Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Jännän äärellä

Ketsupista tuli suomalaisten suosikki 1960-luvulla – Alun perin hittisoosissa ei ollut tomaattia vaan kalaa

Ketsuppia on joka jääkaapissa. Mutta mistä se on peräisin? Apu360 on Jännän äärellä ja vastaa tähänkin kysymykseen.

29.2.2024 | Päivitetty 1.3.2024 | Apu
Kuuntele artikkeli tästä

Mitä yhteistä on ranskalaisilla, makaronilaatikolla ja kasvisnakilla? Kaikkiin sopii ketsuppi. Ketsuppia on melkein jokaisessa suomalaisessa jääkaapissa, mutta mistä se on peräisin ja miten se tuli Suomeen?

Milloin-kysymykseen on suoraviivaisinta vastata, joten turautetaan kuvainnollinen ketsuppipullo auki sillä. Suomalaiseen valtavirtaan ketsuppi alkoi levitä aika tarkkaan kuusikymmentä vuotta sitten. Ruotsalainen Felix ryhtyi nimittäin myymään tomaattiketsuppiaan Suomessa vuonna 1963.

Ei ketsuppi ollut tuntematon ennen sitäkään, tiettävästi Helsingin herkkukaupoista herrasväki pystyi ostamaan amerikkalaista ketsuppia jo 1920–30-luvuilla. Koko kansan mauste siitä tuli kuitenkin vasta 1960-luvulta eteenpäin.

Nykyisenkaltainen pullosta pursotettava puolitahmea tomaattiketsuppi on yhdysvaltalaista alkuperää. Siellä ryhdyttiin 1800-luvun loppupuolella valmistamaan teollisesti ketsuppia, joka pakattiin koteihin sopiviin lasipulloihin.

Ketsupista tuli nopeasti suosittua, sillä varsinkin työläisten ruokavalio saattoi olla noihin aikoihin melko ankea ja mauton. Suolaisenmakea ja umaminen ketsuppi toi siihen paljon kaivattua makua.

Itse ketsuppi ei kuitenkaan ole amerikkalainen keksintö. Ketsupin alkukoti on Aasiassa ja pohja käyneissä pikkukaloissa.

Käytettyyn anjovikseen pohjaava kastike on perin muinainen mauste, siitä on mainintoja kiinalaisissa kirjoituksissa jo noin 2 500 vuoden takaa.

Lisäksi etelämpänä, Kaakkois-Aasiassa, keksittiin mahdollisesti omaperäisesti samantyyppinen käyneistä kaloista valmistettu kastike. Saattaa olla, että kastike välillä hävisi kiinalaisesta keittiöstä ja palasi sitten etelästä takaisin sinne.

Oli miten oli, 1600-luvulla eurooppalaiset nappasivat kalakastikkeen Aasiasta käyttöönsä. Ja noihin aikoihin Etelä-Kiinassa kalakastikkeesta käytettiin sanaa, joka kuulosti suurin piirtein samalta kuin ketsuppi.

Eurooppaan ketsuppi-sana tulikin todennäköisemmin kiinalaisesta kielestä. Myös malajin ja indonesian kielessä on vastaavan kuuloinen sana, joka tosin viittaa soijapohjaiseen kastikkeeseen.

Englanninkielisessä sanakirjassa esiintyy jo vuonna 1690 sana catchup, joka tarkoittaa itäintialaista maustekastiketta. Ja jo seuraavan vuosisadan alussa ketchup-sanalla viitattiin vakiintuneesti kalapohjaiseen kastikkeeseen.

Merimiesten ruoka todellakin kaipasi makua, joten he ottivat ketsupin käyttöönsä. Siten kalaketsuppi levisi Brittein saarille, jonka kotiliesien äärellä reseptit kehittyivät moneen suuntaan: käytetyn kalan lisäksi ketsuppiin saattoivat antaa makua sienet tai saksanpähkinät.

Lopulta näyttämölle vierähti tomaatti.

Tomaatti oli tullut Eurooppaan Amerikasta, kun vanhan mantereen kolonialistiset lonkerot olivat ulottaneet otteensa yli Atlantin 1500-luvulta lähtien. Meksikon alueen korkeakulttuureissa viljelty tomaatti tunnettiin nimellä tomatl. Konkistadorit toivat tämän nimen yhdessä tomaatinsiementen kanssa Espanjaan.

Tomaattia pidettiin pitkään Euroopassa lähinnä koristekasvina ja erikoisuutena, jopa lemmennostattajana. Ketsuppien mausteeksi tomaattia alettiin käyttää ilmeisesti jo 1700-luvun puolella, mutta ensimmäinen tomaattipohjainen ja julkinen ketsuppiresepti on Yhdysvalloista vuodelta 1812.

Amerikassa tomaattipohjainen ketsuppi nousi suosikiksi melkein välittömästi. Tässä vaiheessa siinä oli tomaatin lisäksi yleensä ainakin suolaa ja viinietikkaa, monesti osa tomaateista oli käytettyjä.

Sisällissodan jälkeen, 1800-luvun loppupuolella, ketsuppiin alettiin lisätä sokeria. Osin siksi, että viinietikan määrä resepteissä kasvoi ja sokeria tarvittiin maun tasapainotukseen. Viinietikka paransi ketsupin säilyvyyttä.

Näin tomaattiketsuppi alkoi muotoutua nykyihmisen tunnistamaan muotoon. Kun sitä ryhdyttiin valmistamaan teollisesti, makeutta lisättiin edelleen pykälällä tai parilla ja koostumuksesta tuli aavistuksen kiinteämpi.

Yhdysvalloista tomaattiketsuppi levisi sitten koko maailmaan. Suomalaisten nykyisestä ketsupinkulutuksesta ei löydy aivan tuoretta tilastotietoa, mutta jokunen vuosi takaperin maassamme tursotettiin vuodessa ruoka-annoksiin vajaat 18 000 tonnia ketsuppia, noin 3,3 kiloa per kansalainen.

Koko maailmassa ketsuppia kului viime vuonna noin 3,6 miljoonaa tonnia ja ketsuppibisnes tuotti noin 6,5 miljardia euroa.

Lähteet: Smithsonian: How Ketchup Revolutionized How Food Is Grown, Processed and Regulated, Language of Food: Ketchup, Epicurious: A History of Ketchup, America’s Favorite Condiment, University of Vermont: A History of Tomatoes, Tomato News, Kotus: Ketsuppi, TS: Milloin ketsuppi tuli Suomeen?

Mikä sinua askarruttaa? Mihin jännään kysymykseen tarvitset vastauksen? Laita sähköpostia osoitteeseen sammeli.heikkinen@a-lehdet.fi ja yritämme auttaa.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt