
Kiitollisuus voi pidentää ikää – Flavonoidipitoinen ruoka ehkäisee dementiaa
Aiemmissa tutkimuksissa kiitollisuuden tunteet on yhdistetty hyvinvointiin ja pienempään masennusriskiin.
Myönteisesti lisää ikää
Kiitollisuutta tuntevat ja siihen taipuvaiset saattavat elää muita pitempään. Tämä tuli ilmi tutkimuksessa, jossa seurattiin 49 000:ta yhdysvaltalaisnaista. Osallistujilta kyseltiin kiitollisuudesta ensi kerran vuonna 2016, jolloin he olivat keskimäärin 79-vuotiaita. Kuolleisuutta seurattiin vuoden 2019 lopulle.
Kun eniten kiitollisuutta kokevia verrattiin sitä vähiten kokeviin, kiitollisten kuolemanriski oli seurannan aikana 9 prosenttia pienempi. Tämä päti silloinkin, kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia, kuten ikä, sosiaaliset suhteet, uskonnollisuus, sairaudet, elämäntavat ja kognitiivinen toimintakyky. Kiitollisuus on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa hyvinvointiin ja pienempään masennusriskiin, mutta sen ei ole ennen osoitettu liittyvän pitempään elinikään.
Lähde: JAMA Psychiatry
Flavonoideja muistin tueksi
Runsaasti flavonoideja ravinnostaan saavat näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita harvemmin tai ainakin myöhemmin. Tutkimuksessa seurattiin yli 120 000:ta brittiä yhdeksän vuotta. Tulosten mukaan eniten flavonoideja ruokavaliostaan saavat sairastuivat dementiaan kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin niitä vähiten saavat. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos osallistujalla oli suurentunut dementiariski perinnöllisen alttiuden vuoksi, masennusoireita tai korkea verenpaine.
Flavonoidit ovat kasvien sisältämiä yhdisteitä, ja niiden lähteistä etenkin tee, marjat ja viini liittyivät dementiariskin pienenemiseen. Riittävä määrä oli esimerkiksi viisi kupillista teetä sekä lasillinen viiniä tai kourallinen marjoja päivässä. Ruokavalion muut tekijät ovat kuitenkin voineet vaikuttaa sairastumisriskiin, ja osa potilaista on voinut muuttaa ruokavaliotaan dementiadiagnoosin jälkeen.
Lähde: JAMA Network Open