Joulun herkut ja koristeet voivat viedä koiran tai kissan sairaalaan – Näin vältät vaaratilanteet
Lemmikin joulu
Joulun herkut ja koristeet voivat viedä koiran tai kissan sairaalaan – Näin vältät vaaratilanteet
Lemmikkikodeissa kannattaa jouluna olla tarkkana, sillä monet juhlapöydästä löytyvät herkut ovat eläimille sopimattomia ja voivat pahimmillaan johtaa myrkytykseen. Nielaistut koristeet voivat puolestaan aiheuttaa suolitukoksia.
Julkaistu 18.12.2022
Apu

Jouluna etenkin kinkku, suklaa ja karkit on syytä säilyttää niin, etteivät lemmikit pääse niihin käsiksi vahingossakaan käsiksi. Kyseiset elintarvikkeet ovat eläimille sopimattomia ja voivat pahimmillaan aiheuttaa myrkytyksen tai johtaa muuhun akuuttiin riskiin.

Tavallisimmin koirat tulevat joulun tienoilla eläinlääkäriin oksentelun tai ripulin takia.

− Joulun aikaan koirille annettaan paljon herkkuja ja sellaista ruokaa, mitä koirat tavallisesti eivät syö. Sen seurauksena voi tulla ruoansulatuskanavan oireita. Myös suklaamyrkytyksiä on joulun aikana paljon, kertoo Pohjois-Suomen Eläinsairaalan eläinlääketieteellinen asiantuntija Sirkka Sepp Evidensian tiedotteessa.

Jos lemmikkejä haluaa jouluna helliä herkuilla, kannattaa varata eläimille tarkoitettuja tuotteita.

− Koirille voi antaa kohtuullisen määrän vähärasvaisia herkkuja, mutta niille ei kannata syöttää ihmisten ruoan jäämiä tai luita. Rasvainen kotiruoka voi aiheuttaa haimatulehduksen ja suolainen joulukinkku suolamyrkytyksen. Jos koira on isokokoinen ja syvärintainen, suuri määrä ruokaa kerrallaan taas voi pahimmillaan johtaa mahalaukun kiertymään.

Myrkytysepäilyssä kannattaa olla nopeasti yhteydessä eläinlääkäriin

Suklaa on koiralle myrkyllisistä herkuista ehkä tunnetuin. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on. Myrkytykseen viittaavia ensioireita voivat olla oksentelu, ripuli, levottomuus, läähättäminen ja kohonnut syke.

− Mikäli eläin on syönyt jotain myrkyllistä, pitää eläinlääkäriin olla yhteydessä aina mahdollisin pian. Mikäli omistaja on epävarma, onko kyseessä myrkytys vai ei, kannattaa aina soittaa päivystykseen ja kysyä neuvoa.

Myös ksylitoli voi aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan myrkytyksen. Toiset koirat saavat myrkytysoireita myös viinirypäleistä ja rusinoista. Vatsavaivoja puolestaan aiheuttavat pullataikinat ja muut kohotettavat taikinat.

Kynttilät, lahjanarut ja joulukukat aiheuttavat vaaratilanteita kissoille

Jouluna kissoja tuodaan päivystykseen vierasesineiden syömisen ja kasvien aiheuttamien myrkytysten takia tavallista useammin. Kissalle myrkyllisiä joulukukkia ja -kasveja ovat muun muassa joulutähti, hyasintti, amaryllis, misteli, jouluruusu, lilja ja marjakuusi. Erityisesti liljat ovat hengenvaarallisia, ja kasvin minkä tahansa osan syöminen voi aiheuttaa kissalle akuutin munuaisvaurion.

Kukkien lisäksi kannattaa olla varovainen kynttilöiden kanssa, sillä ne aiheuttavat uteliaalle kissalle helposti palovammoja.

Lahjanaruilla leikkivää kissaa on hyvä pitää tarkasti silmällä ja mieluummin suosia turvallisia leluja. Nieltynä narut, nauhat ja pienet koristeet voivat nimittäin aiheuttaa vaarallisen suolitukoksen. Koirille suolitukoksen voi aiheuttaa esimerkiksi kinkun verkko, jos kinkkuvarkaisiin päässyt koira on vahingossa syönyt myös sitä.

Raju oksentelu voi viitata mahdolliseen suolitukokseen. Eläin saattaa oksentaa usein heti syömisen jälkeen, eikä ruoka ja vesi pysy sisällä. Lemmikki voi olla apaattinen, sen vatsa voi olla kipeä ja sillä voi olla ummetusta tai ripulia.

− Riippuen siitä, mitä eläin on syönyt, oksennuttaminen voi olla tarpeellista. Kannattaa siis aina olla yhteydessä eläinlääkäriin, sillä tilanne voi olla vakava siinä vaiheessa, kun oireilu alkaa.

Stressiä muuttuneista rutiineista

Jouluun valmistautuessa ja sitä juhliessa on hyvä pitää kiinni rutiineista, kuten ulkoilusta ja ruokinnasta. Nämä kannattaa tehdä samalla tavalla ja tavalliseen aikaan, sillä rutiinit ja ennakoitavuus tuovat lemmikille turvaa.

Kotona on hyvä myös pitää huolta, että eläimillä on mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan. Vieraille puolestaan kannattaa neuvoa, että lemmikkiä voi tervehtiä silloin, kun se itse tulee lähelle ja tervehtimään.

− Vieraat ihmiset ja juhliminen voi olla monelle kissalle kovin stressaavaa, joten kissoille pitäisi erityisesti silloin olla mahdollisuus oman rauhaan ja turvaan. Pahimmillaan stressi voi johtaa kissoilla sairastumiseen, kuten idiopaattiseen kystiittiin, joka aiheuttaa voimakasta kipua virtsarakossa, Sepp kertoo.

Kommentoi »