Koeajo: Kia Niro 1.6 GDI Plug-in Hybrid Business Luxury – Pistävän sähköinen katse
Autot ja liikenne
Koeajo: Kia Niro 1.6 GDI Plug-in Hybrid Business Luxury – Pistävän sähköinen katse
Täysin uudistunut Kia Niro näyttää hurjalta. Ajoimme lataushybridin.
Julkaistu 29.8.2022
Tuulilasi

Niro on yksi Kian keskeisimmistä malleista. Nyt se on uudistettu kokonaan. Jotkut valmistajat – kuten vaikkapa Volkswagen – uskovat autojensa muotoilussa evoluutioon, eli rauhalliseen kehitykseen. Voi olla, että nuorehko korealaismerkki Kia on monestakin syystä pakotettu toiselle tielle, ja omaa linjaa on haettava sitkeästi. Näin on käynyt ainakin Niron kohdalla, sillä edellisen ja uuden mallin muodoissa ei ole mitään yhteistä. Auton perusidea on toki ennallaan.

Kun tarkastellaan korin muotoja, minkäänlaisesta maltillisuudesta ei voida puhua. Siinä missä edellinen Niro sulautui liikennevirtaan, hyppää uusi malli suoraan silmille. Keulan ilme on kuin jättimäisellä hyönteisellä. Sivuprofii on vähän hillitympi, mutta koeajoautossamme oli lisävarusteena mustaksi värjätty C-pilari. Tämä peräbumerangi antaa linjoihin kummasti potkua.

Ohjaamo on tyylikäs. Hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan ja toimivat kuten pitää. Mittaristo ja keskinäyttö on ladattu samaan pakettiin.
Niin sanottu vaihdekeppi on hauska pylpyrä. Se toimii hyvin.

Sisäilmeeltään Niro on odotetun moderni. Kojelautaa hallitsee iso, hiukan kaarelle taivutettu näyttö. Sen uumenista löytyvät kaikki tarpeelliset toiminnot – ja vähän päälle. Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, että lämmityslaitteen säätimet ovat perinteistä kierrettävää mallia. Niiden käyttö on sata kertaa helpompaa kuin hipaisutekniikalla toimivien säätimien.

Niron vaihteenvalitsin ei ole keppi, vaan kiertokytkin. Se toimii oikein mainiosti. Laatikko on kuusipykäläinen kaksoiskytkinautomaatti. Nopeissa rytminvaihdoksissa aski saattaa nykäistä ikävästi, mutta pääosin veto on pehmeää.

Niro tarjoaa ulkomittoihinsa nähden yllättävän hyvät tilat. Kenellekään ei liene yllätys, että edessä on väljää. Olennaisempaa on se, että 190-senttisen kuskin taakse mahtuu oikein mainiosti 180-senttinen matkustaja.

Etuistuimilla kelpaa tehdä matkaa.
Takapenkki on yllättävän tilava.

Niron perusmoottori on vapaasti hengittävä 1,6-litrainen bensanelikko. Sen teho- ja vääntölukemat eivät häikäise: 105 hv/144 Nm. Nyt puhutaan kuitenkin lataushybridistä, ja bensakoneen apuna on sähkömoottori, joka tuottaa 84 hevosvoiman tehon ja 200 newtonmetrin väännön. Näillä eväillä Niro liikkuu jo iloisesti. Valmistaja lupaa, että sähköllä päästään parhaimmillaan 65 kilometriä. Me ylsimme koeajolla noin 55 kilometriin, mikä on sekin ihan kelpo suoritus, sillä pari vuotta sitten Niron tyyppisen lataushybridin tyypillinen sähköinen toimintamatka oli 30-40 kilometriä.

Niro on erinomaisen vakaa, kaikissa oloissa miellyttävä ajettava. Tämä olikin odotettua, sillä Kia on kehittänyt autojensa ajo-ominaisuuksia viime vuosina määrätietoisesti. Nyt aletaan olla jo parhaiden saksalaisten tasolla, mikä on kunnioitettava saavutus. Vielä viisi vuotta sitten monen Kian jousitusta vaivasi kimmoisa pintakovuus, mutta nyt tuosta piirteestä on päästy eroon.

Tavaratila on aivan liian pieni. Akut syövät ruumaa rajusti.

Kia Niro 1.6 GDI Plug-in Hybrid Business Luxury

 • Moottori Rivi-4, bensiini
 • Iskutilavuus 1 598 cm3
 • Teho 77,2 kW (105 hv) + 84,3 hv Vääntö 144 Nm + 203 Nm
 • Voimansiirto Etuveto, 6-v automaatti
 • 0−100 km/h 9,6 s
 • Huippunopeus 168km/h
 • Yhd. EU-kulutus 1,0 l/100 km
 • CO2-päästöt 19 g/km
 • Mitat Pituus 4 420 mm, leveys 1 825 mm, korkeus 1 5 mm, akseliväli 2720 mm, tavaratila 348 l
 • Omamassa 1 610 kg
 • Plussaa Ajettavuus ja kohtuullinen toimintamatka sähköllä
 • Miinusta Niukka tavaratila
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 46 477 €. Mallisto alkaen: 38 277 €.

Kenelle?

Ladattava Niro on oiva perheauto, joka tarjoaa kohtuullisen pitkän sähköisen toimintamatkan.

Kommentoi »