Kia Niro EV on tasaisen luotettava sähköauto, jossa sporttisuus jää tilojen varjoon
Koeajo
Kia Niro EV on tasaisen luotettava sähköauto, jossa sporttisuus jää tilojen varjoon
Kia Niro EV on eteläkorealainen näkemys pienestä sähköisestä katumaasturista. Kaikki toimii, mutta mikään ei yllätä.
24.2.2023
 |
Tuulilasi

Kuten moni muukin ala, myös automaailma seuraa trendejä hyvässä ja pahassa. Tärkeiden innovaatioiden ohella trendit johtavat uusien autojen ulkonäölliseen ja toiminnalliseen samankaltaisuuteen. Tämä on autoista enemmän kiinnostuneille myrkkyä – Shellin baarin nurkkapöydässä on nyt keksittävä muita puheenaiheita.

Kian pari vuotta sitten EV6-mallin myötä esittelemä ”Opposites United” muotoilufilosofia on onnistunut luomaan eteläkorealaismerkille omaperäisen ilmeen, joka erottuu suuresta massasta. Raikkaan ilmeen on nyt saanut toisen sukupolven Kia Niro – mutta onko mikään muu muuttunut?

Etupenkit ovat tilavat, eivät tosin tukevimmat mahdolliset. Ajoasento on korkea.
Kardaanitunnelin puuttuminen helpottaa keskimmäisellä takapenkillä istuvan elämää huomattavasti.

Niro EV on malliston täyssähköversio, jota vauhdittaa 204 hevosvoimaa ja hyvänkokoinen, 64,8 kilowattitunnin akku. Muita moottori- tai akkuvaihtoehtoja ei ole. Jos täyssähköiseen autoon siirtyminen ei ole vielä ajankohtaista, myynnissä ovat myös kevythybridi- ja lataushybridiversiot, jotka irtoavat huomattavasti edullisemmin. Koeajossa olleen sähkö-Niron hinta keikkuu 50 000 euron paikkeilla, kun vastaavan varustelutason plugari on reilut viisi tuhatta euroa halvempi, ja kevythybridi reilusti yli kymppitonnin edullisempi.

Kuten tyypillistä, sähköautolle siis kertyy hintaa reilusti bensaversiota enemmän, mutta koko totuus ei ole tässä. Käyttövoiman lisäksi eroavaisuuksia löytyy auton ajettavuudesta, joka on sähköversiossa mukavampi. Vaihteiden puuttuminen tekee ajosta sulavaa ja moottorijarrutuksen säätimet mahdollistavat energian talteenoton miellyttävällä tavalla. Riippuen nopeudesta ja ajettavasta mutkasta, voi säätimillä jarruttaa juuri sopivan verran ja samalla sähkön saa talteen seuraavaa "kaasunpainallusta" varten.

Täyssähköisen Niron ohjaus ei ole erityisen täsmällinen, mutta sillä pärjää. Jarrutuntuma on sähköautoksi jopa harvinaisen lineaarinen.

Uudistettu ohjaamo on saanut vahvoja vaikutteita EV6 -mallista.
Niron leveä runko tekee tavaratilasta kookkaan.

Kia Niro ei tekniikaltaan edusta sähköautojen kirkkainta kärkeä, kun pikalatauksen maksimiteho on vain 72 kilowattia. Loppupeleissä tämän asian merkitys ei tosin ole tavalliselle tallaajalle järin suuri. Huoltoaseman pikalaturissa 80 prosentin varaukseen pääseminen kestää 45 minuutin lounastauon verran, kun kotiseinässä lataus täyteen onnistuu 11 kW:n AC-laturilla alle seitsemässä tunnissa.

Niro EV on hintansa puolesta varteenotettava sähköauto, joka suoriutuu tasaisen hyvin kaikilla osa-alueilla, vaikka ei missään häikäisekään. Kian seitsemän vuoden takuu tuonee mielenrauhaa hänelle, joka vielä kokee ennakkoluuloja täyssähkötekniikkaa kohtaan. Niron kilpailijoihin kuuluvat mm. Skoda Enyaq ja hieman pienempikokoinen Peugeot e-2008. Jos matalammalla istuminen ei häiritse, voi kilpailuun lisätä myös Cupra Bornin ja VW ID 3:n.

Kia Niro EV EX Premium Pack 64,8 kWh

 • Moottori Kestomagneettinen synkronimoott.
 • Akku/toimintamatka 64,8 kWh/460 km
 • Teho 150 kW (204 hv)
 • Vääntö 255 Nm
 • Voimansiirto Etuveto
 • 0−100 km/h 7,8 s
 • Huippunopeus 167 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 16,2 kWh/100 km [WLTP]
 • Lataus ac/dc 10,5 kW (3-vaihe)/72 kW
 • Mitat Pituus 4 420 mm, leveys 1 825 mm, korkeus 1 560 mm, akseliväli 2 720 mm, tavaratila 475 l
 • Omamassa 1739 kg
 • Plussaa Erinomaiset sisätilat, Mukavuus
 • Miinusta Sisustan muovisuus, Hidas lataus
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 50 036 €, Niro-mallisto alkaen: 31 921 €

Kenelle?

Kia Niro EV sopii moneen lähtöön. Autossa on tilaa viiden hengen perheelle, ja erilainen ulkonäkö tuo mukavan lisätwistin. Oiva valinta vaikkapa perheen ensimmäiseksi sähköautoksi.

1 kommentti