Koko päivä kahvilla
Matkailu
Koko päivä kahvilla
Amsterdamissa on helppo unohtua kodikkaaseen kahvilaan koko päiväksi. Mondo valitsi kaupungin parhaat kahvilat.
Julkaistu 4.5.2011
Mondo

Amsterdamissa on helppo unohtua kodikkaaseen kahvilaan koko päiväksi. Mondo valitsi kaupungin parhaat kahvilat. 

Kulttuurikahvila

Keskusteluja ja minttuteetä

Viihdeaukio Leidsepleinin laidalla seisova pramea tiilipytinki palveli ennen oikeuslaitoksena. Viimeiset parikymmentä vuotta talossa on toiminut kulttuuri- ja debattikeskus De Balie, jonka alakerrasta löytyy Amsterdamin kuuluisin kahvila.

Tässä kahvilassa ei soi musiikki, täällä keskustellaan. Kahvilan takana olevissa saleissa järjestetään ajankohtaisia keskustelutilaisuuksia ja näytetään kiinnostavia dokumenttielokuvia.

Vaikka ohjelma on hollanninkielistä, kahvilan intensiivisessä tunnelmassa on universaalia kiihkoa ja uskoa parempiin aikoihin. Nyt seinällä on kuvia Bosnian sodassa kuolleiden silmälaseista, viereisessä pöydässä väitellään Kongon kaivoskaupasta.

De Balie on hollantilaiskahvila tyypillisimmillään: se elää asiakkaidensa rytmissä. Aamulla pöydissä lusikoidaan luomujukurttia, iltapäivällä pikkutakkiherrat ja ikinuoret tennarityypit siemailevat maitokahvia, illalla viereiseen keikkapaikka Paradisoon menijöille maistuu jo olut.

Vuorokaudenajasta riippumatta paikan ykkösjuoma on höyryävä minttutee. Marokkolaissiirtolaisten juoma on valloittanut Amsterdamin, ja De Baliessa menee päivittäin 13 valtavaa nippua tuoretta minttua. Muista maustaa juoma hunajalla!

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, www.debalie.nl

Klassinen

Jazzia ja omenapiirakkaa

Viime vuonna Amsterdamin keskustan kaunis vanha kanavakehä pääsi Unescon maailmanperintöluetteloon. Kapeat kanavatalot kumartelevat mikä mihinkin suuntaan kuin hymyillen ohikulkijalle.

Keizersgracht-kanavan laidalla seisovassa, yli 400-vuotiaassa kulmatalossa sijaitsee jazzkahvila Café van Leeuwen. Sunnuntai-iltapäivisin paikan ikivanha puupöytä nostetaan varovasti sivuun, ja kaupungin kovimmat jazznimet valtaavat lattian. Paikan maineesta kertoo se, että ammattilaismuusikot esiintyvät van Leeuwenissa sen erityisen tunnelman takia ilmaiseksi.

Kun saksofonin ensimmäinen lurahdus karkaa avoimesta ovesta kadulle, pikkuinen kahvila on täynnä intohimoisesti päätään nyökytteleviä amsterdamilaisia – ja ikkunat ovat jo huurussa.

Muina viikonpäivinä naapuruston asukkaat piipahtavat van Leeuwenissa lukaisemassa lehden ja siemaisemassa erinomaisen espresson – tai herkuttelemassa omenapiiraalla. Omenapiiras on amterdamilaisten suosikkileivonnaisia, ja joka toinen kuppila kehuu omenapiirastaan kaupungin parhaaksi – mutta Leeuwenin versio on sitä oikeasti. Se tulee samalla kadulla sijaitsevasta, arvostetusta Kuyt-konditoriasta, joka on toistuvasti voittanut maukkaimman omenatortun pokaalin. Kanelin, hapokkaan omenan ja taikinamaisen täytteen suhde on juuri oikea, ja lempeä maku säilyy suussa pitkään.

