa mitään. Esimerkiksi Instagramissa vihreiden ja vasemmiston sivut ovat eduskuntapuolueista selvästi suurimmat.

Aiemmissa analyyseissä on käynyt ilmi, että Underhoodin suhteellisen tilastointitavan vuoksi monet pienet ehdokassivut ylikorostuvat listauksessa. Tätä vääristymää ei ole oheisessa mittauksessa lähdetty oikomaan.

Lähimmäksi oikeiden ja vakavien gallupien lukuja osuu RKP. Ikääntyvästä kannatusrakenteesta kärsivät keskusta ja SDP tekevät selvästi yhä kampanjoitaan muualla kuin internetissä.

Kansalaispuolueen 1,8 prosentin kannatus pohjautuu yhteen kymmenen kärkeen juuri tänään mahtuneeseen ehdokkaaseen.

Kommentoi »