
Ketsupista tuli suomalaisten suosikki 1960-luvulla – Alun perin hittisoosissa ei ollut tomaattia vaan kalaa
Ketsuppia on joka jääkaapissa. Mutta mistä se on peräisin? Apu360 on Jännän äärellä ja vastaa tähänkin kysymykseen.
Mitä yhteistä on ranskalaisilla, makaronilaatikolla ja kasvisnakilla? Kaikkiin sopii ketsuppi. Ketsuppia on melkein jokaisessa suomalaisessa jääkaapissa, mutta mistä se on peräisin ja miten se tuli Suomeen?
Milloin-kysymykseen on suoraviivaisinta vastata, joten turautetaan kuvainnollinen ketsuppipullo auki sillä. Suomalaiseen valtavirtaan ketsuppi alkoi levitä aika tarkkaan kuusikymmentä vuotta sitten. Ruotsalainen Felix ryhtyi nimittäin myymään tomaattiketsuppiaan Suomessa vuonna 1963.
Ei ketsuppi ollut tuntematon ennen sitäkään, tiettävästi Helsingin herkkukaupoista herrasväki pystyi ostamaan amerikkalaista ketsuppia jo 1920–30-luvuilla. Koko kansan mauste siitä tuli kuitenkin vasta 1960-luvulta eteenpäin.
