Apu

Kimmo teki DNA-testin ja sai siskon, jonka olemassaolosta hän ei ollut tiennyt: "Meillä oli heti yhteinen sävel"

Kimmo teki DNA-testin ja sai siskon, jonka olemassaolosta hän ei ollut tiennyt: "Meillä oli heti yhteinen sävel"
Kolme DNA-testiä sen vahvisti: toisilleen tuntemattomilla Merjalla ja Kimmolla oli sama isä. Yllättävä löytö toi sisarukset yhteen, mutta kaikkia lähisukulaisia eivät DNA-testien tulokset ilahduttaneet.
Julkaistu: 15.11.2019

Karskia miestä Kimmoa itkettää, häntä liikuttaa kyyneliin saakka monestakin syystä. Hänen vaimonsa viime jouluna lahjaksi tilaama DNA-testi aiheutti jättiyllätyksen. Se myllersi monin tavoin minäkuvaa ja antoi selityksen monille hänen persoonallisuutensa piirteille, joita hän ei ollut aiemmin oikein ymmärtänyt.

– Sisarpuoleni, johon olen nyt tutustunut, oli saanut 25-vuotiaalta pojaltaan joululahjaksi mahdollisuuden DNA-testiin. Kun tulokset tulivat, olimme molemmat valmiita ottamaan toisiimme yhteyttä. Se tapahtui helposti DNA-testijärjestelmän kautta.

Kolmen DNA-testin jälkeen ei ollut enää epäilystäkään: Kimmolla ja Merjalla on sama isä. Kun he tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa viime keväänä, tapaaminen oli tunteikas ja täynnä kysymyksiä, joihin kaikkiin ei koskaan saada vastauksia.

– Eikä tarvitsekaan. Yhteinen isämme on jo kuollut, eikä meidän tarvitse tietää esimerkiksi sitä, missä ja miten hän on kohdannut äitini. Sen me kuitenkin tiedämme, että perheemme ovat asuneet lähekkäin.

Kun Kimmo sai Merjalta kuulla, että hänellä on seitsemän siskoa ja kaksi veljeä, hän riemastui. Niin iso suku, eikä hän ollut tiennyt siitä mitään!

Toinen oli samaan aikaan tuttu ja tuntematon

Tapaamisen ensi hetkiltä tuntui siltä, että vuonna 1964 syntynyt Merja ja vuonna 1956 syntynyt Kimmo ovat tunteneet toisensa aina. Tunne oli erikoinen, kun vastapäätä istui tuiki tuntematon ihminen, joka oli silti heti tuttu ja jonka kanssa oli helppo puhua asiat halki.

– Kun Kimmo raapi päätään, ele oli samanlainen kuin isällä tai hänen veljellään. Se tuntui ihmeelliseltä, koska tällaiset eleet eivät ole opittuja. Ne ovat perittyjä, samoin kuin Kimmon kasvojen muoto. Sehän on kuin isämme, Merja sanoo.

Kimmon ja Merjan istuessa vierekkäin huomaa, miten heillä on samanlaisia ilmeitä ja miten hersyvän samanlainen on heidän naurunsa. He tapaavat nyt viidettä kertaa, ja juttua riittää.

Näitä saman isän lapsia oli alkujaan kymmenen, joista yksi kuoli syöpään vain nelivuotiaana. Äitejä on ollut neljä.

– Aavistan, että edesmenneellä isällämme saattoi olla lapsia, joista emme vielä tiedä mitään. DNA-testien yleistyessä moni kokee vielä yllätyksiä, Merja sanoo.

Kimmolla on varma mielipide siitä, että jokaisesta vastasyntyneestä pitäisi ottaa DNA.

– Sehän olisi hyvä tieto niin omaisille kuin viranomaisillekin, hän sanoo.

Yllätystulos on auttanut itsensä ymmärtämisessä

Testin jälkeen Kimmo on alkanut ymmärtää itseään, luonnettaan ja erilaisuudentunnettaan lapsuudenperheessään paremmin.

Hän kutsuu itseään tuulen tuomaksi pojaksi, joka tulistuu helposti ja leppyy yhtä nopeasti. Hän on myös kova tekemään töitä ja harrastaa autoja.

Sellainen oli kuulemma hänen ja Merjan isäkin.

– Merjalla ja minulla oli heti yhteinen sävel, eikä mistään ollut vaikea puhua. Olemme molemmat vilkkaita, ja huumorintajumme osuu yksiin.

Kimmon lapsuudenperheessä vaiettiin monista asioista.