Café van Leeuwen, Keizersgracht 711, www.cafevanleeuwen.nl

Retro

Kirpparimaanikon kahvisalonki

Nieuwmarktin aukio on Amsterdamin Chinatown. Posliinikauppojen, yrttipuotien ja akupunktioklinikoiden keskellä odottaa kuitenkin yllätys: hollantilainen kahvila, jonka katosta roikkuu vanhoja lamppuja ja seinät pursuavat ranskalaista kirppistavaraa. Takaseinällä on jopa hylly täynnä suomalaisia Tapettitalon tapettirullia!

Café Latei on Amsterdamin suloisin kahvikeidas. Omistajapariskunta kiertää joka kesä Pohjois-Ranskan kyläkirppareita ja lastaa mukaansa kaikenlaista outoa: muovisia astiastoja, vanhoja avaimenperiä, ristipistotauluja.… Tavarat päätyvät Café Latein sisustukseen, ja kaikki tavara on myynnissä. Joka keskiviikko sisustusta uusitaan, ja kesään mennessä koko lasti on kävellyt asiakkaiden mukana ulos.

Amsterdamilaiset rakastavat persoonallista ja puolihullua Café Lateita. Kaikki kakut – omena-, porkkana- ja suklaakakku – ovat paikan pikkuisessa keittiössä tehtyjä. Leivät haetaan leipomosta ja niiden päälle ladotaan tanakoita voileipäaineksia: hummusta, grillattuja kasviksia, hartaasti kypsytettyä juustoa ja sinappimajoneesia. Suurin osa aineksista on luomua, niin myös erinomainen kahvi. Se on myös kaupungin edullisimpia. Koffie verkeerdin eli latten saa 2,10 eurolla.

Moni valitsee silti kahvin sijasta mehun, sillä Café Latei tunnetaan erityisesti mehuistaan. Tiskin nurkassa terhakka linko pyöräyttää laseihin tuorepuristettuja terveyspommeja, kuten omena-inkivääri-porkkanamehua ja punajuuri-appelsiini-greippijuomaa.

Café Latei, Zeedijk 143, www.latei.net

Irmin van der Meijden toi slovakialaisen Eva Alesin lempikahvilaansa Het Blauwe Teehuisiin.
Puistokahvila

Värivaloja ja kummituksia

Amsterdamin suurin puisto Vondelpark houkuttelee hölkkääjiä ja rullaluistelijoita kuin New Yorkin Central Park. Paksurunkoiset puuvanhukset kaartuvat kiemurtelevien puistoteiden päälle, ja kesäisin Vondelpark muuttuu Amsterdamin viralliseksi piknikkipaikaksi. Muina vuodenaikoina puistosta kannattaa nauttia sen ykköskahvilassa.

Het Blauwe Theehuis eli sininen teehuone näyttää ulkoapäin lankarullalta, joka on viskattu puistoon. Sisällä on kaksi pyöreää kahvilasalia. Alakerran kahvio on auki ympäri vuoden, ja aamuisin se täyttyy koiranomistajista ja heidän joka suuntaan vipeltävistä lemmikeistään. Yläkerran sali on talvella auki vain viikonloppuisin, jolloin amsterdamilaiset kokoontuvat sinne kuuntelemaan dj:tä ja lämmittelemään pyöräilyn kylmettämiä näppejään kahvin äärellä. Herkuista kannattaa maistella ainakin kuohkeita muffinsseja.

Kahvilalla on myös oma kummitus. 1970-luvulla rakennus oli asuinkäytössä, mutta asukas koki karun lopun. Kerrotaan, että kuollut mies kummittelee rakennuksessa edelleen. Tarinaa ylläpitävät ainakin tarjoilijat, jotka pelästyttelevät toisiaan hihitellen.

Illan hämärtyessä Het Blauwe Teehuisin pihapuihin syttyvät värivalorimpsut ja kahvila alkaa muistuttaa salaista sirkusta.

