Tuulilasi

Katso erikoiset kuvat: Citroenilta futuristinen "ufomainen" konseptiauto

Katso erikoiset kuvat: Citroenilta futuristinen "ufomainen" konseptiauto
Juhlistaakseen 100 luovuuden vuotta palvellen liikkumisen vapautta, Citroën katsoi velvollisuudekseen esitellä todellisen joukosta erottuvan automaailman UFOn. Sen tuli olla tuote, joka kuvastaa ennen näkemätöntä liikkumisen visiota, tähtää tulevaisuuteen ja ylittää kaikki rajoitteet ja on mittasuhteiltaan epätavallinen, ilmailualalta ja sisustusmuotoilusta vaikutteita saanut.

19_19 Concept on välittömästi tunnistettavissa puhtaitten ja virtaviivaisten muotojensa sekä teknologisten yksityiskohtiensakin ansiosta.

”19_19 Concept on näkemyksemme tulevaisuuden autosta - teknologialtaan ja ominaisuksiltaan täysin uudesta vaihtoehdosta, joka on säilyttänyt Citroëniin jo 100 vuoden ajan liitetyt tyypilliset ominaisuudet: automerkki, joka kuuntelee asiakkaidensa toiveita ja joka uskollisesti noudattaa brändilupaustaan ”Inspired by You”. Muotoilu, luovuus, mukavuus ja innovaatiot ovat ja tulevat aina olemaan Citroënin DNA:n ytimessä, kuten19_19 Concept näyttää”, sanoo Citroenin pääjohtaja Linda Jackson.

19_19 Conceptin matkustamo on kuin pyörillä kulkeva olohuone, joka asettaa Citroën Advanced Comfort® -ohjelman äärirajoille mukavuuden yltäessä uusiin ulottuvuuksiin. Matkustamo on vaimennettu ulkopuolisista häiriöistä ja auto käyttää vaimentavaa Progressive Hydraulic Cushions® -jousitusta yhdistettynä älykkääseen aktiiviseen ohjaukseen ja yksilöllisiin mukavuusistuimiin. 19_19 Concept on innovatiivinen ja futuristinen. Autonomisen ajoteknologiansa ansiosta kuljettaja voi jättää ajamisen autonomian varaan. Vahvasti tekoälyyn perustuvan konseptiauton kojelautaan on liitetty henkilökohtainen assistentti, joka ottaa auton hallintaansa autonomisen ajon aikana ja joka keskustelee matkustajien kanssa ennakoiden jokaisen matkustajan tarpeita.

100% sähköisen voimalinjan ansiosta 19_19 Concept pienentää hiilijalanjälkeä sekä parantaa matkustusmukavuutta äänettömänä ja värinättömänä. Myös pitkät ajomatkat ovat mahdollisia 100% sähköisellä voimalinjalla, toimintamatkan noustessa jopa 800 kilometriin. Tavoitteena on tarjota yhä nautinnollisempaa ja puhtaampaa matkantekoa. 19_19 -konseptiauto latautuu induktiolla niin ajon aikana kuin auton seisoessa paikallaan - aina kun infrastruktuuri sen sallii.

Poikkeuksellinen muotoilu

19_19 Concept on saanut inspiraationsa ilmailumaailmasta, jossa aerodynaamisuus ja yksityiskohtien viimeistely ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia. Heti ensi silmäyksellä 19_19 Concep erottuu sen omaperäisen korin muotoilun kautta, joka voidaan kokea monella eri tavalla. Muotokieli on uusi ja siirtää autonomisten sähköautojen perinteiset koodit historiaan. Ulkoiselta muotoilultaan 19_19 Concept voidaan jakaa useampaan kerrokseen: vaimennettu lasinen matkustamo, ylisuuret pyörät, näkyvät sähköinen voimalinja ja jousitus.

