29 000 kilometrin Toyota Yaris on uudenveroinen ekoauto alennushinnalla
Käytetyn koeajo
29 000 kilometrin Toyota Yaris on uudenveroinen ekoauto alennushinnalla
Vain 29 000 km ajettu hybridi-Yaris on vihreä valinta jos mikä.
2Kommenttia
Julkaistu 7.3.2023
Tuulilasi

Voiko pikkuautossa olla pientä luksuksen makua? Tämä ehkä hiukan oudolta kuulostava kysymys tuli mieleen, kun nappasimme LänsiAuton vaihtoautorivistöstä ajoon hopeanharmaan Toyota Yariksen.

Kolmivuotias auto tuntui heti ensivilkaisulla miltei uudenkarhealta, eikä ihme, sillä Yariksen mittarissa oli vain 29 000 kilometriä. Kuten olettaa sopi, autolla oli vain yksi aiempi omistaja.

Edessä istutaan mukavan ryhdikkäästi.
Takatilat ovat niukat.

Pientä luksuksen makua alkoi ihmeesti löytyä, kun perehdyimme auton varustelistaan. Miltä kuulostaisi kaksialueinen automaatti-ilmastointi? Aivan mahtavalta tietysti, vaikka en ole ihan varma, onko tuosta kaksialueisuudesta mitään todellista hyötyä. Ilmastoinnin automaattisuus on sen sijaan selvää plussaa. Entä avaimeton käynnistys? Isot peukut – napin painallus riittää.

Peruutuskamera on pikkuautossa jo ihan selvää luksusta. Sen tallentama kuva välittyy Yariksen mediakeskuksen näytölle. Samalla alueella vaikuttaa myös navigointijärjestelmä, josta napsahtavat tietysti kovat luksuspisteet. Samat sanat voi sanoa lohkolämmittimestä ja siihen yhdistetystä sisätilanlämmittimestä. Ohjauspyörä on nahkaa, ja siitä löytyvät bluetooth/handsfree -järjetelmän käyttöpainikkeet. Myös aina hyödyllinen kaistavahti kuuluu pakettiin. Että herkkuja tosiaan piisaa.

Yaris on hyvin varusteltu. Listalta löytyvät niin navigaattori kuin peruutuskamerakin.

Vain makuasioista voi kiistellä, mutta tämän Yariksen loistavin yksityiskohta on sen hybridijärjestelmä. Toyota on hybriditekniikan pioneeri ja kiistaton edelläkävijä. Ja nyt puhutaan nimenomaan itselataavista hybrideistä. Tätä Yarista ei ladata johdolla seinästä, vaan hybridijärjestelmä ottaa energiaa talteen generoiden sitä lisäksi myös itse, ja johtaa sitä sitten sähkömoottorille. Sähkömoottori avittaa mahdollisuuksien mukaan varsinaista päävoimanlähdettä, joka on 1,5-litrainen bensiinikone.

Todelliset jyrkän linjan ekomiehet ovat tietysti sitä mieltä, että tämä Toyotan ratkaisu ei ole ekologisesti kestävä, koska sillä ei päästä koskaan nollapäästöihin. Ladattavalla hybridillä nollapäästöt ovat aina käden ulottuvilla. Jos tällaisen auton jättää lataamatta, sen päästöt kohoavat kuitenkin todella rumiin lukemiin. Yariksen ratissa lataamista ei tarvitse miettiä: säästöä syntyy jokaisella kilometrillä – varsinkin taajama-ajossa.

Toyota Yaris vm. 2019 1.5 Hybrid Y20 Edition

 • Moottori Rivi-4, bensiini+sähkömoottori
 • Iskutilavuus 1 497 cm3
 • Teho 54 kW (73 hv)
 • Voimansiirto Etuveto, automaattivaihteisto
 • 0−100 km/h 12,0 s
 • Huippunopeus 165 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 5,0 l/100 km
 • CO2-päästöt 108 g/km
 • Mitat Pituus 3 950 mm, leveys 1 695 mm, korkeus 1 510 mm
 • Omamassa 1 160 kg
 • Hinta syyskuussa 2022 19 900€ LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Kolmivuotias Toyota Yaris sopii sellaiselle ostajalle, joka haluaa uudenveroisen auton alennushintaan.

Yaris oli yksityiskohtia myöten lähes uudenveroisessa kunnossa.

Vettä myllyyn

Kalle Rovanperä voitti hiljattain rallin maailmanmestaruuden. Kuten tunnettua, hänen työkalunsa on Toyota Yaris. Yhtä tunnettu fakta on se, että Kallen kilpurilla ja kaupasta myytävällä Yariksella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Jos haluaa löytää kilpureita, joilla on edes jonkinlainen yhteys siviiliautoihin, pitää mennä A-ryhmän aikoihin 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen. Lancia Deltat ja Toyota Celicat olivat nelivetoisia ja turboahdettuja, mutta niin olivat kaupassa myytävät vakioautotkin.

Ajoin joskus 1990-luvun alussa maahantuojan esittely-Celicaa. Sen takakontista löytyi omituinen rakennelma, jossa oli jonkinlainen vesiletku ja siihen yhdistetty suutin. Kysyin laitteen tarkoitusperää Toyotan PR-mies Norbert Strahlendorffilta.

”Kuule Lauri! Tuo on laite, jonka avulla turboahdetun moottorin välijäähdyttimen päälle ruiskutetaan vettä erikoiskokeiden aikana. Tämä nostaa moottorin tehoa tuntuvasti. Laite pitää pakata mukaan myös siviiliautoihin, jotta sitä saisi käyttää MM-ralleissa. Katuautoissa ruiskutusta ei kuitenkaan tarvita, koska moottorissa on muutenkin aivan riittävästi hevosvoimia.”

2 kommenttia