Tee hauska viiniseikkailu Unkarissa
Matkailu
Tee hauska viiniseikkailu Unkarissa
Parin tunnin ajomatkan päässä Budapestista sijaitsee Egerin viinialue, jossa voi maistella mainettaan parempia punaviinejä.
Julkaistu 24.3.2019
Mondo

Jos haluat yhdistää Budapestin-matkaan viiniteemaisen päiväretken, suuntaa kohti Egeriä. Kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitseva alue tarjoaa kumpuilevia maisemia ja lukuisia pieniä viinitiloja kierrettäväksi.

Egerin tunnetuin tuote, egri bikavér -punaviini kärsii yhä takavuosien huonosta maineesta. 1970- ja 80-luvuilla tuotantoa teollistettiin ja paikallisia rypälelajikkeita korvattiin kansainvälisillä. Viinien laatu romahti. Tätä halpaa bulkkiviiniä tuotiin myös Suomeen. Vetinen ja kehnolaatuinen tuote sai lempinimen ”Erkin pikakivääri”.

Nyt Egerin viinien laatu on kuitenkin parempi kuin koskaan, ja aluetta on kutsuttu jopa Unkarin Burgundiksi.

Viiniretki kannattaa aloittaa Egerin kaupungista. Sen laitamilta löytyvät Kovács Nimród Wineryn kellarit, joissa voi maistella tilan viinejä. Käy myös Egerin keskustassa ja nauti lasillinen tyylikkäässä Fúzio-viinibaarissa, jota pyörittää maineikas viinitalo Gál Tibor. Sen Egri Bikavér Superior -punaviini on hyvä esimerkki tason noususta.

Nälän yllättäessä tavernat Kulacs Csárda ja Ködmön Csárda tarjoavat tuhtia unkarilaista ruokaa. Ohittamaton kohde on Szépasszonyvölgy eli Kauniin naisen laakso kaupungin eteläpuolella. Yli 40 vieri viereen rakennettua viinikellaria ja maisteluhuonetta mahdollistavat kattavan kierroksen lyhyessä ajassa. Osoitteen mukaan numeroiduista kellareista kannattaa tarkastaa Tóth Ferenc (46.), St. Andrea -viinitilan moderni viinibistro Kedves (38.) ja rustiikkinen Sándor Pince (31.).

Osasta paikoista saa myös syötävää, kuten unkarilaisesta mangalitza-siasta valmistettua makkaraa. Kesällä terasseilla savuavat grillit ja pizzauunit.

Kommentoi »