Kirroosi vai karoteeni?
Puheenaiheet
Kirroosi vai karoteeni?
Toivottavasti maksani ei vielä sano poks.
Julkaistu 31.1.2011
Apu

Lounastin uudenvuoden jälkeen ystäväni kanssa, ja hän ihasteli rusketustani. Mitä ihmettä! Aurinkolomastani on kulunut yli kaksi kuukautta: enhän minä enää voi olla ruskea. Siinä me rouvat istuimme käsivarret vastakkain ja ihmettelimme. Ihoni näytti todellakin päivettyneeltä.

Kotona katselin itseäni peilistä. Näytin yllättävän hyvän väriseltä, jotenkin terveen hyvinvoivalta. Kuinka se on mahdollista? Joululomalla pakkaset pakottivat pysyttelemään sisätiloissa – aivan kinkun lähituntumassa. Uusivuosikin meni lähialuematkailuun, kun osallistuimme Viron eurojuhlallisuuksiin.

Ajatus jäi kaihertamaan mieltäni. Jospa olen jotenkin sairas? Maksa ei enää toimi, ja munuaisetkin pelaavat ehkä väärään suuntaan? Kuinka minä, Lumikiksi syntynyt, voin sydäntalvellakin näyttää tältä? Jotain on pakko olla pielessä. Taidan kaiken lisäksi näyttää jotenkin kellertävältä.

ENSIMMÄISENÄ MIELEEN muistui toisen lapseni syntymä. Hän ei ollut tavanomaisen vaaleanpunainen, vaan suloisen keltainen poikavauva. Nyt asialla on helppo vitsailla, mutta reilut parikymmentä vuotta sitten keltainen lapsi ei naurattanut.

Useimmiten syy vastasyntyneen keltaisuuteen on maksan kehittymättömyys. Keltaisen värin aiheuttaa elimistöön kertynyt bilirubiini, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. Bilirubiinia kerääntyy vauvan vereen, kunnes maksa alkaa toimia kunnolla. Synnytyssairaalassa keltaisuutta hoidetaan sinivalolla.

Toivottavasti maksani ei vielä sano poks. Selitys ja oivallus ihonväriini löytyivät toissa viikolla julkaistusta Nottinghamin yliopiston tutkimuksesta. Uutisotsikko paljasti kaiken: ”Porkkanan syöminen lisää ihmisen viehättävyyttä” (HS 13.01.11).

Tutkimuksen mukaan vihannesten syöminen ei ole ainoastaan terveellistä, vaan tekee ihmisestä myös viehättävämmän. Tutkimuksessa mukana olleet pitivät karotenoidien värjäämää kellertävää ihonväriä viehättävämmän ja terveemmän näköisenä kuin auringon ruskettamaa ihoa. Kullankellertävä ihonväri syntyy hetkessä syömällä runsaasti karoteenia sisältäviä vihanneksia, kuten porkkanoita.

Samalla selvisi, että myös lintukoiraat osaavat hyödyntää luonnosta löytyviä karoteeneja. Kirkkaanvärisillä koirailla käy parempi flaksi naaraiden joukossa kuin haaleammilla lajitovereillaan.

Näinhän mekin ajattelemme. Ruskettunut ihminen viestii ympäristöönsä, että hän on terve, menestyvä ja urheilullinen ulkoilmaihminen. Väri kertoo elinvoimasta, onnellisuudesta, tehokkuudesta; ehkäpä hyvyydestä, rakkaudesta, yleensä elämän laadusta.

Vielä parikymmentä vuotta sitten naurettiin vatsat kippurassa Pirkka-Pekka Peteliuksen parodioimalle urheiluselostajalle, jolla oli solariumlasien jäljet kasvoilla. Nykyään jokainen vähänkin menestyvä ihminen haluaa olla ruskettunut – keinolla millä hyväänsä.

Ihanteet ovat menneet päälaelleen, sillä 1800-luvulla rusketus oli pahasta. Se paljasti rahvaan maalaistaustan. Aateliset elelivät sisätiloissa, itseään liikoja rasittamatta. Ajan kauneusihanteen mukaan naisten piti olla riutuneen laihoja, kalpeita ja pienirintaisia. Ruskettuneet isorintaiset naiset edustivat maatiaisjalostusta. 

OLEN PORKKANAHIMOLLANI ratkaissut sattumalta talvikuukausien kalvakkuusongelman, vaikka en lapsena tykännytkään heiveröisten porkkanan taimien harventamisesta.

Joulupöydässä porkkanalaatikko loppuu aina ensimmäisenä. Porkkanaraastetta, johon on lisätty ananaskuutioita (hyvä laihdutusruoka) pystyn syömään viikkojakin yhteen menoon. Keitossa kuin keitossa porkkana on oiva lisä. Niitä on mukava popsia myös sellaisenaan, ja mikä parasta, mehuna porkkana on aivan vastustamatonta.

Belgiassa on terveysruokaketju, joka on erikoistunut tuoreista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista tehtyihin tuoremehuihin, smoothie-juomiin ja lämpimiin keittoihin. Kioskien ohi on lähes mahdoton kävellä, sillä värikkäät hedelmät ja vihannekset houkuttavat luokseen paatuneimmankin makkaranpurijan. Yleensä mukaan lähtee keskikokoinen muki porkkanamehua, joka antaa energiaa ja vitamiineja päivän tarpeisiin enemmän kuin yksikään apteekin monivitamiinivalmiste.

Porkkanatutkimusta käsittelevän artikkelin oli huomannut useampikin Facebook-kaverini. Eräs miespuolinen ystäväni kommentoi osuvasti, että nyt on sitten ratkaistu puputyttöjen salaisuus: porkkanan syöminen lisää ihmisen viehättävyyttä.

Kommentoi »