Het Blauwe Teehuis, Vondelpark 5, www.blauwetheehuis.nl

Salainen helmi

Euroopan kaunein tallikahvila

Vondelparkin takana, kapealla huviloiden reunustamalla kadulla on huomaamaton sisäänkäynti valkoiseen taloon. Heti sisällä paljastuu, ettei kyseessä ole mikä tahansa talo.

De Hollandsche Manege eli kuninkaallinen maneesi saa suun repsahtamaan auki hämmästyksestä. Maneesi on 55 hevosen koti ja kaupunkilaisten ratsastuskoulu. 129-vuotiaan renessanssirakennuksen vaaleat seinät ovat kermakakkumaisten kipsikoristeiden peitossa.

Kuluneet jalopuuportaat nousevat Euroopan kauneimpaan tallikahvilaan, josta voi ihailla maneesin upeita ratsuja ja menneen ajan loistoa. Kahvilan peilit ja kattokoristeen tuovat mieleen wieniläiset tanssisalit. Pöytien kukka-asetelmat ovat lähes pröystäileviä. Vaikka maneesi on kaupungin museoviraston ylpeys, harva amsterdamilainenkaan tietää paikasta.

Kahvilan parvelta vanhemmat seuraavat, kun kymmenvuotiaat tytöt harjoittelevat laukkaamista. Isät ja äidit siemailevat kuumaa kaakaota, ja perjantaina monella on kyytipoikana pikarillinen hollantilaisten ylpeyttä, genever-giniä.

Kahvilan herkkutarjonta rajoittuu pariin mehevään kakkulaatuun, mutta tässä paikassa huomio keskittyykin toisenlaiseen silmänruokaan. Opettaja käskee ratsastajia pysäyttämään ratsunsa suoraan laukasta. Näky on niin vaikuttava, että pöydällä höyryävä kahvikin unohtuu.

De Hollandsche Manege, Vondelstraat 140, www.dehollandschemanege.nl

Erikoisin

Hippihenkinen kesäkahvila

Amsterdamin erikoisimpaan kahvilaan päästäkseen on nähtävä hieman vaivaa.

Vanhanajan kasvihuonetta muistuttava Café Noorderlicht sijaitsee Pohjois-Amsterdamissa, Ij-joen takana, ja sinne mennään lautalla. Onneksi alle vartin mittainen venereissu on ilmainen.

Kaiuttimista soivan funkin tahdissa tanssahteleva tarjoilija huikkaa matkustajat tervetulleiksi, ja matkan aikana voi ihailla alueen uutta huippuarkkitehtuuria ja vanhoja teollisuushalleja.

Café Noorderlicht sai alkunsa talonvaltaajan ideasta viitisen vuotta siten. Tila rakennettiin talkoohengellä, ja se on erikoinen yhdistelmä heinämassalla vuorattuja sisäseiniä ja niiden vierelle pinottuja hiekkasäkkejä sekä käsin tehtyjä häkkyrävalaisimia.

Café Noorderlicht on parhaimmillaan kesäisin, jolloin kahvilan asiakkaat levittäytyvät piknikille kahvilan pihanurmelle, jossa dj:t pumppaavat rytmejä. Kahvilasta pääsee tosin nauttimaan ympäri vuoden, ja jo helmikuussa kevätaurinko lämmittää terassilla.

Suurin osa kahvilan raaka-aineista tulee Pohjois-Amsterdamin pieniltä luomutiloilta. Aineksista syntyy kiehtovia pikku annoksia kuten parsakaalitahnalla, kotijuustolla ja balsamico-siirapilla päällystettyjä leipiä. Café Noorderlicht on myös yksi harvoista kahviloista, joista saa perihollantilaisia suklaaraeleipiä.

Café Noorderlicht, t.t. Neveritaweg 33, www.noorderlichtcafe.nl

Kommentoi »