– Isäni, joka ei siis ollutkaan biologinen isäni, ja äitini ovat sitä sukupolvea, joka lakaisi monet asiat maton alle. Isäni ei ehtinyt sotaan, rintamalle, mutta tunnistin hänessä tämän vaikenemisen piirteen.

Kimmo löysi testien avulla selityksen sille, miksi hän on tuntenut itsensä erilaiseksi verratessaan itseään lapsuudenperheensä isoveljeen ja isosiskoon.

Joskus yllättävää tietoa on vaikea sulattaa

Nyt Kimmoa surettaa se, että hänen kanssaan kasvaneet sisarukset eivät hyväksy DNA-testin tekemistä eivätkä sen tuomaa tietoa. He tuntuvat syyttävän Kimmoa siitä, että tämä ylipäänsä lähti tutkimaan juuriaan ja sai selville jotain, minkä olisi heidän mielestään pitänyt jäädä piiloon.

– Onko syynä häpeä? Vai se vaikenemisen kulttuuri, joka kodissamme on aina vallinnut? En ymmärrä alkuunkaan sitä, miksi tässä asiassa pitäisi työntää pää pensaaseen ja kieltää täysin aukoton tieteellinen tutkimus. Kaikki on tapahtunut 63 vuotta sitten, eikä minulla ole siihen osuutta eikä arpaa.

Kimmo kertoo, miten uudet sisarukset ovat sanoneet rakastavansa häntä.

– Lapsuudenperheessäni ei sellaisia asioita sanottu koskaan ääneen. Meillä ei näytetty tunteita, mutta minä puolestani olen tunteellinen, hän toteaa.

Merja kuuntelee häntä ja kertoo, miten upeasti hänen kaksi aikuista poikaansa ovat ottaneet vastaan tiedon uusista sukulaisista.

– Samoin minun aikuiset lapseni, jotka odottavat innokkaasti tapaavansa uudet serkkunsa, Kimmo sanoo.

Hänen poikansa totesi, ettei DNA-testin tulos ollut mikään yllätys, että jotain tällaista saattoi ounastellakin.

Yhteinen isä oli monen muunkin isä

Kimmon ja Merjan isä oli kymmenen lapsen isä: hurmaava selvin päin, mutta armoton tuurijuoppo.

– Isällämme oli kaksi eri puolta. Ne, jotka eivät tienneet hänen juomisestaan, näkivät vain mukavan seuramiehen ja saattoivat ihmetellä, miksi vanhempani aikoinaan erosivat, Merja kertoo.

He menivät kuitenkin uudelleen naimisiin Merjan ollessa 18-vuotias.

– Äitini, joka on nyt 86-vuotias, luotti ja uskoi siihen, että isä oli voittanut alkoholisminsa. Mutta eihän hän ollut. Isällä oli suuri sydän, mutta viina vei hänet ajoittain aivan pohjalle.

Merjan sisukas, seitsemän lasta kasvattanut äiti teki aikoinaan miehensä tavoin monenlaisia töitä. Hän oli selviytyjä, urhoollisia naisia, jotka kantavat perheen ongelmat ja häpeän.

– Emme ole sisaruksieni kanssa kuitenkaan raaskineet kertoa hänelle Kimmosta. Olen silti aivan varma, että hän aavisti isällä olleen avioliiton ulkopuolisia lapsia. Kyllähän hän tunsi miehensä!

Merja sanoo suoraan, ettei hän olisi halunnut tutustua Kimmoon, jos hän olisi saanut tietää tällä olevan alkoholiongelma.

– Näin lapsuudenkodissani ihan tarpeeksi mitä alkoholismi on enkä enää jaksa kohdata samaa asiaa. Onneksi Kimmon kohdalla ei ole mitään huolta tästä.

Kimmo kuuntelee Merjan kertomusta heidän isästään ja kertoo Merjan kysyneen, haluaako hän käydä isän haudalla.

– Miksi menisin sinne? En tuntenut häntä ja tärkeintä on nyt tavata kaikki uudet sisarukseni.

Katse kohti tulevaisuutta

Ensi kesänä on luvassa isot sukujuhlat. Sinne tulevat Kimmon uudet sisarukset ja heidän lapsensa.

– Niistä tulee ratkiriemukkaat sisarustreffit. On aivan selvää, että yhteys jatkuu ja muuttuu kerta kerralta rikkaammaksi, Kimmo sanoo.

Miksi hukata lahjaa, jonka on yllättäen saanut?

Kimmon ja Merjan nimet on muutettu.

1 kommentti