Tuulilasi

Koeajossa nyt: Mercedes-Benz A – Made in FinlandKoeajossa nyt: Mercedes-Benz A – Made in Finland

"Tuossa on Suomessa valmistettu Mersu", sanoi varttunut herrasmies naiselle taloyhtiömme parkkipaikalla.
Teksti Jani Kajander
Kuvat Paavo Martikainen

Ja toden totta, näin tosiaan on asian laita. Komeat ”Made in Finland” -tarrat sivuovissa ovat kuitenkin ainoa keino erottaa kotimaista valmistusta edustava A kaltaisistaan, ja hyvä niin.

2000-luvulla auton valmistusmaalla on tietysti vielä vähemmän käytännön merkitystä kuin aiemmin, monikansalliset autojätit kun pakottavat kaikki kokoonpanolinjansa noudattamaan samoja standardeja. Mielikuvatasolla valmistusmaa on kuitenkin edelleen monelle olennainen seikka.

Ja vaikka Suomi-valmistuksessa onkin kyse lähinnä kokoonpanotyöstä – suuria alihankintasopimuksia suomalaisyhtiöiden kanssa ei ole tiettävästi tämänkään ansiosta solmittu – lisäävät Mercedeksen työllistämistoimet varmasti merkin täkäläistä kiinnostavuutta. Viime vuonna A-Mersuja meni meillä kaupaksi selvästi vähemmän kuin Audin ja Volvon kilpailevia malleja, ja tämän Mercedes haluaa muuttaa.

Tulevaisuudessa Uudessakaupungissa saatetaan kasata muitakin kuin viisiovisia viistoperämalleja. Mikäli pian myyntiin saatavalla GLA:lla riittää kysyntää, voidaan se ottaa tuotantoon saman perusrakenteen jakavan viistoperäisen A:n rinnalla. Tällä erää sopimus koskee kuitenkin vain perus-Aakkosta – vuoteen 2016 saakka.

Koeajossa nyt -sarjassa kerromme autoista, jotka ovat koeajossamme juuri tällä hetkellä.

Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.1.2014