Vaimennettu läpinäkyvä kapseli

19_19 Conceptin epätavallinen muotokieli muistuttaa lentokoneen runkoa sekä helikopterin läpinäkyvää matkustamon ”kuplaa”. Runko ikään kuin leijailee kapselimaisena neljän suuren pyörän päällä. 19_19 Conceptin akseliväli on 3,10 metriä. Sen ansiosta suurelle akustolle jää riittävästi tilaa. Konseptiauto on varustettu Citroënin kehittämällä Progressive Hydraulic Cushions® -jousituksella sekä älykkäällä ohjausjärjestelmällä, joiden ansiosta tuntuu kuin auto leijailisi tien päällä taikamaton tapaan. Jousitusjärjestelmä on näkyvillä matkustamossa.

Tervetulonäytöt ovissa

Muodoltaan kaareva matkustamo on mittasuhteiltaan ainutlaatuinen leventyen olkapää- ja hartialinjoja kohti, jotta matkustajilla olisi mahdollisimman paljon tilaa. Tämä leveä ja valoisa ”kupla” on saanut inspiraationsa ilmailumaailmasta ja sen molemmilla puolilla on kuin ”lentokoneen siipi” vahvistamassa vankkaa, leveää, aerodynaamista vaikutelmaa. Sivulla on etuoveen saakka ulottuva musta paneeli, joka toimii näyttönä ja tervehtii autoilijan lähestyessä autoa. Henkilökohtaisen assistentin tapaan auto tunnistaa kuljettajan, toivottaa hänet tervetulleeksi ja keskustelee tämän kanssa mustassa paneelissa esitettävien grafiikoiden välityksellä. Paneeli esimerkiksi esittää grafiikkaa ovien avaamisesta ja lukitsemisesta.

Etuosan lasipinnat ovat harmaansävyiset mahdollistaen etumatkustajille näkyvyyden ulos ja myös näyttäen matkustajat ulkoapäin. Taaempana mikroperforoitu sininen rajaus säilyttää matkustajien yksityisyyden: he näkevät ulos, mutta ulkoa ei näe sisään. 19_19 Concept kumartaa myös menneeseen: Bleu Rosalie -väri on saanut ilmeeseensä sähköisyyttä, mutta vie yhä ajatukset historialliseen Petite Rosalie -autoon.

Illuusio vanteen ja renkaan sulautumisesta

Pyörät on kehitetty yhteistyössä rengasvalmistaja Goodyearin kanssa, ja Goodyearin logo näkyy jokaisessa renkaassa. Nämä ylisuuret 30” kokoiset, halkaisijaltaan 930 mm suuruiset pyörät on varustettu muotoilultaan hämmästyttävillä ja vallankumouksellisilla 255/30 R30 renkailla. Myös pyörien teknologia ovat uudenlainen. Kun normaalisti pyörän muodostaa erilliset vanne ja rengas, on 19_19 Concept varustettu hybridipyörillä. Goodyear haastettiin kehittämään täydellinen jatkumo renkaan ja vanteen välille unohtaen perinteiset normit ja tarjoten ennen kokemattoman äänettömyyden.

Toinen hypnoottinen elementti on pyörännapaan sijoitettu 100-vuotisjuhlavuoden Origins-logo, joka näyttää pysyvän vaakasuorassa, vaikka pyörät pyörivät. Citroën Origins -logo on näin näkyvissä myös auton liikkuessa. Yksi mielenkiintoisista lisäyhtymäkohta Citroënin historiaan on kelluvaa moottoria symboloiva kuuluisa joutsen, joka asennettiin ensimmäisenä Rosalie-autoon.

Läpinäkyvyyttä ja teknologiaa

19_19 Concept -autoon on integroitu läpinäkyvä kaksoiskonepelti, joka ohjaa ilmavirtauksia tuulilasille aerodynamiikan tehostamiseksi. Ylempi, erittäin lyhyt konepelti toimii spoilerina ja Y-muotoisten ajovalojen tukena samaan tapaan kuin kahdessa aiemmassa konseptiautossa, CXPerience Concept sekä Ami One Concept. 19_19 Concept on varustettu uudenlaisilla Full LED -valoilla, joihin chevron-logo on integroitu.

