Kirjailija Nina Gimishanova: Bulgaria on aito seikkailukohde
Matkailu
Kirjailija Nina Gimishanova: Bulgaria on aito seikkailukohde
Suomessa kasvanut Nina Gimishanova suosittelee Bulgariasta muun muassa pompöösiä kommunismin monumenttia ja erikoisia ihmisen tekemiä luolia.
Julkaistu 31.10.2021
Mondo

Bulgaria on kuin Euroopan Lähi-itä. Se on sekoitus itäistä ja läntistä kulttuuria, primitiivisyyttä ja maagisuutta, jylhyyttä ja vaatimattomuutta.

Kapitalismi ja massaturismi eivät ole vielä pilanneet maan autenttisuutta. Pääkaupungin Sofian keskustassa saattaa nähdä autojen seassa hevos­vankkurin. Mikään ei ole siloteltua, eikä kaikki toimi, mutta ihmiset auttavat kun tarvitaan. Seikkailu­asennetta on hyvä olla.

Bulgarialaisille perhe ja koti ovat kaikki kaikessa. Suvun kesken kokoonnutaan syömään ja juomaan, ja jossain vaiheessa aletaan tanssia piiritanssi horaa.

Kulttuuri­nähtävyyksistä minua koskettavat ortodoksi­kirkot ja luostarit, varsinkin kun tietää, että uskonnon harjoittaminen ei ollut pitkään aikaan sallittua.

Sofiasta löytyy neuvostoajan jälkiä, ja se on muuttumassa trendikkääksi. Kaupunki voi kuitenkin olla tyly ja vaikea ottaa haltuun. Itse pidän Plovdivista, jonka vanha­kaupunki on täynnä historian kerroksia, arkkitehtuuria ja käsityöläis­perinnettä.

Kaunein kaupunki on Veliko Tarnovo, jonka pittoreskit talot kohoavat Jantrajoen penkereille. Näkymät alas jokilaaksoon ovat satumaiset. On tunnelmallisia kujia ja slaavilaista romantiikkaa.

Bulgarian hieno vuoristo on vielä melko koskematon, ja polulla voi tulla vastaan vuohilauma tai yrttejä keräävä mummo.

Mustanmeren rannalla kannattaa suunnata pikkukyliin turisti­alueiden ulkopuolella. Ne ovat viehättäviä ja rauhallisia. Hotelleja ei välttämättä ole, mutta bussi­asemalla voi nähdä odottelemassa mummon, joka tarjoaa talostaan huoneen vuokralle.

Bulgarialaisessa ruuassa maistuvat auringonkukkaöljy ja pitkään haudutetut yrtit. Syön itse aina fetasalaattia muistuttavaa shopska salataa. Tomaatti­pohjainen vihannessäilyke ljutenitsa taas vie minut lapsuuteen.”

Jantrajoen penkereillä kohoava Veliko Tarnovo on Nina Gimishanovan mielestä Bulgarian kaunein kaupunki.

3 x koe tämä Bulgariassa

Buzludzha

”Pompöösi kommunismin monumentti Balkanvuorilla on saanut rapistua näihin päiviin asti. Avaruusalusta muistuttavan kompleksin torni on 70 metriä korkea ja sen punatähden väitettiin loistavan naapurimaihin asti. Pääsyä sisätilaan on rajoitettu, mutta siellä on mosaiikki sosialismin ihanteista.”

Pääsiäisliturgia

”Liturgia esimerkiksi Sofian Aleksanteri Nevskin katedraalissa on pysäyttävä näky. Ihmiset jonottavat polvistumaan Kristuspatsaan edessä, suutelevat sen jalkoja ja itkevät.”

Kardzhalin luola

”Rodópivuorilla sijaitsee kohdun muotoon kaivettu esihistoriallinen luola. Vastaavia on löydetty useita, ja niiden uskotaan olleen muinaisia rituaalipaikkoja, joissa palvottiin pyhän äiti jumalattaren kulttia.”

Kreikan ja Bulgarian rajalla sijaitsevassa Rodópivuoristossa voi nähdä kukkulalle rakennettuja kirkkoja.

Nina Gimishanova

Suomessa kasvanut esikoiskirjailija, jonka isän suku on Bulgariasta. Gimishanovan romaani ”Tatko” (Kosmos) ilmestyi keväällä 2021 ja kertoo kasvamisesta kahden kulttuurin välissä.

Kommentoi »