Chevron-logon ja valojen uusi esillepano korvaa perinteiset kromilistat. Lasisesta matkustamon ”kuplasta” matkustajat voivat nähdä tien jalkojensa alla.

Tekniset rakenteet näkyvissä

19_19 Concept on omintakeinen myös siinä mielessä, että auton tekniset rakenteet ovat näkyvissä, kun ne perinteisesti piilotetaan puskurin ja konepellin alle. Ulkomaailman sisätiloihin yhdistävän lasipinnan alla auton jousitusjärjestelmää on suurennettu, jotta se tuo auton ilmeeseen näyttävää teknologiaa. Tutkat ja anturit mahdollistavat auton liikkumisen autonomisesti. Jousituksen rakenne, pyörät ja sisäsiivekkeet on muotoiltu uurteisiksi Citroënin chevron-logon tyyliin, samaan tapaan kuin Ami One –konseptiautossa, vahvistaen entisestään keulan muotokieltä.

Keula ja takaosa sopusoinnussa

Auton keula ja takaosa muistuttavat toisiaan. Takaikkuna on kovera kuten Citroënin Ami 6- ja CX-malleissa sekä uudemmissa C5- ja C6-autoissa. Myös valot ovat edessä ja takana samantyyliset: kaksi Y:n muotoista LED-valoviivaa, joihin integroituu Chevron-logo ja jotka luovat aerodynaamisen spoilerin.

”19_19 Conceptin kautta halusimme rikkoa rajoja ja esitellä vaikuttavan, muotoilultaan vahvan, ilmailun maailmasta vaikutteita saaneen ajoneuvon. Aerodynaaminen ja teknologinen 19_19 Concept on kuin mukavuussukkula, joka lentää tien päällä kaikkine upeine yksityiskohtineen, uusimman sukupolven ajovaloineen sekä Goodyearin kehittämine pyörineen”, sanoo Citroenin muotoilujohtaja Pierre Leclercq.

100% sähköinen voimalinja

Futuristisen, tulevaisuuteen tähtäävän mutta realistisen 19_19 Conceptin voimanlähteenä toimii 100% sähkö. 19_19 Concept kiihtyy 0-100 km/h viidessä sekunnissa maksiminopeuden ollessa 200 km/h. 100 kW tehoisten akkujen, nelivedon ja kahden moottorin (toinen edessä ja toinen takana) avulla saavutetaan 800 Nm vääntö ja 340 kW (462 hv) teho ja 800 km toimintamatka (WLTP-mittaustavan mukaan).

19_19 Concept on ladattavissa huippunopeasti (pikalatauksella 600 km toimintamatka vain 20 minuutissa), mikä lisää käyttömukavuutta. 19_19 Concept voidaan ladattavissa induktiolla auton ollessa liikkeessä ja infrastruktuurin niin salliessa.

19_19 Concept kehitettiin tekemään ajamisesta aiempaa helpompaa ja mukavampaa kaikissa olosuhteissa. Autonomisen ajon mahdollistavilla teknologioilla varustettu auto voi ottaa ajamisen haltuunsa ja toimia täysin automaattisesti. Kun kuljettaja palauttaa itselleen ajonhallinnan joko säännösten edellyttäessä tai koska hän haluaa nauttia ajamisesta, järjestelmä on suunniteltu tekemään ajamisesta vaivatonta ja tuomaan kuljettajalle mielenrauhaa mm. tuulilasinäytön ja kuin tien pintaan heijastuvien navigointiohjeiden avulla.

MITAT:

• Pituus : 4 655 mm

• Leveys : 2 240 mm

• Korkeus : 1 600 mm

• Akseliväli: 3 100 mm

• Pyörien halkaisija : 913 mm

• Goodyear-renkaat : 255/30 R30

Julkaistu: 14.5.2019
1 kommentti